Julkaistu: 13.09.2017 16:04
-
Päivitetty: 13.09.2017 16:30

"Varmasti tulee risuja tämän päivän päätöksestä" – Nils Torvalds korkkasi silti Jaffan LULUCF:n kunniaksi

 • 
        
         Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) korkkasi Jaffa-pullon tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun LULUCF-äänestys oli ratkennut.
        
        Kuva: Markku Uhari
  Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r.) korkkasi Jaffa-pullon tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun LULUCF-äänestys oli ratkennut. Kuva: Markku Uhari

Euroopan parlamentti hyväksyi muutosesitykset kiisteltyyn metsien hiilinieluja koskevaan LULUCF-asetukseen.

Muutosesityksiä oli neuvottelemassa suomalaisista europarlamentaarikko Nils Torvalds (r./ALDE), vaikka esitykset oli jätetty varsinaisen esittelijän Norbert Linsin ja tämän edustaman EPP-ryhmän nimiin.

Torvalds oli äänestyksen jälkeen silminnähden helpottunut. Hän piti välittömästi äänestystuloksen ratkettua tiedotustilaisuuden Strasbourgissa.

– Oli aivan riittävästi perhosia vatsassa. Aavistin, että meillä saattaa olla hienoinen enemmistö, mutta olin kyllä ainakin kaks kertaa yön aikana herännyt siihen, ettei enemmistöä ollut. Oli se valtava helpotus, Torvalds totesi tiedotustilaisuudessa ja otti pullosta huikan Jaffaa.

Torvalds oli ottanut voittopullokseen limupullon äänestyksen kunniaksi.

Parlamentin päätös tarkoittaa sitä, että intensiteetti-sana poistui parlamentin äänestyksestä.

– Intensiteetistä kiinni pitäminen ehdottomana ohjenuorana olisi synnyttänyt Suomelle erittäin vaikean kilpailutilanteen, Torvalds sanoi.

Sanan poisto tarkoittaa, että metsien hakkuiden määrän ratkaisee vuotuinen kasvu. Hoidetun metsämaan pitää lopputekstin muotoilun mukaan kuitenkin säilyä hiilinieluna.

Lisäksi parlamentti hyväksyi vertailujakson muutoksen vuosiin 2000–2012. Komission alkuperäisessä esityksessä vertailujakso oli 1990–2009. Muutosesityksessä myös todettiin, että komissio voi myöntää poikkeuksen valtiolle perustellusta syystä.

Intensiteetti-sanan poisto ja muutosesitykset jakoivat kuitenkin Euroopan parlamenttia. Ratkaiseva muutosesityskohta äänestettiin lopulta pienissä osissa, ja enemmistö oli kapeimmillaan yhdessä äänestyskohdista ainoastaan 15 ääntä, äänin 345–330.

– Varmasti tulee risuja tämän päivän päätöksestä, mutta varmaan tulee jokunen ruusukin, Torvalds totesi.

Muutosesitys ei myöskään saanut kaikkia suomalaismeppejä taakseen. Heidi Hautala (vihr.) kertoi etukäteen kertovansa vastustavansa muutosta. Tarkat äänestystiedot julkaistaan myöhemmin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hakkuiden määriä voidaan Suomessa kasvattaa LULUCF-asetuksen astuttua voimaan. Torvalds koki, että keskustelussa LULUCF-muutosesitys asetettiin esteeksi Euroopan unionin ilmastosopimusten toteutumiselle.

– Pidän tätä epämieluisana keskustelussa.

– Kyllä Suomen pitää pysyä mukana ympäristötalkoissa ja osoittaa, että me olemme Pariisin päätösten takana, hän sanoi.

Torvalds uskoo, että LULUCF-asetus halutaan saada maaliin EU:ssa vielä, kun Viro on Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaana. Viron kausi kestää vuoden loppuun.

– Virolla on metsäymmärrystä. Kaikki ymmärtävät, että heidän kanssaan on helpompi päästä eteenpäin kuin jonkun kanssa, joka ei ymmärrä metsäasioista enempää kuin koira kuusta, totesi Torvalds.

LULUCF-lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista Land Use, Land-Use Change and Forestry, suomeksi maankäyttö, maankäytön muutos ja metsätalous.

Kyse on teknisesti monimutkaisesta lyhenteestä, jolla viitataan maa-ainekseen kykyyn sitoa itseensä hiilidioksidia eli toimia hiilinieluna. Varsinkin metsät toimivat hiilinieluina, koska metsämassat nielevät yhteyttämisen vuoksi itseensä suuret määrät hiilidioksidia.

Yksinkertaistettuna metsän muuttaminen vaikkapa pelloksi pienentää hiilinielua, mutta metsäalan kasvattaminen lisää sitä. Kyse on siitä, miten ja mikä kaikki toiminta lasketaan hiilinielua pienentäväksi ja mikä lisääväksi toiminnaksi.

Euroopan parlamentin hyväksymässä luonnoksessa tarkoituksena on luoda "tilinpidollinen" seurantajärjestelmä, jossa katsotaan, kasvaako valtion hiilinielu vai pieneneekö se.

EU:ssa hiilinielukysymystä alettiin miettiä uudelleen vuonna 2015 hyväksytyn Pariisin ilmastosopimuksen vuoksi.

Eläinlääkärit ja varsinkin isot tilat alkavat olla ongelmissa, sillä lääketukkuri Oriolalla on jo kolmatta viikkoa vaikeuksia eläinlääkkeiden toimittamisessa ympäri Suomen, kertoo Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Päivi Lahti.

Espanjan ja Katalonian hallintojen välit tulehtuivat entisestään lauantaina. Kataloniassa toimiva syyttäjä ilmoitti Espanjan sisäministeriön ottavan maan kaikki poliisivoimat toistaiseksi hallintaansa, ja poliisit määrätään estämään Katalonian aikeet järjestää kansanäänestys itsenäisyydestä 1.

Kalle Kaskisen uran ensimmäinen päävalmentajakausi jääkiekkoliigassa on lähtenyt lennokkaasti liikkeelle. Kaskisen luotsaama Turun Palloseura nousi lauantaina sarjan piikkipaikalle kaatamalla kärkipelissä Jyväskylässä JYPin 3–2. JYPille tappio oli tämän kauden ensimmäinen varsinaisella peliajalla.


        
         Porilainen kansanedustaja Laura Huhtasaari valittiin Perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi.
        
        Kuva: KIMMO BRANDT

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari ei säästellyt EU-kritiikkiään ensimmäisessä linjapuheessaan Perussuomalaisten presidenttiehdokkaana. Hän ilmoitti haluavansa päätösvallan takaisin Brysselistä Suomeen. – EU on vienyt meiltä rajavalvonnan ja oman valuutan.


        
         Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto testasi keppihevostalli Hurjapäiden temppuradan Riihimäellä, jossa puoluevaltuuskunta on koolla.
        
        Kuva: Mauri Ratilainen

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ei ole huolissaan puolueen gallup-kannatuksen nousun taittumisesta hienoiseen laskuun. Helsingin Sanomien lauantaina julkaisemassa mielipidemittauksessa vihreitä äänestäisi 16,7 prosenttia, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt.