Julkaistu: 06.12.2017 23:02

Kymmenettuhannet ihailivat Suomi 100 -juhlavuoden päättänyttä ilotulitusta

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla huipentui näyttävään juhlailotulitukseen Helsingin Eteläsataman yllä. Illalla kello kymmenen jälkeen alkanut ilotulitus päätti samalla itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden.

Poliisin arvion mukaan kymmenettuhannet ihmiset seurasivat ilotulitusta Helsingin keskustan alueella. Erityisesti Etelärannan Vanhan kauppahallin seudulle kerääntyi runsaasti ihmisiä.

- Siihen pakkautui hyvin tiiviisti ihmisiä, siellä oli pelkkää ihmismassaa, kuvaili Jussi Koivisto Helsingin poliisin viestinnästä.

Itsenäisyyspäivän ilotulituksia järjestettiin illan aikana myös monissa muissa Suomen kaupungeissa.

Tasavallan presidentin perinteinen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto oli muovattu satavuotiselle kotimaalle sopivaksi. Presidentin kanslian mukaan noin 1 900 kutsuvieraan joukossa on ansioituneita ihmisiä itsenäisyyden eri vuosikymmeniltä, tarjoiluja on peräisin kaikista Suomen maakunnista ja Presidentinlinna koristeltiin vain Suomessa kasvatetuilla kukilla.

Osa jäi ilman onnitteluviestiä

Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaation suomalaisten matkapuhelimiin lähettämät tekstiviestionnittelut eivät tavoittaneet kaikkia. Kanslia tviittasi illalla, että viesti saattoi jäädä tulematta, jos puhelin oli kiinni tai kuuluvuusalueen ulkopuolella, kun viesti lähetettiin.

Kanslia kertoi myös, että Telian liittymissä oli ollut joitain häiriöitä

Kanslia kertoi aiemmin päivällä, että operaattorien kautta viestejä lähti matkaan yli seitsemän miljoonaa kappaletta.

Juhlinta alkoi eilen

Juhlapäivän vietto alkoi kello 9 perinteisellä valtakunnallisella lipunnostolla Helsingin Tähtitorninmäellä, jossa juhlapuheen piti eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.).

Lipun nosti partiolippukunta NMKY:n Rastipartio ja tilaisuudessa lauloi Viipurin Lauluveikot -kuoro.

Suomalaisuuden Liiton järjestämä lipunnosto yhtäjaksoisena perinteenä täyttää kuluvana vuonna 60 vuotta.

Terho sanoi puheessaan, että itsenäisyys merkitsee meille suomalaisille vapautta määritellä itse, mikä on yhteiskunnallemme parasta ja elämäntavallemme sopivinta.

- Sivistys ja korkea osaaminen ovat olleet suomalaisen hyvinvoinnin perusta, Terho totesi.

Kunniavartioita ja juhlajumalanpalvelus

Itsenäisyyspäivän kunniavartioita on ollut sankarihaudoilla useilla paikkakunnilla.

Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivän vietto jatkui myös ekumeenisella jumalanpalveluksella Helsingin tuomiokirkossa. Jumalanpalveluksen alussa kuultiin ennen alkuvirttä Finlandia-hymni, jonka aikana seurakuntalaiset sytyttivät toivon kynttilät kirkon etuosassa.

Vähävaraisten itsenäisyyspäivän juhla oli tänä vuonna tavanomaista pienimuotoisempi, koska sen pitopaikka, Helsingin Hakaniementori, on osittain Kauppahallin väistötiloina.

Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön puuhamies Heikki Hursti kertoi STT:lle, että pienistä puitteista huolimatta tuhatkunta ruokapakettia löysi ottajansa torilla itsenäisyyspäivänä.

Hallitus esittää rajoituksia niin sanottuihin nollatuntisopimuksiin ja muihin vaihtelevaa työaikaa noudattaviin sopimuksiin. Muutoksen uskotaan helpottavan työntekijän mahdollisuuksia suunnitella elämäänsä sekä ennakoida työvuoroja ja tulotasoaan.

EU:ssa on päästy sopuun Suomessa kovaa keskustelua herättäneestä metsien hiilinielulaskennasta. Ratkaisun löytymisestä kertoi ympäristökomissaari Miguel Arias Canete Twitterissä. Laskennassa seurataan hiilinielujen kehittymistä ensi vuosikymmenellä, koska maankäyttö on osa EU:n ilmastotavoitteita.

Ruotsissa eläkkeen alaikäraja nousee kolmella vuodella, kertovat ruotsalaismediat. Eläkkeelle on aiemmin päässyt varhaisimmillaan 61-vuotiaana, mutta puolueiden enemmistön sopimuksesta alaikäraja nousee 64 ikävuoteen. Eläkeiän alaraja nousee asteittain seuraavina 10 vuotena.

Myanmarissa jo useita tuhansia rohingya-muslimeja on kuollut levottomuuksissa, jotka leimahtivat Rakhinen osavaltiossa elokuun lopulla. Lääkärit ilman rajoja -järjestö arvioi, että jo ensimmäisen kuukauden aikana yli 6 700 rohingyaa kuoli Myanmarin armeijan aloitettua sotilasoperaationsa.


        
         Muun muassa vahvojen oluiden tulo ruokakauppoihin ratkaistaan pikkujoulukauden päätteeksi eduskunnassa.
        
        Kuva: Eriika Ahopelto

Eduskunnan ohjelmassa on tänään osuvia yhteensattumia, kun usea eduskuntaryhmä viettää tänään kello 17–19 aikoihin pikkujouluja juuri ennen alkoholilain käsittelyn alkamista. Alkoholilain käsittely alkaa kello 19:30.