Julkaistu: 15.10.2017 13:53

Vatsaongelmat pilasivat Salin mahdollisuudet kärkikolmikkoon Ironman-kisassa

Triathlonisti Kaisa Salin täysipainoinen panostus Havaijilla menestymiseen jatkuu, vaikka toinen yritys Ironman-sarjan epävirallisessa MM-kilpailussa jätti urheilijalle jossiteltavaa. Tavoitteena ollut nousu kolmen parhaan joukkoon kariutui muutaman päivän kiusanneisiin vatsavaivoihin, ja Sali oli viime vuoden tapaan viides. Kolmossija karkasi runsaalla kolmella minuutilla.

- Ehkä säästän likaisilta yksityiskohdilta, mutta pyöräilyssä nesteet ja energiat eivät oikein imeytyneet. Se ei tee touhusta helppoa tällä saarella, Sali kertoi puhelimitse kisan jälkeen.

- Nyt kroppa ei toiminut niin kuin olisin halunnut. Siihen olen tyytyväinen, että kaikki jäi radalle, Sali sanoi.

Yli yhdeksäntuntisessa kestävyysurheilukoetuksessa yksityiskohtien pitää osua kohdalleen huipputulosta varten. Sali arvioi, että viime vuonna hänellä oli loistopäivä monessa kisassa. Tänä vuonna niin ei ole käynyt, mutta Sali on varma kehittymisestään.

Havaijilla Sali ylitti maalilinjan ajassa 9.04.40 ja paransi viimevuotista aikaansa 11 minuutilla. Tavoitteena oli 15-20 minuutin petraus, mutta se kariutui etenkin pyöräilyyn. Tuulen käännyttyä naiset joutuivat miehiä hankalampiin tuulioloihin.

- Madame Pele (havaijilainen tulen jumalatar) heitti meille naisille aika kelin. Meillä oli käytännössä vastatuulta Hawille (pyöräilyn kääntöpiste) ja vastatuulta Hawilta, Sali kertoi.

Työetiikka asettaa valmentajalle painetta

Ammattimaisuuttaan yhä täydellisemmäksi hionut Sali, 36, vahvisti silti toisella viitossijallaan kuuluvansa maailman valioihin. Isoin muutos Salin elämässä oli siirtyminen vuosi sitten amerikkalaisen Siri Lindleyn valmennusryhmään. Se tiesi kuukausien harjoittelua Coloradon vuoristossa.

Sali toivoo yhteistyön jatkuvan, mutta ei ole käynyt Lindleyn kanssa syvällistä keskustelua jatkosta. Sali arvioi, ettei perfektionistina ole maailman helpoin valmennettava.

- Jos Siri jaksaa minua vielä valmentaa, niin emmeköhän me jatka. Siri on sanonut, että minun työetiikkani on kovempi kuin mitä hän on kenelläkään ammattilaisella nähnyt. Se luo valmentajalle painetta, että kaikki pitää tehdä paremmin, Sali naurahti.

Seuraava kisa jo marraskuussa

Kisan jälkeen endorfiinihormonit hyrräsivät Salin kehossa niin vahvoina, että hän mielii pian uuteen täysmatkan kilpailuun. Seuraava kisa odottaa 19. marraskuuta Arizonassa.

- Valmentaja lupasi, että saan mennä, maanantaina Suomeen matkustava Sali kertoi.

Naisten kilpailun Havaijilla voitti sveitsiläinen Daniela Ryf. Hän nousi kärkeen pyöräilyosuuden lopussa ja sinetöi kolmannen peräkkäisen voittonsa nopeimmalla maratonajalla. Sali oli juoksussa toiseksi nopein.

Miesten kisassa Saksan Patrick Lange petrasi viime vuoden kolmossijasta voittajaksi ja ylsi uuteen reittiennätykseen 8.01.40.

Sähköverkkoyhtiö Caruna korottaa sähkönsiirrosta kuluttajilta perimiään hintoja heinäkuun alusta alkaen. Hinnankorotusten vaikutus sähkölaskun siirto-osuuden verolliseen loppusummaan on keskimäärin 6,5 prosenttia, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Eduskunnassa on tänään kuohuttanut Kaj Turusen loikka sinisistä kokoomukseen. Hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat sovitelleet tilannetta pitkin päivää puhelimen välityksellä, koska pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli tänään Vaasassa.

Monissa perheissä Uudellamaalla jouduttiin tiistaina metsästämään vaihtoehtoisia lastenhoitojärjestelyitä, koska varhaiskasvattajien ulosmarssi sulkee keskiviikkona päiväkoteja. Myös varhaiskasvatusyksiköissä pohdittiin kuumeisesti, miten lastenhoitojärjestelyt olisi mahdollista järjestää.

Kanadassa Toronton yliajosta epäillylle miehelle on luettu syytteet kymmenestä murhasta. Lisäksi häntä syytetään useista murhan yrityksistä. Poliisi otti 25-vuotiaan miehen kiinni eilen tapahtumapaikan läheltä Toronton keskustassa.