Julkaistu: 15.10.2017 03:36

Seksiskandaalin ryvettämä Weinstein ulos Yhdysvaltain elokuva-akatemiasta

Yhdysvaltain elokuva-akatemia on erottanut seksiskandaalin ryvettämän elokuvatuottajan Harvey Weinsteinin.

Akatemia ilmoitti Weinsteinin jäsenyyden päättämisestä sen jälkeen, kun akatemian hallitus oli lauantaina kokoontunut äänestämään amerikkalaistuottajan kohtalosta. Tiedotteessaan akatemia sanoo, että erottamispäätös tulee voimaan heti. Erottamiseen vaadittiin vähintään kaksi kolmasosaa äänistä. Tiedotteen mukaan vaadittava äänimäärä ylitettiin selkeästi.

Yhdysvaltain elokuva-akatemia jakaa elokuva-alan Oscar-palkintoja.

Jo viisi naista syyttää Weinsteinia raiskauksesta

Skandaali sai alkunsa viime viikolla, kun New York Times -lehti kertoi, että Weinstein oli ahdistellut useita naisia ja luvannut vastineeksi edistää näiden uraa elokuvissa. New Yorker puolestaan uutisoi kolmen naisen syyttävän elokuvatuottajaa raiskauksesta. Naiset kertoivat, etteivät uskaltaneet vastustella, koska pelkäsivät Weinsteinin käyttävän vaikutusvaltaansa heidän nujertamisekseen. Myöhemmin myös amerikkalaisnäyttelijä Rose McGowan syytti Weinsteinia raiskauksesta.

Weinsteinia raiskauksista syyttävien naisten määrä nousi sunnuntaina viiteen, kun Sunday Times uutisoi brittinäyttelijä Lysette Anthonyn kertoneen poliisille, että Weinstein raiskasi hänet. Anthonyn mukaan raiskaus tapahtui 1980-luvulla.

Weinstein on kiistänyt raiskanneensa ketään. Poliisi sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa kuitenkin tutkii Weinsteinin toimia.

Lontoon poliisi tutkii Weinsteiniin liittyvää ilmoitusta seksuaalisesta väkivallasta, joka olisi ilmoituksen mukaan tapahtunut 1980-luvulla. Tiedossa ei ole, onko tutkinnassa kyse Anthonyn tekemästä ilmoituksesta.

New Yorkin poliisi puolestaan tutkii muun muassa Weinsteinia kohtaan esitettyjä ahdistelu- ja raiskaussyytöksiä.

Weinstein on tuottanut useita Oscareilla palkittuja elokuvia. Häntä pidetään yhtenä Hollywoodin vaikutusvaltaisimmista tuottajista.

Mäntsälässä Uudellamaalla yksi ihminen kuoli ja kolme loukkaantui vakavasti, kun henkilöauto törmäsi suurella nopeudella matkailuauton keulaan lauantai-iltana, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi. Poliisin mukaan kolarissa sai surmansa henkilöauton kuljettaja.

Ruotsin metsä- ja maastopalojen tilanne jatkuu vakavana. Tällä hetkellä maassa on 74 paloa. Tilanne voi muuttua yhä huonommaksi. - Pelkäämme, ettei huippua ole vielä saavutettu, Ruotsin turvallisuusvirasto MSB:n koordinaattori Peter Arnevall sanoo.

Viisitoista ihmistä joutui veden varaan myöhään lauantai-iltana hieman ennen puoltayötä, kun laiturille johtanut kävelysilta kääntyi ympäri Porvoossa. Onnettomuus tapahtui Porvoon Vanhan sillan kupeessa sijaitsevalla kävelysillalla, joka vie Porvoonjoessa kelluvalle ponttoonilaiturille.

Liikenne Suomen ja Venäjän rajaylityspaikalla Raja-Joosepissa on avattu jälleen, kertoo Lapin Rajavartiolaitos. Liikenneyhteys palautui raja-alueella normaaliksi sunnuntaiaamuna kello seitsemän. Kulkuyhteys rajalla on ollut suljettuna Lotan rajanylityspaikan kohdalla Venäjällä.

Suomen Sopimuspalokuntien liitto on huolissaan maastopaloja sammuttavien sopimuspalokuntalaisten ylipitkistä työvuoroista. Liiton mielestä 12 tunnin työvuoroa ei saisi ylittää muuten kuin pakottavasta syystä, toteaa liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala.

Raja-Joosepissa on saatu Venäjältä levinnyt maastopalo sammutettua, ja alueella on siirrytty jälkisammutukseen, kertoo Lapin pelastuslaitos. Venäjän maastopalo ei enää uhkaa levitä myöskään Suomen puolelle Sallassa, ja alueelta vähennetään kaluston ja henkilöstön määrää.

Enontekiön eilisessä kopterionnettomuudessa kuoli gyrokopterin lentäjä, kertoo Lapin poliisilaitos. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan kuollut 57-vuotias mies oli NRK:n toimittaja. Kopterin kyydissä oli myös toinen norjalainen mies, joka loukkaantui onnettomuudessa.

                 Kylmäsavulohikakku syntyy nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta.                Kuva: Harri Kuittinen

Leipä sopii myös juhlapöytään.  Muokkaa ohjeita mielesi mukaan. Nykyään löytyy myös erityisruokavalioihin sopivia juustoja ja levitteitä. Voileipäkakku on armollinen tarjottava. Voit valmistaa kakun jo edellisenä päivänä ja jättää ainoastaan koristelun juhlapäivään.