Julkaistu: 17.12.2017 15:02

Ranskalaispurjehtija musersi maailmanennätyksen - 42 päivässä maailman ympäri

Ranskalainen Francois Gabart kohensi maailmanennätystä huimat kuusi päivää ja 10 tuntia, kun hän saapui varhain sunnuntaina maaliin maailmanympäripurjehdukseltaan. Uusi purjehdusennätys on 42 päivää, 16 tuntia, 40 minuuttia ja 35 sekuntia.

Gabart, 34, on kahden lapsen isä ja ammatiltaan insinööri. Hän lähetti videotervehdyksen ylittäessään virtuaalisen maaliviivan Ranskan ja Englannin välisellä alueella kello 3.45 Suomen aikaa.

- Olen iloinen ja ylpeä, että tein tämän ihanan matkan maailman ympäri, Gabart kertoi.

- Ei tätä oikein vielä tajua, mutta tiedän, että aika oli hieno.

Gabart on taukoamattoman yksinpurjehduksen neljäs ME-mies. Tulos on kohentunut hurjasti siitä, kun ranskalainen Francis Joyon kellotti ensimmäisen ME:n ajalla 72 päivää ja 22 tuntia vuonna 2004.

Rovaniemen hovioikeus kovensi Talvivaaran kaivoksen perustajan Pekka Perän tuomiota yhdessä Suomen suurimmista ympäristörikosoikeudenkäynneistä. Perä tuomittiin tänään kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ota vielä kantaa siihen, tarttuisiko Suomi Britannian mahdolliseen pyyntöön karkottaa venäläisvakoojia vastatoimena Salisburyn hermomyrkkyiskulle. Guardianin mukaan Britannian pääministeri Theresa May on esittämässä pyynnön tänään EU-johtajille Brysselissä.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen pitää Facebook-kohua paradoksaalisena. Hyppösen mielestä kenellekään ei pitäisi olla yllätys, miten Facebook toimii ja miten se rahansa tekee. - Käyttäjäthän ovat kaiken tämän hyväksyneet aikanaan ottaessaan palvelun käyttöön.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio ei niele oikeusoppineiden kritiikkiä irakilaisten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan heikkenemisestä. Vuorion mukaan turvapaikkalinjan kiristyminen irakilaisten kohdalla johtui siitä, että aiemmat käytännöt eivät olleet ajan tasalla.