Julkaistu: 12.10.2017 14:40

Työtön koki TE-toimiston uhkaavan päivärahan katkaisulla — tekstiviestin muotoilua syytä tarkentaa

 • 
        
         Ruutukaappaus helsinkiläisen työttömän TE-toimistolta saamasta tekstiviestistä. Viestin sisältävä päivitys leviää parhaillaan nopeasti sosiaalisessa mediassa.
        
        Kuva: kuvakaappaus
  Ruutukaappaus helsinkiläisen työttömän TE-toimistolta saamasta tekstiviestistä. Viestin sisältävä päivitys leviää parhaillaan nopeasti sosiaalisessa mediassa. Kuva: kuvakaappaus

Sosiaalisessa mediassa leviää parhaillaan suomalaisen työttömän päivitys, jossa tämä kertoo saaneensa Uudenmaan TE-toimistolta tekstiviestin, jossa uhataan katkaista hänen työttömyysturvansa, mikäli tämä ei vastaa seuraavaan puheluun.

Työtön ei ollut pystynyt vastaamaan TE-toimiston ensimmäiseen puheluun. Hän kertoo saaneensa sen jälkeen maanantaina tekstiviestin, jossa TE-toimisto kertoo tavoittelevansa häntä uudestaan 0295-alkuisesta numerosta ja varoittaa, että työnhaku katkeaa automaattisesti perjantaina, mikäli häntä ei tavoiteta toisella soittokerralla.

TE-toimiston lähettämän tekstiviestin lopussa kerrotaan, ettei viestiin voi vastata tekstiviestillä tai soittamalla.

Viestin saanutta työtöntä ja asiaa sosiaalisessa mediassa kommentoineita ihmisiä hämmästyttää, että eikö työtön voi enää mennä esimerkiksi tilaisuuksiin, jossa puhelimen on oltava suljettuna.

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Jarmo Ukkonen kertoo Lännen Medialle, että TE-toimiston lähettämässä viestissä tekstin muotoilua on syytä tarkentaa.

– Siinä pitäisi olla tarkemmin yksilöitynä se, että koska soitetaan. Tämä perustuu siihen, että asiakkaalle on laitettu muistutusviesti siitä, että työnhaku on soittoviikolla päättymässä. Hän on vastaavan tiedon tästä työnhaun päättymisestä ja voimassaolosta saanut kirjallisesti jo aiemmin, kun ilmoittautui työnhakijaksi. Siinä yhteydessä on myös mainittu vaihtoehdot, joita asiakas voi käyttää, jos kyseinen aika ei ole sopiva.

Arkielämässä tulee joka tapauksessa eteen tilanteita, jolloin puhelimeen ei pysty vastaamaan.

– Olen aivan samaa mieltä, että ei missään tapauksessa ole tarkoitus, että työtön päivystää viikon jossain puhelimen kanssa. Minullekin tulee paljon puheluita jossain kaupan kassalla tai bensa-asemalla, eihän siinä voi asioita edes hoitaa, Ukkonen sanoo.

Työttömän saamassa viestissä lienee kysymys työttömien haastatteluista, jotka hallitus määräsi aloitettavaksi tämän vuoden alussa. Nyrkkisääntö on, että työnhakijat haastatellaan kolmen kuukauden välein.

– Jos se tapahtuu soittamalla, se korvaa henkilökohtaisen käynnin. Asiakkaista 70 prosenttia haluaa käyttää tätä puhelinpalvelua. Siinä on vähän samat säännöt kuin tulisit tapaamiseen henkilökohtaisesti, Ukkonen kertoo.

Kommentit

Työnhaku on ollut työvoimatoimiston hoitamana "virkahenkilöpalveluna" yhtä tehokasta ja asiakaslähtöistä jo vuosikymmeniä. Oman kokemuksen perusteella voisin sanoa, ettei työvoimatoimiston asiakaspalvelussa ole muuta hyvää sanottavaa kuin se, että toimistorakennukset ovat olleet yleensä kunnan/kaupungin kalleimmissa kiinteistöissä. ps. Ensimmäisellä käynnillä ao. toimipaikassa olisi ollut työpaikka kuorma-auton kuljettajalle, en voinut hakea sitä työpaikkaa työvoimatoimiston kautta sillä en ollut Kuljetusalan ammattiliiton jäsen?! Kysyin, miten liityn jäseneksi ja vastaus oli: Sitten kun olet kuorma-auton kuljettajana! Kysyin varmistukseksi vielä voinko liittyä jäseneksi nyt ja heti jolloin pääsisin töihin ja vastaus oli etten voi koska en ole autonkuljettaja enkä KTK:n jäsen. Sellaista byrokraattista palvelua, mutta miksi työvoimatoimistot palvelisivat? Heiltähän loppuisi työt vai mikä on pelkokynnyksen asettanut? Ammattiyhdistyksen toiminta ja vaikuttavuus kokisi romahduksen jos työttömien lukumäärä lähtisi laskuun...

Kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) syytteet pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta kuvastavat väkivallan yleisyyttä Suomessa laajemminkin, arvioi syyttäjä Eija Velitski medialle. Hakkaraista syytetään kansanedustaja Veera Ruohon (kok.) pahoinpitelystä ja seksuaalisesta ahdistelusta.