Julkaistu: 17.07.2017 11:17
-
Päivitetty: 17.07.2017 14:46

YK: Afganistanissa kuollut ennätysmäärä siviilejä

Afganistanissa on kuollut ennätysmäärä siviilejä vuoden alkupuoliskon väkivaltaisuuksissa, ilmoittaa YK. Maassa kuoli tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä 1 662 siviiliä, minkä lisäksi yli 3 500 haavoittui tai loukkaantui.

Suurin osa siviiliuhreista menetti henkensä Afganistanin hallitusta vastaan taistelevien sissien iskuissa. Näin ryhmiin lukeutuvat Isis ja Taleban.

Kuolleista siviileistä entistä useampi oli nainen tai lapsi. Viidesosa nyt kuolleista siviileistä menetti henkensä pääkaupunki Kabulissa.

YK:n Afganistan-lähettiläs Tadamichi Yamamoto painottaa, että maan konfliktin inhimillinen hinta nousee "aivan liian korkeaksi".

YK:n Afganistanin avustusoperaatio Unama kokoaa puolivuosittain maan tilanteesta raportin. Sen tietoihin sisältyy siviiliuhrien määrä.

Englanti on voittanut Tunisian maalein 2-1 jalkapallon MM-kilpailujen G-lohkon ensimmäisen kierroksen ottelussa. Englannin kapteeni Harry Kane teki joukkueensa molemmat maalit. Kane teki johtomaalin 11. minuutilla, ja etenkin ensimmäisellä jaksolla Englannilla oli muitakin hyviä maalintekopaikkoja.

Malmössä viisi ihmistä on haavoittunut ampumavälikohtauksessa, kertoo Ruotsin poliisi. Hälytys paikalle tuli vähän kahdeksan jälkeen maanantai-iltana paikallista aikaa. Osa haavoittuneista kuljetettiin sairaalaan ambulansseilla ja osa saapui sinne yksityisautoilla.


        
         Trump esittelee allekirjoittamaansa avaruusdirektiiviä Valkoisessa talossa 18. kesäkuuta 2018. 
        
        Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump määräsi maanantaina Pentagonin muodostamaan "avaruusvoimat", joka olisi samankaltainen kuin maan ilmavoimat. Trump kertoi kansallisen avaruusneuvoston tapaamisessa, että pelkkä läsnäolo avaruudessa ei enää riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta.

Ilmailualan Unionin torstaille suunnittelema lakko on peruttu. Asiasta STT:lle viestitti IAU:n varapuheenjohtaja Pekka Kähkönen hieman ennen iltakymmentä. - Torstain lakot on peruttu pöytäkirjalla, jonka Lassila & Tikanojan (L&T) lentokenttäavustajat ovat hyväksyneet, Kähkönen ilmoittaa.

Sote-uudistukseen liittyvään valinnanvapauden toimeenpanoon on tulossa pidempi vaiheistus. Hallituksen mukaan valinnanvapauden piiriin kuuluvat sosiaali- ja terveyskeskukset aloittaisivat toimintansa maakunnissa vuoden 2022 alussa.

Johan Bäckman (vasemmalla) vastaa syytteisiin kahdesta törkeästä kunnianloukkauksesta. Ilja Janitskinia (eturivissä oikealla) syytetään noin 20 rikoksesta. Kuva: Silja Viitala

Valeuutissivusto MV:tä koskeva oikeudenkäynti jatkui maanantaina syytettyjen kuulemisella.Syytettynä ovat MV-sivuston perustaja Ilja Janitskin, Venäjä-yhteyksistään tunnettu Johan Bäckman ja yksityishenkilö, joka on toiminut MV-sivuston keskustelufoorumin ylläpitäjänä.