Julkaistu: 15.10.2017 03:36

Seksiskandaalin ryvettämä Weinstein ulos Yhdysvaltain elokuva-akatemiasta

Yhdysvaltain elokuva-akatemia on erottanut seksiskandaalin ryvettämän elokuvatuottajan Harvey Weinsteinin.

Akatemia ilmoitti Weinsteinin jäsenyyden päättämisestä sen jälkeen, kun akatemian hallitus oli lauantaina kokoontunut äänestämään amerikkalaistuottajan kohtalosta. Tiedotteessaan akatemia sanoo, että erottamispäätös tulee voimaan heti. Erottamiseen vaadittiin vähintään kaksi kolmasosaa äänistä. Tiedotteen mukaan vaadittava äänimäärä ylitettiin selkeästi.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa elokuva-alan Oscar-palkintoja.

Jo viisi naista syyttää Weinsteinia raiskauksesta

Skandaali sai alkunsa viime viikolla, kun New York Times -lehti kertoi, että Weinstein oli ahdistellut useita naisia ja luvannut vastineeksi edistää näiden uraa elokuvissa. New Yorker puolestaan uutisoi kolmen naisen syyttävän elokuvatuottajaa raiskauksesta. Naiset kertoivat, etteivät uskaltaneet vastustella, koska pelkäsivät Weinsteinin käyttävän vaikutusvaltaansa heidän nujertamisekseen. Myöhemmin myös amerikkalaisnäyttelijä Rose McGowan syytti Weinsteinia raiskauksesta.

Weinsteinia raiskauksista syyttävien naisten määrä nousi sunnuntaina viiteen, kun Sunday Times uutisoi brittinäyttelijä Lysette Anthonyn kertoneen poliisille, että Weinstein raiskasi hänet. Anthonyn mukaan raiskaus tapahtui 1980-luvulla.

Weinstein on kiistänyt raiskanneensa ketään. Poliisi sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa kuitenkin tutkii Weinsteinin toimia.

Lontoon poliisi tutkii Weinsteiniin liittyvää ilmoitusta seksuaalisesta väkivallasta, joka olisi ilmoituksen mukaan tapahtunut 1980-luvulla. Tiedossa ei ole, onko tutkinnassa kyse Anthonyn tekemästä ilmoituksesta.

New Yorkin poliisi puolestaan tutkii muun muassa Weinsteinia kohtaan esitettyjä ahdistelu- ja raiskaussyytöksiä.

Weinstein on tuottanut useita Oscareilla palkittuja elokuvia. Häntä pidetään yhtenä Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista tuottajista.

Argentiinan laivaston mukaan kadonnutta sukellusvenettä etsivät alukset ovat kuulleet kaikuluotaimellaan ääniä, jotka voivat olla peräisin kadonneesta aluksesta. Keskiviikosta asti kadoksissa olleessa sukellusveneessä on 44 merisotilaan miehistö.

Sähköauton omistamisen uskotaan yleistyvän seuraavan kymmenen vuoden aikana. Fortumin kyselyyn vastanneista suomalaisista lähes joka viides uskoo omistavansa sähköauton kymmenen vuoden päästä. Sähköauton omistamiseen kahden vuoden päästä uskoo neljä prosenttia vastanneista.


        
         Saksan iittopresidentti Frank-Walter Steinmeier levitteli käsiään maanantain lehdistötilaisuudessa. Hän on kehottanut kaikkia puolueita miettimään asennettaan hallitusneuvotteluja kohtaan ja olemaan valmiita kompromisseihin.
        
        Kuva: CLEMENS BILAN

Kautta Länsi-Euroopan vanhojen valtapuolueiden asema on murentunut tällä vuosisadalla. Aikaisemmin useassa maassa pari pääpuoluetta vastasi yksin politiikan tekemisestä, mutta nykyään niiden rinnalla häärää joukko pieniä ja keskisuuria puolueita. Tämä ei ole vanhojen pelureiden mieleen.