Julkaistu: 11.12.2017 21:50

Nimettömän elokuvamiehen lakimieheltä vaientamiskirjeitä häirinnästä puhuneille naisille - Rikosoikeuden professori: Kyseenalaista, voiko tällaisia uhkakirjeitä lähettää lainkaan

Elokuva-alalla toimivan miehen tai miesten lakimies on lähettänyt seksuaalisesta häirinnästä puhuneille naisille kirjeitä, joissa vihjaillaan kunnianloukkauksella ja poliisitutkinnalla. Asianajotoimisto Dottirin lakimies, varatuomari Anna Kuusi on lähettänyt kirjeitä ainakin kahdelle naiselle.

Media-alalla työskentelevä nainen sai kirjeen keskusteltuaan häirinnästä helsinkiläisessä baarissa seurueessa, jossa oli mukana näyttelijöitä. Keskustelu koski ohjaaja-näyttelijä Heidi Lindénin keräämää aineistoa, jossa naiset kertovat elokuva-alalla kokemastaan häirinnästä.

- Juoruttiin keskenämme baarissa siitä, toiveestaan nimettömänä pysyvä nainen kertoo STT:lle.

Naisen epäilyjen mukaan joku seurueesta oli kertonut asiasta eteenpäin, koska parin viikon päästä nainen sai sähköpostin asianajotoimisto Dottirilta.

- Olen saanut toimeksiannon elokuva-alan ammattilaiselta hänen tietoonsa tulleisiin huhupuheisiin ja perättömiin väitteisiin liittyen, Kuusen kirje alkaa.

Toinen kirjeen saaneista naisista on Lindén itse. Vaientamiskirjeistä kertoi ensin Suomen Kuvalehti.

Häirintäväite voi olla kunnianloukkaus

Kirjeissä sanotaan, että naisen puheiden takia leviää huhu päämiehen syyllistymisestä seksuaaliseen häirintään.

- Valheellisen tiedon tai vihjauksen esittäminen tällaisessa yhteydessä muodostaa kunnianloukkauksen.

Kirjeissä ei kuitenkaan mainita, ketä lakimies Kuusi edustaa. Kuusi ei halunnut kommentoida asiaa STT:lle.

Helsingin yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Dan Fränden mukaan on erittäin poikkeuksellista, että päämiestä ei kerrota.

- On kyseenalaista, voiko tällaisia uhkakirjeitä lähettää ilman, että tiedetään, kuka on tämän takana.

Baarissa häirintäväitteen esittämällä voi kuitenkin periaatteessa syyllistyä kunnianloukkaukseen, Frände kertoo. Kunnianloukkaus täyttyy, jos esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa.

Mutta entä jos väite on totta?

- Jos (väitteelle) on riittäviä perusteita, silloin ei syyllisty kunnianloukkaukseen.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että häirintää kokeneiden pitäisi tulla itse todistamaan oikeuteen. Häirintäkokemuksia yleensä uskotaan, jos pystyy esittämään tarpeeksi konkreettisesti, miten, missä ja milloin häirintä on tapahtunut, Frände kertoo.

Professori: Kertojia ei tarvitse paljastaa

Lindénille Kuusi on lähettänyt kirjeen, jossa sanotaan tämän jakaneen Enbuske Veitola Salminen -ohjelman kuvauksissa tiedotusvälineille listan miehistä, jotka toistuvat Lindénin keräämissä häirintäkertomuksissa.

- Tuo on pöyristyttävää, mitään tuollaista listanjakoa ei ole tapahtunut, Lindén sanoo STT:lle.

Kirjeessä sanotaan, että jos asia "tulee laajemmin julkisuuteen, ei päämiehelläni ole muuta vaihtoehtoa kuin puolustautua esitettyjä syytöksiä vastaan tarvittaessa poliisitutkinnan kautta. Tällöin on myös mahdollista, että kirjoittajien anonymiteetti tullaan murtamaan".

Tällä viitataan ilmeisesti siihen, että Lindén pakotettaisiin paljastamaan naiset, jotka ovat luottamuksella jakaneet kokemuksensa. Fränden mukaan se ei ole mahdollista.

- Kuusen vihjaamat murtamismahdollisuudet eivät perustu voimassa olevaan oikeuteen.

Jos Lindén levittäisi listoja, hän voisi syyllistyä kunnianloukkaukseen, Frände sanoo. Siinäkään tapauksessa Lindénin ei tarvitsisi paljastaa naisten identiteettiä.

--

Korjattu aiempaa uutista klo 21.49: Korjattu otsikosta ja ensimmäisestä virkkeestä Kuusen titteli asianajajasta lakimieheksi.


        
         Asianajajaliiton yhteydessä toimiva Valvontalautakunta päätti erottaa julkisuudessakin esiintyneen asianajaja Heikki Lampelan liitosta tämän saaman rikostuomion vuoksi.
        
        Kuva: Joel Maisalmi

Asianajajaliiton jäsenyydestä erotettu Heikki Lampela kertoo olevansa pettynyt ja kokee, että liiton Valvontalautakunta olisi ollut hänen kohdallaan aiempaa linjaa ankarampi.

Afganistanin hotellihyökkäyksestä hengissä selvinneet kertovat, että hyökkääjät kulkivat huoneesta toiseen ja etsivät uhreikseen nimenomaan ulkomaalaisia. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle sairaalavuoteeltaan muun muassa parikymppinen hotellin työntekijä.

Espanjassa korkeimman oikeuden tuomari on kieltäytynyt uusimasta Katalonian syrjäytetyn aluejohtajan Carles Puigdemontin eurooppalaista pidätysmääräystä. Espanjan syyttäjäviranomainen esitti, että joulukuussa peruttu eurooppalainen pidätysmääräys uusittaisiin.

                 Aseiden vienti esimerkiksi Jemeniin on kielletty maan sotatilanteen takia. Kuvassa huthi-joukkoja kannattava nainen Jemenissä. Suomi ei ole vienyt aseita Jemeniin. Sen sijaan YK:n mukaan esimerkiksi Iran on näin kiellosta huolimatta tehnyt.                Kuva: YAHYA ARHAB

YK:n ja EU:n asettamat vientikiellot ja pakotteet vaikuttavat paljon siihen, mihin maihin aseita saa viedä.Ratkaisevat päätökset asevientiluvista tehdään kuitenkin valtiotasolla, mutta ainakin Suomessa EU:n ja YK:n linjausten sanotaan olevan ratkaisevia.Suomessa ulkoministeriössä tarkastellaan asevi

Mestaruutta puolustava Roger Federer jatkaa kurssissa kohti Australian avointen loppuottelua vuoden ensimmäisessä tenniksen grand slam -turnauksessa. Sveitsiläistähti siivosi entisen harjoitusvastustajansa, unkarilaisen Marton Fucsovicsin turnauksesta erälukemin 6-4, 7-6 (7-3), 6-2.

Britanniassa prinsessa Eugenie on kihlautunut, hovi kertoo. Prinsessa avioituu yökerhopomomiehensä Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta Windsorissa. Eugenie, 27, on kruununperimysjärjestyksessä kahdeksas. Hän on prinssi Andrew'n ja tämän entisen vaimon Sarahin kahdesta tyttärestä nuorempi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkaslumi myös kiillottuu paikoin tienpintoihin, mikä muuttaa etenkin risteysalueet ja rampit liukkaiksi. Arkistokuva

Säässä voi tapahtua iso muutos tällä viikolla, sillä keskiviikon ja torstain välillä lämpötila voi muuttua yli 20 asteella, kertoo Ilmatieteen laitos. Päivystävän meteorologin Niko Tollmanin mukaan sää alkaa lauhtua hiljalleen keskiviikkoaamusta lähtien.