Julkaistu: 17.12.2017 20:52

Tuulen laantumisen odotetaan helpottavan Kalifornian maastopalojen sammutustöitä maanantaina

Voimakkaat tuulet ja kuiva maasto vaikeuttivat sunnuntaina Yhdysvalloissa eteläisessä Kaliforniassa riehuvan voimakkaan maastopalon sammutustöitä.

CNN:n mukaan Thomas-palon läheltä evakuoitiin lauantaina tuhansia ihmisiä lisää muun muassa Santa Barbaran piirikunnan alueella. Tuulen odotetaan kuitenkin heikentyvän maanantaihin mennessä, mikä helpottaisi sammutustöitä.

Paloa yrittää sammuttaa yli 8 400 palomiestä ympäri vuorokauden. Lauantai-iltana arvioitiin, että 40 prosenttia Thomas-palosta oli hallinnassa eli tuli ei pääse enää leviämään. Muilla alueilla palo jatkaa leviämistään.

Yli kolmetoista päivää roihunnut Thomas on yksi Kalifornian historian suurimmista maastopaloista. Yhteensä reilut 1 000 neliökilometriä maastoa on palanut ja satojatuhansia ihmisiä on jouduttu evakuoimaan palojen tieltä. Tulipaloissa on kuollut kaksi ihmistä.

Koko maassa on voimassa Ilmatieteen laitoksen hellevaroitus. Erittäin tukalan helteen varoitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Enontekiötä, Inaria ja Utsjokea. Näillä kolmella alueella on voimassa astetta lievempi tukalan helteen varoitus.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että hän hyväksyy tiedustelutiedot Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja että hänellä on täysi luottamus maansa tiedusteluelimiin. Trump sanoo antavansa Yhdysvaltain tiedustelutoiminnalle täyden tukensa.


        
         Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat pitkästä aikaa yhdessä tentattaviksi Porissa. Tentti oli helteinen ainoastaan sään puolesta. Suuria riitoja ei syntynyt.
        
        Kuva: Hanna Laasanen

Kaikkien muiden paitsi Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ja Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terhon kädet nousivat ylös, kun puoluejohtajilta kysyttiin, kuka kannattaa Suomen 750 pakolaisen kiintiön kasvattamista.