Julkaistu: 16.01.2018 14:06

Kaksoiskuntalaisuutta ei tule - perustuslaki estää verotuksen ja äänioikeuden useammassa kunnassa

Etenkin mökkikunnissa haaveiltu ajatus kaksoiskuntalaisuudesta ei ole toteutumassa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.) tiistaina luovutettu selvitys toteaa, että perustuslaki ei mahdollista verotusta tai äänioikeutta useammassa kuin yhdessä kunnassa.

- Varsinainen kaksoiskuntalaisuus olisi ollut aika hankala toteuttaa. Se ei ehkä olisi mahdoton, mutta se olisi työläs, Vehviläinen sanoi luovutustilaisuudessa.

Verotuksessa ongelman ydin liittyy kaksoiskuntalaisen ja verovelvollisuuden määrittelyyn.

- Suurin ongelma olisi, miten määriteltäisiin kuka olisi kaksoiskuntalainen ja kuka olisi velvollinen maksamaan veroa useammalle kunnalle ja millä perusteella, sanoi selvitystyön sparrausryhmään kuulunut yliopistonlehtori Pekka Nykänen Tampereen yliopistosta.

Nykäsen mukaan kysymys ei rajaudu mökkiläisiin, vaan lisäksi on työn takia tai perhesyistä useammalla paikkakunnalla asuvia tai päivittäin pendelöiviä, ja rajanvedosta tulisi hankalaa.

- Ja mistä saataisiin tieto, kuka on se kaksoiskuntalainen, joka joutuisi maksamaan veroa. Se perustuisi verovelvollisen omaan ilmoitukseen hyvin pitkälti, ja kuitenkin meidän pitäisi kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti.

Äänestäjinä enemmän mökkiläisiä kuin ympärivuotisia asukkaita?

Äänioikeuden ulottaminen kesäasukkaisiin voisi luoda yllättävän asetelman mökkikuntiin.

- Jos katsotaan mökkiläisten vaikutuksia, niin voisi olla sellainen kunta, jossa olisi enemmän mökkiläisiä äänestäjiä kuin sitten alueellisia. Ja yksi ääni per yksi henkilö on perustuslain lähtökohta, sanoi asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, hallitusneuvos Auli Valli-Lintu.

Selvityksessä todetaan kuitenkin, että asuminen useammalla kuin yhdellä paikkakunnalla yleistyy, ja tämä pitäisi ottaa paremmin huomioon lainsäädännössä sekä kuntien toiminnassa.

Kuntia kannustetaan ottamaan mukaan kunnan toimintaan henkilöt, jotka oleskelevat kunnassa ja käyttävät palveluja. Osaltaan tähän luo mahdollisuuksia digitalisaatio.

Vehviläinen puhuu e-kuntalaisuudesta, muttei halua määritellä kovin tarkasti, millaiseen osallistamiseen kuntien pitäisi pyrkiä.

- E-kuntalaisuus voisi tarkoittaa, että tiettyjä asioita pystyisi hoitamaan sähköisesti suoraan, jos on ottanut tietyn kunnan e-kuntalaisuuden.

Suomeen on saatu yksi uusi Michelin-ravintola. Helsinkiläinen ravintola Grön sai yhden Michelin-tähden, kun Pohjoismaiden Michelin-ravintolat julkistettiin Kööpenhaminassa. Grön on Albertinkadulla sijaitseva ravintola, joka tunnetaan erityisesti kasvisruoistaan.

Saksan oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) suosio on ohittanut ensimmäistä kertaa sosiaalidemokraattisen SPD:n kannatuksen. Asia käy ilmi saksalaisen Bild-lehden Insa-tutkimuslaitoksella teettämästä kannatusmittauksesta, joka julkistettiin maanantaina.


        
         Poliisihallitus korostaa, ettei vihamielinen, syrjivä ja rasistinen kirjoittelu sovi poliisille edes vapaa-ajalla suljetussa facebook-ryhmässä.
        
        Kuva: Silja Viitala

Poliisihallituksen tuoreessa raportissa todetaan, että poliisia kohtaan tunnettavalle luottamukselle koitui vakavaa haittaa, kun useiden poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä käymä syrjivä sananvaihto tuli ilmi.

Neljästä kuuteen ugandalaista miestä ja naista on otettu kiinni kuulusteluja varten suomalaisen liikemiehen kuolemantapaukseen liittyen, kertoo Ugandan poliisin tiedottaja Emilian Kayima STT:lle. Hän mukaansa tapauksen tutkinta on hyvin alussa.