Julkaistu: 13.09.2017 09:29

Puolustusvoimat muistuttanut henkilökuntaa terroriuhasta - "Univormu päällä pitää olla ekstravarovainen"

Puolustusvoimat on muistuttanut henkilökuntaansa varautumaan terroriuhkaan Turun taannoisen hyökkäyksen jälkeen. Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara kertoo, että sotilaille ja muulle henkilökunnalle on annettu ohjeita henkilökohtaisen turvallisuuden parantamiseen.

Lännen Media kertoi tiistaina, että Turun puukotusiskun tehnyt Abderrahman Bouanane suunnitteli iskua myös sotilaskohteeseen. Uhka on tullut esille poliisin tutkinnassa ja siitä on tiedotettu puolustushallintoa. Karhuvaara ei kuitenkaan kommentoi Turun tapaukseen liittyviä yksityiskohtia.

– Noin yleisesti voin sanoa, että olemme muistuttaneet henkilöstöä - niin palkattua henkilökuntaa, varusmiehiä ja -naisia kuin myös palveluksessa olevia reserviläisiä - henkilökohtaisista ja joukon turvajärjestelyistä.

Karhuvaara kuvailee, että turvallisuusasioissa kiinnitetään huomiota "ihan normaaleihin juttuihin", kuten välttämään liikkumista yksin pimeään aikaan.

– Ja kun ollaan univormu päällä, pitää olla vähän ekstravarovainen. Esimerkiksi julkisella paikalla pitää varmistaa, missä ulosmenotiet ovat ja sen sellaista.

Karhuvaaran mukaan Puolustusvoimat seuraa turvallisuustilannetta jatkuvasti ja tarkasti yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

Kommentit

Samanlainen terroristiuhka oli aktiivinen muutamia vuosia sitten suomalaisten vihreän puolueen eläinaktivistien jäsenten toimesta ja puolueen tukemana/suojissa (sai ulkopuolista rahoitusta toiminnalleen, mistä?) uhkasivat ampua ilmavoimien konetta joko laskeutuessa tai noustessa lentokentältä. Taitavat tänäpäivänäkin ao. henkilöt olla politiikassa ja/tai valtionhallinnossa/pörssiyhtiöissä tms koska käytössä ei ole vieläkään terroristilainsäädännön mahdollistamaa rekisteriä terrorismistisista suunnitelmista todetut/epäillyt henkilöt. Elämässä vaan on tällainen kiertokulku, minkä taakseen jättää edestään löytää.

Yhdysvalloissa kalifornialaispariskunta, jonka epäillään pitäneen 13:a lastaan vangittuina kodissaan, on kiistänyt syyllisyytensä, kertoo BBC. 57-vuotiasta miestä ja 49-vuotiasta naista syytetään muun muassa kidutuksesta, uutistoimisto AFP kertoo.

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa tänään tuomion asiassa, jossa marjanpoimintayrittäjää syytetään 26 thaimaalaispoimijaan kohdistuneesta ihmiskaupasta. Syyttäjä vaatii miehelle yli kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Vaihtoehtoisesti yrittäjää syytetään törkeästä kiskonnasta.

Britannia ja Ranska hyväksyivät odotetusti torstaina uuden rajasopimuksen. Sopimuksen mukaan Ranska ja Britannia tehostavat yhteisen rajansa valvontaa. Aloite sopimukseen tuli Ranskalta, joka on huolissaan Calais'n satamakaupunkiin kerääntyvistä, Britanniaan halajavista maahanpyrkijöistä.

Presidentti Sauli Niinistön kannatus on huvennut verrattuna joulukuussa julkaistuun mittaukseen, ilmenee Alma Medianlehtien teettämästä, torstaina julkaistusta kyselystä. Kantansa kertoneista vastaajista 58 prosenttia sanoi nyt aikovansa äänestää Niinistöä.