Julkaistu: 16.10.2017 12:43

Ruotsi on palauttanut puolet "joukkopaon" tehneistä turvapaikanhakijoista Suomeen, puolet katosi

 • 
        
         Irakilaiset turvapaikanhakijat järjestivät 5.9. mielenosoituksen Torniossa Suomen pakolaispolitiikkaa vastaan. Joukko poistui sen jälkeen Ruotsiin.
        
        Kuva: Jussi Leinonen
  Irakilaiset turvapaikanhakijat järjestivät 5.9. mielenosoituksen Torniossa Suomen pakolaispolitiikkaa vastaan. Joukko poistui sen jälkeen Ruotsiin. Kuva: Jussi Leinonen

Lähes puolet Ruotsiin "joukkopaon" tehneistä turvapaikanhakijoista on palautettu Suomeen. Lopuista suurin osa vaikuttaa kadonneen viranomaisilta Ruotsissa.

Viitisenkymmentä irakilaista turvapaikanhakijaa järjesti 5. syyskuuta Torniossa mielenosoituksen Suomen turvapaikkapolitiikkaa vastaan.

Joukko siirtyi päivän päätteeksi Ruotsiin, koska he eivät kertomansa mukaan tunteneet enää oloaan turvalliseksi Suomessa kielteisten turvapaikkapäätösten, pakkopalautusten ja turvapaikanhakijoiden oikeusturvaan tehtyjen heikennysten takia.

Maahanmuuttoviraston mukaan Ruotsi sovelsi turvapaikanhakijoihin nopeasti Dublin-menettelyä ja palautti Suomeen noin parikymmentä irakilaista, kertoo tulosalueen johtaja Mikko Montin Maahanmuuttoviraston Turvapaikkayksiköstä.

– Luku on vähän epätarkka, koska osa on palannut itsenäisesti Suomeen, Montin kertoo.

Ruotsi on tehnyt takaisinottopyynnön myös lopuista noin paristakymmenestä irakilaisesta, mutta heitä koskien Ruotsista on tullut ilmoitus siirtoajan pidentämisestä.

Montinin mukaan ilmoituksen perusteena voi olla valitusmenettelyssä annettu täytäntöönpanokielto, vangitseminen tai henkilön katoaminen, joka lienee tässä tapauksessa selvästi todennäköisin vaihtoehto.

– Ruotsin viranomaisilla voi olla vielä muutama henkilö, joita he ovat siirtämässä Suomeen, mutta olettaisin, että loput ovat lähteneet eteenpäin, Montin sanoo.

Lähtijöitä voikin palautua Suomeen vielä myöhemmin jostain toisesta maasta.

Loput kymmenkunta Ruotsiin siirtynyttä mielenosoittajaa eivät ehkä ole lopulta hakeneetkaan turvapaikkaa länsinaapurista, tai Maahanmuuttovirasto ei ole tunnistanut näitä kaikkien muiden Ruotsista Suomeen palautettavien turvapaikanhakijoiden joukosta.

Ruotsin Migrationsverket ei kyennyt tarjoamaan Lännen Medialle lisävalaistusta asiaan.

Tornion mielenosoitus ja sitä seurannut julkinen joukkosiirtyminen Ruotsiin oli poikkeuksellinen tapahtumasarja, mutta tilastoissa se näkyy vain pienenä piikkinä.

Tätä nykyä Suomeen tehdään kuukausittain noin 150–200 takaisinottopyyntöä. Vähintään puolet palautettavista turvapaikanhakijoista tulee Saksasta, noin neljäsosa Ranskasta ja loput Ruotsista ja muista maista.

Suomeen palautettavien turvapaikanhakijoiden määrä kaksin- tai kolminkertaistui vuosi sitten. Syksyllä 2015 maahan saapuneet turvapaikanhakijat alkoivat tuolloin saada kielteisiä päätöksiä ja heitä alkoi siirtyä muihin maihin.

Valtaosa kesken turvapaikkaprosessin Suomesta lähteneistä henkilöistä on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– Tuntuu, että aika usein on vielä odotettu hallinto-oikeuden päätökseen asti ja sitten kadottu. Kyllähän sillä tosiasiassa pystyy viivyttämään maastapoistamispäätöksen toimeenpanoa, Montin sanoo.

Lähtijöiden motiiveja on Montinin mukaan vaikeaa arvioida, mutta monet näyttävät yksinkertaisesti kokeilevan onneaan toisessa valtiossa.

– Vaikka pitäisi olla hyvin tiedossa, että heidät tullaan lähtökohtaisesti palauttamaan siihen maahan, joka on jo käsitellyt heidän hakemuksensa, Montin huomauttaa.

Turvapaikanhakijoiden keskuudessa ja sosiaalisessa mediassa leviävät huhut näyttävät selittävän heidän liikehdintäänsä enemmän kuin esimerkiksi toisessa maassa olevat sukulaiset, Montin kertoo.

– Kuulin juuri vastaanottokeskuksista, että siellä on esimerkiksi kiertänyt huhu, että jos lähtee Saksaan niin sieltä saa oleskeluluvan.

Turvapaikanhakijoiden liikehdintä aiheuttaa viranomaisille ylimääräistä työtä ja sitä kautta lisäkustannuksia. Esimerkiksi Ruotsiin siirtyneiden turvapaikanhakijoiden kulut kantaa kuitenkin Ruotsin valtio niin kauan kuin ollaan sen maaperällä.

Turvapaikanhakijat palautetaan Suomeen yleensä Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta. Lähettävä maa arvioi toteutetaanko palautus saatettuna vai valvottuna. Suurin osa palautuksista on valvottuja, eli lähettävän maan viranomaiset varmistavat, että henkilö nousee esimerkiksi Tukholmassa lentokoneeseen ja lähtee maasta.

Suomessa vastassa ovat poliisi ja rajaviranomaiset, jotka arvioivat tulisiko maahan palaava asettaa tarkemman valvonnan alle esimerkiksi määräämällä hänelle ilmoittautumisvelvoite. Harkintaan vaikuttaa muun muassa se, onko kyseinen henkilö saanut täytäntöönpanokelpoisen palauttamispäätöksen.

Maasta poistumisella ei ole vaikutusta turvapaikkaharkintaan, mutta sen seurauksena turvapaikkahakemus voidaan todeta rauenneeksi. Raukeamisen jälkeen hakija voi tehdä uuden turvapaikka-anomuksen. Se käsitellään Dublinin sopimuksen mukaan siinä maassa, missä hakijan ensimmäinenkin hakemus.

Mäntsälässä Uudellamaalla yksi ihminen kuoli ja kolme loukkaantui vakavasti, kun henkilöauto törmäsi suurella nopeudella matkailuauton keulaan lauantai-iltana, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi. Poliisin mukaan kolarissa sai surmansa henkilöauton kuljettaja.

Ruotsin metsä- ja maastopalojen tilanne jatkuu vakavana. Tällä hetkellä maassa on 74 paloa. Tilanne voi muuttua yhä huonommaksi. - Pelkäämme, ettei huippua ole vielä saavutettu, Ruotsin turvallisuusvirasto MSB:n koordinaattori Peter Arnevall sanoo.

Viisitoista ihmistä joutui veden varaan myöhään lauantai-iltana hieman ennen puoltayötä, kun laiturille johtanut kävelysilta kääntyi ympäri Porvoossa. Onnettomuus tapahtui Porvoon Vanhan sillan kupeessa sijaitsevalla kävelysillalla, joka vie Porvoonjoessa kelluvalle ponttoonilaiturille.

Liikenne Suomen ja Venäjän rajaylityspaikalla Raja-Joosepissa on avattu jälleen, kertoo Lapin Rajavartiolaitos. Liikenneyhteys palautui raja-alueella normaaliksi sunnuntaiaamuna kello seitsemän. Kulkuyhteys rajalla on ollut suljettuna Lotan rajanylityspaikan kohdalla Venäjällä.

Suomen Sopimuspalokuntien liitto on huolissaan maastopaloja sammuttavien sopimuspalokuntalaisten ylipitkistä työvuoroista. Liiton mielestä 12 tunnin työvuoroa ei saisi ylittää muuten kuin pakottavasta syystä, toteaa liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala.

Raja-Joosepissa on saatu Venäjältä levinnyt maastopalo sammutettua, ja alueella on siirrytty jälkisammutukseen, kertoo Lapin pelastuslaitos. Venäjän maastopalo ei enää uhkaa levitä myöskään Suomen puolelle Sallassa, ja alueelta vähennetään kaluston ja henkilöstön määrää.

Enontekiön eilisessä kopterionnettomuudessa kuoli gyrokopterin lentäjä, kertoo Lapin poliisilaitos. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan kuollut 57-vuotias mies oli NRK:n toimittaja. Kopterin kyydissä oli myös toinen norjalainen mies, joka loukkaantui onnettomuudessa.

                 Kylmäsavulohikakku syntyy nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta.                Kuva: Harri Kuittinen

Leipä sopii myös juhlapöytään.  Muokkaa ohjeita mielesi mukaan. Nykyään löytyy myös erityisruokavalioihin sopivia juustoja ja levitteitä. Voileipäkakku on armollinen tarjottava. Voit valmistaa kakun jo edellisenä päivänä ja jättää ainoastaan koristelun juhlapäivään.