Julkaistu: 07.10.2017 14:49

Kroatiassa iski paniikki Suomi-tasapelin jälkeen, päävalmentaja pihalle - "Yö oli pitkä ja surullinen"

Eilisillan 1-1-kotitasapeli Suomen kanssa MM-karsinnassa kävi lopulta kalliiksi Kroatian jalkapallomaajoukkueen päävalmentajalle Ante Cacicille. Maan jalkapalloliitto päätyi ottelun jälkeisessä kriisikokouksessaan puolenyön jälkeen Cacicin, 64, irtisanomiseen.

Liitto kertoi nimittäneensä uudeksi päävalmentajaksi Zlatko Dalicin, 50. Hän johtaa joukkueen Kiovaan, jossa Kroatia kohtaa maanantaina MM-karsinnan päätöskierroksella Ukrainan. Kroatiaa ja Ukrainaa kaksi pistettä edellä oleva lohkokärki Islanti kohtaa kotonaan lohkojumbo Kosovon, joten todennäköiseltä näyttää, että jatkokarsintaan mitä ilmeisimmin vievästä kakkospaikasta väännetään Kiovassa Ukrainan ja Kroatian kesken.

- Yö oli pitkä ja surullinen, mutta päätimme tästä yksimielisesti. Analysoimme kaikki pelit ja tajusimme, että jotain meiltä puuttuu, Kroatian jalkapalloliiton puheenjohtaja Davor Suker sanoi Sportske Novosti -lehden mukaan.

- Päätimme valita Zlatko Dalicin, ja katsotaan, miten käy. Oli tärkeää, että hän tarttui haasteeseen heti, istui autoon ja vie joukkueen Kiovaan. Loppujen lopuksi 11 pelaajaa kentällä ratkaisevat, mutta Ukraina on suosikki kotikenttänsä myötä, Suker jatkoi.

Dalic on aiemmin valmentanut Arabiemiraateissa, Saudi-Arabiassa, Kroatiassa ja Albaniassa. Hänen pestinsä Arabiemiraattien Al Ain -seurassa päättyi viime tammikuussa.

Ottelu Suomea vastaan Rijekassa tuomittiin kroatialaismediassa "katastrofiksi". Maajoukkuetulokas Pyry Soirin tasoitus 1-1:een ottelun loppuminuuteilla lopulta vain kruunasi "painajaismaisen" illan Kroatialle, kroatialaismedia maalaili.

- Kroatia häkeltyi, ja Suomi teki meille painajaisen. Odotusten mukaisesti hallitsimme peliä, ja Suomi pääsi vain pari kertaa vaarattomasti Kroatian alueelle. Mutta skandinaavien korkea puolustus putsasi melkein kaiken, ja Kroatialta puuttui liike ja paikanvaihdot. Oli selvää, kuinka haavoittuva Kroatia oli, tiivisti Sportske Novosti -lehti Kroatian tuloksettomaksi jääneen hallinnan.

Kroatian paniikkia lisää se, että johtomaalin eilen tehnyt tähtikärki Mario Mandzukic nilkutti vaihtoon ja hänen pelikuntonsa maanantaina on arvoitus. Marcelo Brozovic on ainakin poissa pelistä Ukrainaa vastaan.

Yhdysvaltalainen Christian Coleman on parantanut sisäratojen maailmanennätystä yleisurheilun 60 metrillä. Coleman kellotti ajan 6,34 Yhdysvaltain hallimestaruuskisojen päätöspäivänä Albuquerquessa. Coleman paransi entistä ME-aikaa viidellä sekunnin sadasosalla.

Peruskoulunsa päättävät nuoret tekevät tulevina viikkoina valintoja seuraavista opiskelupaikoistaan, ja valinnoissa kavereilla on huomattava rooli. Yliopistonlehtori Anne-Mari Souto Itä-Suomen yliopistosta pohtii, että tämä on kuitenkin osaltaan unohdettu koulutusuudistuksia tehdessä.

Pohjois-Syyriassa taistelevien kurdien mukaan he ovat solmineet Syyrian hallituksen kanssa sopimuksen, jonka puitteissa Syyria lähettää alueelle joukkojaan auttaakseen kurdeja puolustautumaan Turkin hyökkäyksiltä. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

Tänään ratkeaa, miten suomalaiset ravintolat menestyvät Michelin-tähtien kilvoittelussa. Arvostetut tähdet Pohjoismaihin julkistetaan Kööpenhaminassa illalla. Tähänastiset Suomen-tähdet on myönnetty helsinkiläisravintoloille. Viime vuonna tähtiä sai neljä ravintolaa.