Julkaistu: 16.01.2018 14:06

Kaksoiskuntalaisuutta ei tule - perustuslaki estää verotuksen ja äänioikeuden useammassa kunnassa

Etenkin mökkikunnissa haaveiltu ajatus kaksoiskuntalaisuudesta ei ole toteutumassa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.) tiistaina luovutettu selvitys toteaa, että perustuslaki ei mahdollista verotusta tai äänioikeutta useammassa kuin yhdessä kunnassa.

- Varsinainen kaksoiskuntalaisuus olisi ollut aika hankala toteuttaa. Se ei ehkä olisi mahdoton, mutta se olisi työläs, Vehviläinen sanoi luovutustilaisuudessa.

Verotuksessa ongelman ydin liittyy kaksoiskuntalaisen ja verovelvollisuuden määrittelyyn.

- Suurin ongelma olisi, miten määriteltäisiin kuka olisi kaksoiskuntalainen ja kuka olisi velvollinen maksamaan veroa useammalle kunnalle ja millä perusteella, sanoi selvitystyön sparrausryhmään kuulunut yliopistonlehtori Pekka Nykänen Tampereen yliopistosta.

Nykäsen mukaan kysymys ei rajaudu mökkiläisiin, vaan lisäksi on työn takia tai perhesyistä useammalla paikkakunnalla asuvia tai päivittäin pendelöiviä, ja rajanvedosta tulisi hankalaa.

- Ja mistä saataisiin tieto, kuka on se kaksoiskuntalainen, joka joutuisi maksamaan veroa. Se perustuisi verovelvollisen omaan ilmoitukseen hyvin pitkälti, ja kuitenkin meidän pitäisi kohdella ihmisiä yhdenvertaisesti.

Äänestäjinä enemmän mökkiläisiä kuin ympärivuotisia asukkaita?

Äänioikeuden ulottaminen kesäasukkaisiin voisi luoda yllättävän asetelman mökkikuntiin.

- Jos katsotaan mökkiläisten vaikutuksia, niin voisi olla sellainen kunta, jossa olisi enemmän mökkiläisiä äänestäjiä kuin sitten alueellisia. Ja yksi ääni per yksi henkilö on perustuslain lähtökohta, sanoi asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, hallitusneuvos Auli Valli-Lintu.

Selvityksessä todetaan kuitenkin, että asuminen useammalla kuin yhdellä paikkakunnalla yleistyy, ja tämä pitäisi ottaa paremmin huomioon lainsäädännössä sekä kuntien toiminnassa.

Kuntia kannustetaan ottamaan mukaan kunnan toimintaan henkilöt, jotka oleskelevat kunnassa ja käyttävät palveluja. Osaltaan tähän luo mahdollisuuksia digitalisaatio.

Vehviläinen puhuu e-kuntalaisuudesta, muttei halua määritellä kovin tarkasti, millaiseen osallistamiseen kuntien pitäisi pyrkiä.

- E-kuntalaisuus voisi tarkoittaa, että tiettyjä asioita pystyisi hoitamaan sähköisesti suoraan, jos on ottanut tietyn kunnan e-kuntalaisuuden.

Yleisradiossa on viimeisen puolen vuoden ajan käyty kuukausittain läpi toimitukseen kohdistuneita mahdollisia painostusyrityksiä. Painostukseksi tulkittuja tapauksia on ollut "muutamia", kertoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen.

Jääkiekon NHL:ssä Erik Haulan Las Vegas on edennyt liigan finaaliin kaadettuaan Winnipegin länsilohkon finaaleissa voitoin 4-1. Finaalipaikka varmistui, kun tulokasjoukkue voitti viidennessä kohtaamisessa selkä seinää vasten pelanneen Patrik Laineen ja Joel Armian Winnipegin 2-1.

Kanadalainen toimittaja Elamin Abdelmahmoud pukee monen ajatukset sanoiksi laajalle levinneessä tviitissään prinssi Harryn ja Meghanin häistä. - Musta pastori saarnaa brittikuninkaallisille uskon lannistamattomasta voimasta orjuuden aikana.