Julkaistu: 14.01.2018 05:00

Kansa ei innostu pankkiasioinnista pyhinä, vaikka pankkityönantajat yrittävät ajaa sitä läpi

 • 
        
         Finanssialan Tuomo Yli-Huttulan mukaan pankkien viikonlopputyölle ja palveluiden laajentamiselle on tukea. Lännen Median kyselyn mukaan 32 prosenttia suomalaisista laajentaisi pankkien aukioloaikoja nykyisestä.
        
        Kuva: Joel Maisalmi
  Finanssialan Tuomo Yli-Huttulan mukaan pankkien viikonlopputyölle ja palveluiden laajentamiselle on tukea. Lännen Median kyselyn mukaan 32 prosenttia suomalaisista laajentaisi pankkien aukioloaikoja nykyisestä. Kuva: Joel Maisalmi

Rahoitusalan kiihkeät tes-neuvottelut jatkuvat alkavan viikon tiistaina 16.1. valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.

Tärkeimpänä kiistakysymyksenä on työnantajan vaatimus ulottaa työaika myös sunnuntaihin ja saada oikeus määrätä pankkityöntekijät viikonlopputöihin. Tällä hetkellä työntekijät voivat tulla töihin lauantaisin omalla suostumuksellaan.

Sunnuntain pankkipalveluille täystyrmäys

Lännen Media teetti laajan kyselyn suomalaisten asiointitarpeista pankkien nykyisten aukioloaikojen ulkopuolella.

Sunnuntain kohdalla kansan tuomio oli mykistävä. Vain kolme prosenttia suomalaisista haluaa pankkipalvelua sunnuntaisin.

– Suomalaisille sunnuntaissa on sentään vielä jotain pyhää, toteaa Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

Sunnuntai ja pyhäpäivät halutaan lähes yksimielisesti rauhoittaa pankkiasioiden miettimiseltä. Syynä voi olla se, etteivät asioinnin syyt ole monesti miellyttäviä.

– Jos rikas nauraa matkalla pankkiin, tavallinen ihminen itkee, kärjistää Rahkonen.

Pankkipalvelut halutaan kyselyn perusteella saada muun asioinnin yhteydessä. Päätoive on arki-illan aukiolojen pidentäminen, toissijainen vaihtoehto on lisäpalvelu lauantaisin.

Viikonloppupalveluita tarvitsevat eniten kiireiset

Eniten viikonloppupalveluita tarvitsevat nuoret, perheelliset ja hyvätuloiset miehet, jotka asuvat pääkaupunkiseudulla.

Kiireinen elämäntyyli ja kertyvä varakkuus lisäävät tarvetta pankkiasioinnille, kuten myös elämänvaiheeseen osuvat perheen perustaminen, asunnon hankinta ja sijoittamisen aloittaminen.

Sen sijaan eläkeikäiset suomalaiset tarvitsevat kaikista vähiten viikonloppupalveluita, vaikka he oikein mielellään käyvät pankkikonttoreissa. Eläkeläisillä on aikaa hoitaa pankkiasiansa perinteisesti virka-aikaan.

Finanssiala saanut positiivisempia tuloksia – ennen lakkoja

Finanssiala on myös teettänyt 2 500 suomalaiselle laajan kyselyn viikonlopputyöstä helmi–maaliskuussa 2017.

Finanssialan kyselyn mukaan lauantain palvelua kannatti 27 prosenttia ja sunnuntain palvelua 14 prosenttia. Merkittävin ero Lännen Median kyselyyn oli se, että Finanssiala kytki kysymykseen vakuutuspalvelut. Vakuutusala onkin sittemmin taipunut viikonlopputyöhön.

– Meidän tutkimuksessa on esitetty myös muita maksamiseen ja pankkiasiointiin liittyviä kysymyksiä, kertoo Finanssialan viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula.

Osansa tulosten erossa on kyselyn rakenteen lisäksi varmasti myös ajankohdalla. Juuri ennen Lännen Median kyselyä oli ollut kaksi laajaa pankkilakkoa.

Länsi-Suomessa heikko kannatus viikonlopulle

Kun Suomi jaetaan neljään väkiluvultaan lähes yhtenevään osaan, saadaan yllättäviäkin eroja pankkien viikonlopun aukiolojen tarpeesta.

Länsisuomalaisista vain 9 prosenttia haluaa pankkipalveluja lauantaisin, 1 prosentti sunnuntaisin. Länsi-Suomeen kuuluivat kyselyssä maakunnista Pirkanmaa, Satakunta, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Suomi. Määrä oli pienin Suomessa.

Helsingin ja Uudenmaan alueella lauantain pankkipalveluita halusi 18 prosenttia ja sunnuntaipalveluitakin 7 prosenttia.

Muu Etelä-Suomi ja Pohjois- sekä Itä-Suomi olivat viikonloppupalveluiden tarpeiltaan lähellä Suomen keskiarvoa.

Pankkipalveluita halutaan arki-iltoihin

Suomalaisista 28 prosenttia haluaa lisää pankkipalveluita arki-iltaisin. 14 prosenttia haluaa lisää palveluita lauantaisin, 3 prosenttia sunnuntaisin. 2 prosenttia haluaa palvelua muina pyhäpäivinä. Suomalaisista 66 prosenttia ei tarvitse itse palveluita nykyisten aukioloaikojen lisäksi. 3 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Lisää pankkipalveluita tarvitsevat haluavat eniten etukäteen sovittuja henkilökohtaisia neuvotteluja virka-ajan ulkopuolella (61 %). Toiseksi eniten tarvitaan palveluita pankkikonttorissa (52 %). Palvelu verkkopankissa (39 %) ja pankin puhelinpalvelu (30 %) eivät ole yhtä suosittuja kuin ihmisen kohtaaminen kasvokkain.

Pankkien aukioloaikoja laajentaisi 32 prosenttia suomalaisista. Aukioloajat pitäisi ennallaan 64 prosenttia suomalaisista. Aukioloaikoja rajoittaisi 1 prosentti kansasta.

Tulokset selvisivät Lännen Median Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä, johon vastasi 1 162 Manner-Suomessa asuvaa suomalaista. Kysely toteutettiin 8.–9. tammikuuta.

Lähde: LM-kysely, Taloustutkimus

Kommentit

Onko pankkeihin siirtynyt postin ja vr-yhtiön kaltainen ideahautomo? Oireet ovat nähtävissä jo selvästi asiakkaiden palvelun heikentyessä ja peruspankkipalveluiden tilalle kehitetään autokauppaa, sijoitusneuvonnan tyrkyttämistä, autovakuutuksia ja muuta pankkitoimintaan kuulumatonta. Rahan tallettaminen omalle tilille maksaa pienyrittäjille satoja euroja vuodessa, kolikkojen vieminen pankkiin aiheuttaa pankille ongelman? vaikka kone suorittaa laskennan käden käänteessä. Hämeenlinnassakin pankin sijoitusneuvonta sai kaupungin virkamiehet yllytettyä johdannaisiin jotka veronmaksajille maksoivat kymmeniä miljoonia ja tuhansia ylimääräisiä työtunteja kaupungille. Olisko pankkien vain keskityttävä siihen perustoimintaan, ne ideanikkarit joilla Pelle Pelottoman ideahatusta saavat uusia ideoita kannattais tarkastella postin sekoilua nimen, nurmikonleikkuun, kotipalveluna toimimisesta. Postilta pääsi unohtumaan se perustoimintaidea. Postissa keksivät uuden postilaatikon? Kuinka paljon käyttivät kyseiset henkilöt rahaa ruudinkeksijäin uuteen ideaan - siniseen postilaatikkoon?

Suomen kolme katsotuinta tämän vuoden ensi-iltaa ovat Avengers: InfinityWar, Deadpool 2 ja Black Panther. Ne kaikki ovat sarjakuvakustantamo Marvelin hahmojen supersankariseikkailuja. Marvel-elokuvien nykyinen sarja alkoi kymmenen vuotta sitten Iron Manista, jonka pääosaa esitti Robert Downey Jr.