Julkaistu: 17.12.2017 21:43

Laukkanen piti Suomen uinnin mitalikannassa EM-altaassa

Jenna Laukkasen kaksi hopeamitalia pitivät Suomen mitalikannassa sunnuntaina päättyneissä lyhyen radan EM-uinneissa. Päätöspäivänä Laukkanen juhli kahdesti Suomen ennätystä 4x50 metrin sekauintiviestissä, mutta 200 metrin rintauinnissa hänet hylättiin sääntöjen vastaisen käännöksen takia.

Suomalaiset uivat Kööpenhaminassa kaikkiaan viisi henkilökohtaista finaalipaikkaa ja olivat neljästi viestin finaalissa. Suomen ennätysaikoja syntyi yksitoista.

Sunnuntaina Suomen molemmat 4x50 metrin sekauintiviestin joukkueet kohentelivat SE-aikaa alkuerissä ja finaalissa. Viestijoukkueet olivat kahdeksansia.

Naisten joukkueessa uivat Mimosa Jallow, Veera Kivirinta, Laukkanen ja Marlene Niemi, joka toi viestin maaliin ajassa 1.46,22. Mitaleille vaadittiin 1.45,35.

- Nyt kyllä uinti kulkee, oli mahtavaa päästä uimaan, vaikka jännittikin tosi paljon, Kivirinta kommentoi Uimaliiton tiedotteessa.

- Ei nyt päämatka, mutta eiköhän tuo ihan kiitettävä ollut, Laukkanen tuumasi.

Jallow urakoi, sillä viestin lisäksi hän kilpaili 50 metrin vapaauinnissa. Matka kulki välierissä SE-aikaan 24,17, josta Jallow jäi finaalissa kolme sekunnin sadasosaa ja oli kahdeksas.

- Vitsi miten hauskaa se oli, eikä jännittänyt yhtään, nautiskelin ihan täysillä, Jallow iloitsi.

Laji oli Ruotsin Sarah Sjöströmin juhlaa, sillä hän voitti hurjalla ajalla 23,30. Vasta sunnuntaina mestaruusvauhtiin päässyt Sjöström voitti vapaauinnin lisäksi 100 metrin perhosuinnin ja sekauintiviestin.

Liukkosen vaihto häikäisi

Miesten 4x50 metrin sekauintiviestiä uivat Suomen joukkueessa Jaakko Rautalin, Andrei Tuomola, Riku Pöytäkivi ja Ari-Pekka Liukkonen. He paransivat SE:n finaalissa aikaan 1.34,28. Liukkosen vaihtoaika oli häikäisevä -0,01, eikä sen paremmin voi viestissä juuri vaihtaa.

- Tämä oli parhaimman tuntuinen uintini, lähdin ihan nautiskelemaan, Liukkonen sanoi.

EM-kisojen mitalitilaston voitti Venäjä 18 mitalillaan, joista yhdeksän oli kultaisia.

Vuonna 2019 lyhyen radan EM-kisat uidaan Skotlannin Glasgow'ssa. Samassa kaupungissa uidaan ensi elokuussa pitkän radan EM-kilpailut.


        
         MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila odottaa myös kaupalta ja pankeilta toimia, joilla maatalouden toimintaedellytykset säilytetään Suomessa. 
        
        Kuva: Mauri Ratilainen

Maataloustuottajien MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan kovasta kuivuudesta kärsivä maatalous tarvitsee lähiaikoina monenlaisia ja monilta tahoilta toimenpiteitä, jotta elinkeinon harjoittamista voidaan Suomessa jatkaa. Valtiolta MTK odottaa kriisitoimia.

Koko maassa on voimassa Ilmatieteen laitoksen hellevaroitus. Erittäin tukalan helteen varoitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Enontekiötä, Inaria ja Utsjokea. Näillä kolmella alueella on voimassa astetta lievempi tukalan helteen varoitus.