Julkaistu: 17.12.2017 21:43

Laukkanen piti Suomen uinnin mitalikannassa EM-altaassa

Jenna Laukkasen kaksi hopeamitalia pitivät Suomen mitalikannassa sunnuntaina päättyneissä lyhyen radan EM-uinneissa. Päätöspäivänä Laukkanen juhli kahdesti Suomen ennätystä 4x50 metrin sekauintiviestissä, mutta 200 metrin rintauinnissa hänet hylättiin sääntöjen vastaisen käännöksen takia.

Suomalaiset uivat Kööpenhaminassa kaikkiaan viisi henkilökohtaista finaalipaikkaa ja olivat neljästi viestin finaalissa. Suomen ennätysaikoja syntyi yksitoista.

Sunnuntaina Suomen molemmat 4x50 metrin sekauintiviestin joukkueet kohentelivat SE-aikaa alkuerissä ja finaalissa. Viestijoukkueet olivat kahdeksansia.

Naisten joukkueessa uivat Mimosa Jallow, Veera Kivirinta, Laukkanen ja Marlene Niemi, joka toi viestin maaliin ajassa 1.46,22. Mitaleille vaadittiin 1.45,35.

- Nyt kyllä uinti kulkee, oli mahtavaa päästä uimaan, vaikka jännittikin tosi paljon, Kivirinta kommentoi Uimaliiton tiedotteessa.

- Ei nyt päämatka, mutta eiköhän tuo ihan kiitettävä ollut, Laukkanen tuumasi.

Jallow urakoi, sillä viestin lisäksi hän kilpaili 50 metrin vapaauinnissa. Matka kulki välierissä SE-aikaan 24,17, josta Jallow jäi finaalissa kolme sekunnin sadasosaa ja oli kahdeksas.

- Vitsi miten hauskaa se oli, eikä jännittänyt yhtään, nautiskelin ihan täysillä, Jallow iloitsi.

Laji oli Ruotsin Sarah Sjöströmin juhlaa, sillä hän voitti hurjalla ajalla 23,30. Vasta sunnuntaina mestaruusvauhtiin päässyt Sjöström voitti vapaauinnin lisäksi 100 metrin perhosuinnin ja sekauintiviestin.

Liukkosen vaihto häikäisi

Miesten 4x50 metrin sekauintiviestiä uivat Suomen joukkueessa Jaakko Rautalin, Andrei Tuomola, Riku Pöytäkivi ja Ari-Pekka Liukkonen. He paransivat SE:n finaalissa aikaan 1.34,28. Liukkosen vaihtoaika oli häikäisevä -0,01, eikä sen paremmin voi viestissä juuri vaihtaa.

- Tämä oli parhaimman tuntuinen uintini, lähdin ihan nautiskelemaan, Liukkonen sanoi.

EM-kisojen mitalitilaston voitti Venäjä 18 mitalillaan, joista yhdeksän oli kultaisia.

Vuonna 2019 lyhyen radan EM-kisat uidaan Skotlannin Glasgow'ssa. Samassa kaupungissa uidaan ensi elokuussa pitkän radan EM-kilpailut.


        
         Asianajajaliiton yhteydessä toimiva Valvontalautakunta päätti erottaa julkisuudessakin esiintyneen asianajaja Heikki Lampelan liitosta tämän saaman rikostuomion vuoksi.
        
        Kuva: Joel Maisalmi

Asianajajaliiton jäsenyydestä erotettu Heikki Lampela kertoo olevansa pettynyt ja kokee, että liiton Valvontalautakunta olisi ollut hänen kohdallaan aiempaa linjaa ankarampi.

Afganistanin hotellihyökkäyksestä hengissä selvinneet kertovat, että hyökkääjät kulkivat huoneesta toiseen ja etsivät uhreikseen nimenomaan ulkomaalaisia. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle sairaalavuoteeltaan muun muassa parikymppinen hotellin työntekijä.

Espanjassa korkeimman oikeuden tuomari on kieltäytynyt uusimasta Katalonian syrjäytetyn aluejohtajan Carles Puigdemontin eurooppalaista pidätysmääräystä. Espanjan syyttäjäviranomainen esitti, että joulukuussa peruttu eurooppalainen pidätysmääräys uusittaisiin.

                 Aseiden vienti esimerkiksi Jemeniin on kielletty maan sotatilanteen takia. Kuvassa huthi-joukkoja kannattava nainen Jemenissä. Suomi ei ole vienyt aseita Jemeniin. Sen sijaan YK:n mukaan esimerkiksi Iran on näin kiellosta huolimatta tehnyt.                Kuva: YAHYA ARHAB

YK:n ja EU:n asettamat vientikiellot ja pakotteet vaikuttavat paljon siihen, mihin maihin aseita saa viedä.Ratkaisevat päätökset asevientiluvista tehdään kuitenkin valtiotasolla, mutta ainakin Suomessa EU:n ja YK:n linjausten sanotaan olevan ratkaisevia.Suomessa ulkoministeriössä tarkastellaan asevi

Mestaruutta puolustava Roger Federer jatkaa kurssissa kohti Australian avointen loppuottelua vuoden ensimmäisessä tenniksen grand slam -turnauksessa. Sveitsiläistähti siivosi entisen harjoitusvastustajansa, unkarilaisen Marton Fucsovicsin turnauksesta erälukemin 6-4, 7-6 (7-3), 6-2.

Britanniassa prinsessa Eugenie on kihlautunut, hovi kertoo. Prinsessa avioituu yökerhopomomiehensä Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta Windsorissa. Eugenie, 27, on kruununperimysjärjestyksessä kahdeksas. Hän on prinssi Andrew'n ja tämän entisen vaimon Sarahin kahdesta tyttärestä nuorempi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkaslumi myös kiillottuu paikoin tienpintoihin, mikä muuttaa etenkin risteysalueet ja rampit liukkaiksi. Arkistokuva

Säässä voi tapahtua iso muutos tällä viikolla, sillä keskiviikon ja torstain välillä lämpötila voi muuttua yli 20 asteella, kertoo Ilmatieteen laitos. Päivystävän meteorologin Niko Tollmanin mukaan sää alkaa lauhtua hiljalleen keskiviikkoaamusta lähtien.