Julkaistu: 18.12.2017 13:41

Posti kuljetti viime viikolla ennätysmäärän paketteja - Kiinassa on edelleen jumissa satoja tuhansia paketteja

Viime vuosina Postin pakettiautomaatit ovat joulun alla ruuhkautuneet pahoin. Tänä vuonna väliaikaiset pop up -noutopisteet ovat helpottaneet tilannetta Postin mukaan merkittävästi.

- Ne ovat selvästi nopeuttaneet pakettien toimittamista kaikille vastaanottajille. Ruuhkatilanteita ei ole tullut, ja pakettien toimittaminen on ollut sujuvaa tästä sesongista huolimatta, kertoo pakettipalveluiden tuotekehityksestä vastaava Kati Nevalainen.

Posti toimitti viime viikolla asiakkailleen 1,2 miljoonaa pakettia, mikä on uusi viikkoennätys. Aiempi ennätys tehtiin marraskuun lopussa. Postin mukaan pakettien määrä on kasvanut selvästi viime vuodesta.

Postin palvelupisteiden määrä on kasvanut viime vuosina tuntuvasti lähinnä pakettiautomaattien ansiosta. Tällä hetkellä palvelupisteitä on yli 1 500, joista 500 on pakettiautomaatteja ja yli sata väliaikaisia noutopisteitä. Ensi vuonna Postin tavoitteena on avata tuhat uutta pakettiautomaattia.

Seuranta puuttuu kiinalaispaketeista

Kiinassa on jo muutaman viikon ollut satojen tuhansien Suomeen tilattujen pakettien jumi. Paketit sisältävät lähinnä kiinalaisista verkkokaupoista tehtyjä ostoksia. Nevalaisen mukaan suurimmassa osassa näitä paketteja ei ole lähetyksen seurantaa, joten Posti ei tarkkaan tiedä, missä vaiheessa lähetykset saapuvat Suomeen.

- Tiedämme, että siellä on edelleen nämä 640 000 lähetystä jumissa. Ne ovat jonkin toisen kuljetusliikkeen hallussa ennen kuin tulevat Suomeen. Lähetykset lajitellaan ja toimitetaan vastaanottajille heti, kun ne on saatu Postin prosessiin, Nevalainen kertoo.

Kotimaassa pakettiautomaateista, Postin verkkopalvelusta ja mobiilisovelluksesta viimeistään keskiviikkona lähetetyt paketit ehtivät aatoksi perille. Postista lähetetyt joulupaketit ehtivät perille, kun ne lähetetään tiistaina.

Rovaniemen hovioikeus kovensi Talvivaaran kaivoksen perustajan Pekka Perän tuomiota yhdessä Suomen suurimmista ympäristörikosoikeudenkäynneistä. Perä tuomittiin tänään kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä ympäristön turmelemisesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ota vielä kantaa siihen, tarttuisiko Suomi Britannian mahdolliseen pyyntöön karkottaa venäläisvakoojia vastatoimena Salisburyn hermomyrkkyiskulle. Guardianin mukaan Britannian pääministeri Theresa May on esittämässä pyynnön tänään EU-johtajille Brysselissä.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen pitää Facebook-kohua paradoksaalisena. Hyppösen mielestä kenellekään ei pitäisi olla yllätys, miten Facebook toimii ja miten se rahansa tekee. - Käyttäjäthän ovat kaiken tämän hyväksyneet aikanaan ottaessaan palvelun käyttöön.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio ei niele oikeusoppineiden kritiikkiä irakilaisten turvapaikanhakijoiden oikeusturvan heikkenemisestä. Vuorion mukaan turvapaikkalinjan kiristyminen irakilaisten kohdalla johtui siitä, että aiemmat käytännöt eivät olleet ajan tasalla.