Julkaistu: 17.10.2017 07:52

Analyysi: Onko paperimies kroisos duunarien joukossa?

 • Paperiteollisuuden työehtosopimuksen neuvottelut eivät ole vielä auenneet kunnolla. Arkistokuva: Jukka Vuokola
  Paperiteollisuuden työehtosopimuksen neuvottelut eivät ole vielä auenneet kunnolla. Arkistokuva: Jukka Vuokola

Kun hyvinvointivaltiota rakennettiin, paperiteollisuuden työntekijät kohosivat suomalaisten palkansaajien tuloeliittiin.

Paperi-, sellu- ja kartonkiteollisuuden viennin arvo on yhdeksän miljardia euroa. Vaikka tehtaita on suljettu, ala työllistää Suomessa 10 300 palkansaajaa – tai sen verran työntekijöitä on Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliiton välisen työehtosopimuksen (tes) piirissä.

Viime keväänä työmarkkinoille levisi pelko, että liittokierros vaikeutuisi, kun globaalit metsäjätit ostaisivat rahalla joustoa jäykkänä pitämäänsä tessiin. Muilla aloilla pelättiin, että suuri yleisö lukisi vain otsikon tuntuvasta palkankorotuksesta, eikä ymmärtäisi sen olevan kompensaatio tes-heikennyksistä.

Viimeiset lehdet leijailevat puista maahan, mutta paperiteollisuuden työmarkkinapöydässä ei ole edes päästy kunnolla puhumaan rahasta. Työntekijät ovat haluttomia luopumaan joulun ja juhannusajan ruhtinaallisista eduistaan.

Syyskuun lopussa umpeutuneessa tessissä olivat kirjaukset juhannus- ja jouluseisokista. Paperikoneet seisovat niiden ansiosta kahdeksan vuorokautta, ellei työntekijöille makseta lisäkorvauksia.

Viikkotyöaika on Suomen paperiteollisuudessa 34,5 tuntia, kun se Ruotsissa on 36 tuntia ja Saksassa 38 tuntia. Tavallinen tes-perusteinen vuosityöaika on Ruotsissa noin kaksi viikkoa pidempi kuin Suomessa.

Paperiteollisuudessa tehdään meillä 40-tuntista työviikkoa, joten työntekijöille kertyy työajanlyhennysvapaita aika mukavasti. Kansantajuisesti ajateltuna ne ovat ylimääräisiä lomapäiviä.

Monien alojen tesseistä löytyy kermakuorrutuksia –muun muassa journalistien – mutta silti paperiteollisuuden tavallisen työntekijän nauttimat edut ovat hulppeita.

Kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lausahti MTV:n haastattelussa "omana mielipiteenään", että "kyllä nolla on kohtuuton", työnantajapuolella nähtiin punaista.

Paperiduunarin keskipalkka on Suomessa 60 000 euroa vuodessa. Osa heistä on solidaarisuusveron piirissä. Paperiteollisuuden työntekijöiden ansiotaso vastaa suuren peruskoulun tai jopa lukion rehtorin palkkausta. He siis ovat rahassa mitattuna teollisuuden kroisoksia.

Työntekijöiden vasta-argumentti kuuluu siten, että 10 000 palkansaajan alalla, jonka viennin arvo kohoaa yhdeksään miljardiin, euroja pitää jakaa myös heille. Liittokierros ruokkii yhteiskunnallista kateutta, koska sen eri vaiheiden uutisoinnissa huomio kohdistuu tessien kermakuorrutuksiin.

Neuvotteluasetelma on vaikea, mutta lakkoa tai työsulkua tuskin nähdään. Rähinälinja vahingoittaisi molempia osapuolia.

Todennäköisesti käy niin, että kemianteollisuuden ja teknologiateollisuuden tes-neuvottelut viedään maaliin lähipäivinä tai lähiviikkoina – ja niiden paketoimisen jälkeen paperin tessistä leivotaan kompromissi.

Mäntsälässä Uudellamaalla yksi ihminen kuoli ja kolme loukkaantui vakavasti, kun henkilöauto törmäsi suurella nopeudella matkailuauton keulaan lauantai-iltana, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi. Poliisin mukaan kolarissa sai surmansa henkilöauton kuljettaja.

Ruotsin metsä- ja maastopalojen tilanne jatkuu vakavana. Tällä hetkellä maassa on 74 paloa. Tilanne voi muuttua yhä huonommaksi. - Pelkäämme, ettei huippua ole vielä saavutettu, Ruotsin turvallisuusvirasto MSB:n koordinaattori Peter Arnevall sanoo.

Viisitoista ihmistä joutui veden varaan myöhään lauantai-iltana hieman ennen puoltayötä, kun laiturille johtanut kävelysilta kääntyi ympäri Porvoossa. Onnettomuus tapahtui Porvoon Vanhan sillan kupeessa sijaitsevalla kävelysillalla, joka vie Porvoonjoessa kelluvalle ponttoonilaiturille.

Liikenne Suomen ja Venäjän rajaylityspaikalla Raja-Joosepissa on avattu jälleen, kertoo Lapin Rajavartiolaitos. Liikenneyhteys palautui raja-alueella normaaliksi sunnuntaiaamuna kello seitsemän. Kulkuyhteys rajalla on ollut suljettuna Lotan rajanylityspaikan kohdalla Venäjällä.

Suomen Sopimuspalokuntien liitto on huolissaan maastopaloja sammuttavien sopimuspalokuntalaisten ylipitkistä työvuoroista. Liiton mielestä 12 tunnin työvuoroa ei saisi ylittää muuten kuin pakottavasta syystä, toteaa liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala.

Raja-Joosepissa on saatu Venäjältä levinnyt maastopalo sammutettua, ja alueella on siirrytty jälkisammutukseen, kertoo Lapin pelastuslaitos. Venäjän maastopalo ei enää uhkaa levitä myöskään Suomen puolelle Sallassa, ja alueelta vähennetään kaluston ja henkilöstön määrää.

Enontekiön eilisessä kopterionnettomuudessa kuoli gyrokopterin lentäjä, kertoo Lapin poliisilaitos. Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan kuollut 57-vuotias mies oli NRK:n toimittaja. Kopterin kyydissä oli myös toinen norjalainen mies, joka loukkaantui onnettomuudessa.

                 Kylmäsavulohikakku syntyy nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta.                Kuva: Harri Kuittinen

Leipä sopii myös juhlapöytään.  Muokkaa ohjeita mielesi mukaan. Nykyään löytyy myös erityisruokavalioihin sopivia juustoja ja levitteitä. Voileipäkakku on armollinen tarjottava. Voit valmistaa kakun jo edellisenä päivänä ja jättää ainoastaan koristelun juhlapäivään.