Julkaistu: 06.01.2018 16:26

Niskalaukaus-kommentti pöyristytti - Rinne STT:lle: Enhän minä nyt ihmisten kertomuksia rupea muuttamaan

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ei näe ongelmaa siinä, että hän kertoo Aamulehdessä ihmisiltä saamastaan palautteesta näiden omin sanoin. Rinne sanoi lehdelle muun muassa, että "ihmisten polvilleen laittaminen on älytöntä. Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus".

- Enhän minä nyt ihmisten kertomuksia rupea muuttamaan. Ne ovat semmoisia kuin ne ovat. Tämmöistä palautetta tulee paljon, Rinne perusteli STT:lle.

Rinteeltä kysyttiin myös mielipidettä kritiikistä, jonka mukaan puoluejohtajatasolla ei pitäisi käyttää tämmöisiä sanavalintoja.

- Sen mitä olen pystynyt sitä keskustelua seuraamaan, niin siellä on hyvin monenlaisia kannanottoja, että ei minulla ole tähän lisättävää.

Hetkeä myöhemmin Rinne sanoi Twitterissä, että hallituksella näyttää olevan hätä aktiivimallin kanssa.

- Ensin se runnoi työttömiä rankaisevan mallin läpi. Nyt se pöyristyy kansalaisten pettyneestä palautteesta, jota siteerasin. Pettymys tulee esiin sadoissa viesteissä ja puheluissa. Millaista palautetta hallitus oikein odotti, Rinne kysyy.

Moni piti sosiaalisessa mediassa sanavalintaa rankkana etenkin, kun Suomessa on juuri alkanut sisällissodan muistelemisen vuosi. Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mielestä Rinteen on syytä pahoitella sanavalintaansa.

- Kun sisällissodasta on kulunut sata vuotta niin tuntuu tyrmistyttävältä ja vaaralliselta, että sosialidemokraattien puheenjohtaja käyttää tällaisia mielikuvia millään tasolla. Jopa demareissa on koettu tämä häpeällisenä. Odotan puoluejohtajalta parempaa harkintaa. Kunnioitan syvästi demarien tekemää työtä Suomen hyväksi ja toivon, että Rinne ymmärtää pahoitella sanavalintaansa, Elo sanoo tiedotteessaan.

Muun muassa entinen SDP:n kahden kauden kansanedustaja Pauliina Viitamies kertoo Twitterissä olevansa järkyttynyt Rinteen sanavalinnoista.

Viestinnän asiantuntijan mielestä SDP ampui itseään jalkaan

Viestinnän asiantuntija ja entinen pitkäaikainen politiikan toimittaja Eeva Lehtimäki arvioi, että niskalaukauksesta puhuminen ja teloitukseen viittaaminen ovat Rinteeltä kovaa puhetta. Lehtimäen mukaan lausunnot saavat suuremmat mittasuhteet jo siksi, että sisällissodasta on kulunut tänä vuonna 100 vuotta.

- Toki Rinne sanoi, että hän on saanut palautetta kansalaisilta, mutta ehkä olisi kannattanut kaksi kertaa miettiä, käyttääkö tätä esimerkkiä. Hän olisi voinut pukea sen toisin ja kuvata, että monille kansalaisille tämä (kysymys) on herättänyt paljon negatiivisia tunteita.

Lehtimäki pitää SDP:n kannalta huonona, että keskustelun fokus kääntyy kritiikkiä saaneen aktiivimallin arvioinnista puheenjohtaja Rinteen toimintaan.

- Tämä on typeryyttä SDP:ltä, koska heillä on ollut mahdollisuus poliittisessa mielessä tuoda oma vaihtoehtonsa esiin ja profiloitua tällä asialla. Nythän he tavallaan ampuvat itseään jalkaan viemällä keskustelun väärälle uralle, sanoo Lehtimäki.

Viime elokuussa SDP:n Rinne kohtasi kritiikkivyöryn kehottaessaan suomalaisia synnytystalkoisiin. Rinne myönsi jokin aika lausuntonsa jälkeen, että sanavalinta oli huono, mutta sanoi pitävänsä syntyvyyden alenemista huolestuttavana ilmiönä.

Kommentit

Trump tuli mieleen, kun Antti pistää puheet muiden syyksi. Onkohan meilläkin oikeustieteellisessä kurssi, miten omat puheet voi laittaa muiden syyksi? En minä mutta pojat tai tytöt vai nykyisin henkilöt? Tasavallan presidentin puheesta ei mennyt viikkoakaan, kun Antti räjäytti pankin.

Lohjalla Uudellamaalla kaksi alle kouluikäistä kuoli keskiviikkona kahden henkilöauton kolarissa, kertoo poliisi. Kaksi aikuista toimitettiin sairaalaan, kertoo pelastuslaitos. Onnettomuus sattui valtatiellä 25 kello 17:n aikaan. Kyseessä oli kahden auton nokkakolari.

Yhdysvaltain kongressi on tänään etsinyt epätoivoisesti kompromissiesitystä, jolla vältettäisiin liittovaltion hallinnon sulkeminen rahapulan vuoksi. Kompromissia ei ole näköpiirissä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on tarkastanut Oriolan karanteenikäytännöt lääkeväärennösepäilyn vuoksi. Eilisessä tarkastuksessa havaittiin puutteita lääketukkukaupan karanteeni- ja myyntikieltomenettelyissä. Fimea edellytti Oriolaa korjaamaan puutteet heti.

 Etelä- ja Kaakkois-Suomeen saapuu illasta alkaen Suomenlahdelta lumisadealue.

Etelä-Suomea pöllyttänyt lumimyräkkä jatkuu torstaina ja maa pysyy valkoisena näillä näkymin ainakin viikon, kertoo Ilmatieteen laitos. Huonon ajokelin varoitukset ovat torstaina voimassa Uudellamaalla, Kymenlaaksossa, Päijät-Hämeessä, Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona selvästi edellisiä presidentinvaaleja vilkkaammin. Ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä oli iltakahdeksaan mennessä annettu 269 937 ääntä. Äänestysprosentti oli nyt 6,4, kun se kuusi vuotta sitten ensimmäisen päivän jälkeen oli 5,4 prosenttia.

Onnettomuustutkintakeskuksen mukaan joulukuussa kaatuneesta luotsiveneestä oli käytännössä mahdotonta pelastautua kaatumistilanteessa. Otkesilla on käynnissä tutkinta 8. joulukuuta Suomenlahdella sattuneesta onnettomuudesta, jossa kuoli kaksi ihmistä.


        
         Santahaminan varuskunnan varusmiehet rakensivat hiekkasäkeistä vallia lokakuussa 2017 Espoossa, kun Turun moottoritielle nousi tulvavesi.
        
        Kuva: Mauri Ratilainen

Jokien tulvariski on nyt korkealla, koska järvet ovat täynnä vettä syksyn sateiden jäljiltä. Järvien laskujokien virtaamat ovat suuria ja joet ovat vielä pääosin ilman jääkantta, lisää Suomen ympäristökeskuksen (Syke) johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.