Julkaistu: 18.12.2017 12:48

Kotona annettavaa saattohoitoa lisättävä, sanovat asiantuntijat

Kotona annettava saattohoito lisääntyy voimakkaasti. Näin arvioi professori ja Hyksin Syöpäkeskuksen ylilääkäri Tiina Saarto, jonka johtama työryhmä luovutti tänään suosituksensa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestämisestä asiasta vastaavalle ministerille. Palliatiivinen hoito tarkoittaa parantumattomasti sairaan potilaan ja hänen läheistensä kokonaisvaltaista hoitoa. Saattohoito, eli viimeisten elinpäivien tai -viikkojen hoito, on osa palliatiivista hoitoa.

Suosituksen mukaan nyt melko sirpaleinen saattohoito koottaisiin kolmiportaiseen pyramidiin. Pohjalla olisi perustaso, jonka hoivassa tapahtuisi asiantuntijatyöryhmän visiossa suurin osa kuolemista. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sellaisia sairaaloiden vuodeosastoja, joilla hoidetaan kuolevia potilaita, mutta jotka eivät ole varsinaisesti erikoistuneita saattohoitoon.

Suurin muutos työryhmän visioissa osuisi keskitasolle, jota he kutsuvat erityistasoksi. Tällaisen erityistason toiminnasta vastaisi sairaanhoitopiiri, ja erityistasolta olisi löydyttävä muun muassa palliatiivisen hoidon ja saattohoidon yksiköitä kuten palliatiivinen poliklinikka, kotisairaala sekä saattohoitokoteja. Erityistason hoitoa tarvitsisivat muun muassa osa syöpäpotilaista.

- Jos on vaikeita oireita, myös psyykkisiä tai henkisiä oireita, tarvitaan erikoistason hoitoa, kuvaili ylilääkäri Juho Lehto Taysista.

Keskitasolle kuuluvat kotisairaalat tarjoavat palliatiivista hoitoa esimerkiksi ihmisten kodeissa ja vanhainkodeissa. Tällä hetkellä kotisairaaloita on professori Saarron mukaan lähinnä isoimmissa kaupungeissa, mutta myös esimerkiksi Sastamalassa Pirkanmaalla.

- Uskoisin, että kotona annettava saattohoito lisääntyy voimakkaasti, Saarto sanoi.

Kotisairaaloita pitäisi työryhmän mukaan löytyä yksi noin 50 000 asukasta kohden.

Parhaimmillaan ennaltaehkäisevää hoitoa

Työryhmän ajatuksissa yliopistolliset keskussairaalat johtavat palliatiivisen hoitopyramidin ylintä tasoa, jossa tarjottaisiin kaikkein vaativinta hoitoa. Tähän kuuluisi muun muassa lasten ja nuorten saattohoito.

Trendisana hoitoketju esiintyy myös saattohoitoa pohtineen työryhmän papereissa. Se tarkoittaa sitä, että potilaille on ennalta määritelty tahot, jotka ottavat vastuulleen hoidon eri vaiheet, eikä kuolemaa lähestyvää potilasta pompotella. Työryhmä korostaa, että palliatiivisen hoidon suunnitelma on tehtävä hyvissä ajoin. Ylilääkäri Juho Lehto korostaa, että saattohoito on parhaimmillaan ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa, koska kuoleman hyvä hoito ja hoidon suunnitelmallisuus vähentävät muun muassa päivystyskäyntejä ja auttavat kuolevan omaisia käsittelemään tilannetta.

Työryhmän suositukset otti vastaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.), joka korosti, että suosituksien mukainen malli auttaisi yhdenvertaistamaan palveluita eri puolilla maata.

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan kansalaisaloite eutanasiasta eli kuolinavusta. Moni eutanasiaa vastustava taho on korostanut, että ensin tulisi kehittää saattohoitoa.

- Minun vastaukseni eutanasiakeskusteluun on tämänkaltainen terveydenhuollon kehittäminen, Saarikkokin sanoi.

Ensi alkuun saattohoidon kehittämiseen on tarjolla rahaa miljoona euroa ensi vuoden budjetissa, Saarikko kertoi. Rahaa käytetään muun muassa tuoreen työryhmäpaperin jalostamiseksi käytännön suosituksiksi.


        
         Asianajajaliiton yhteydessä toimiva Valvontalautakunta päätti erottaa julkisuudessakin esiintyneen asianajaja Heikki Lampelan liitosta tämän saaman rikostuomion vuoksi.
        
        Kuva: Joel Maisalmi

Asianajajaliiton jäsenyydestä erotettu Heikki Lampela kertoo olevansa pettynyt ja kokee, että liiton Valvontalautakunta olisi ollut hänen kohdallaan aiempaa linjaa ankarampi.

Afganistanin hotellihyökkäyksestä hengissä selvinneet kertovat, että hyökkääjät kulkivat huoneesta toiseen ja etsivät uhreikseen nimenomaan ulkomaalaisia. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:lle sairaalavuoteeltaan muun muassa parikymppinen hotellin työntekijä.

Espanjassa korkeimman oikeuden tuomari on kieltäytynyt uusimasta Katalonian syrjäytetyn aluejohtajan Carles Puigdemontin eurooppalaista pidätysmääräystä. Espanjan syyttäjäviranomainen esitti, että joulukuussa peruttu eurooppalainen pidätysmääräys uusittaisiin.

                 Aseiden vienti esimerkiksi Jemeniin on kielletty maan sotatilanteen takia. Kuvassa huthi-joukkoja kannattava nainen Jemenissä. Suomi ei ole vienyt aseita Jemeniin. Sen sijaan YK:n mukaan esimerkiksi Iran on näin kiellosta huolimatta tehnyt.                Kuva: YAHYA ARHAB

YK:n ja EU:n asettamat vientikiellot ja pakotteet vaikuttavat paljon siihen, mihin maihin aseita saa viedä.Ratkaisevat päätökset asevientiluvista tehdään kuitenkin valtiotasolla, mutta ainakin Suomessa EU:n ja YK:n linjausten sanotaan olevan ratkaisevia.Suomessa ulkoministeriössä tarkastellaan asevi

Mestaruutta puolustava Roger Federer jatkaa kurssissa kohti Australian avointen loppuottelua vuoden ensimmäisessä tenniksen grand slam -turnauksessa. Sveitsiläistähti siivosi entisen harjoitusvastustajansa, unkarilaisen Marton Fucsovicsin turnauksesta erälukemin 6-4, 7-6 (7-3), 6-2.

Britanniassa prinsessa Eugenie on kihlautunut, hovi kertoo. Prinsessa avioituu yökerhopomomiehensä Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta Windsorissa. Eugenie, 27, on kruununperimysjärjestyksessä kahdeksas. Hän on prinssi Andrew'n ja tämän entisen vaimon Sarahin kahdesta tyttärestä nuorempi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pakkaslumi myös kiillottuu paikoin tienpintoihin, mikä muuttaa etenkin risteysalueet ja rampit liukkaiksi. Arkistokuva

Säässä voi tapahtua iso muutos tällä viikolla, sillä keskiviikon ja torstain välillä lämpötila voi muuttua yli 20 asteella, kertoo Ilmatieteen laitos. Päivystävän meteorologin Niko Tollmanin mukaan sää alkaa lauhtua hiljalleen keskiviikkoaamusta lähtien.