Julkaistu: 17.01.2018 05:00

Ennakkoäänestys alkaa tänään – erityisesti varmat ja eläkeikäiset äänestävät ennakkoon

 • 
        
         Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys pidetään kotimaassa 17.–23. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.
        
        Kuva: JUKKA VUOKOLA
  Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys pidetään kotimaassa 17.–23. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta. Kuva: JUKKA VUOKOLA

Presidentinvaaleissa 2012 annettiin ensimmäisellä kierroksella yhteensä noin 3,1 miljoonaa ääntä. Näistä 46 prosenttia annettiin ennakkoon eli ennakkoääniä oli noin 1,4 miljoonaa.

Kuuden vuoden takaisista ehdokkaista ennakkoäänestäjissä oli erityisesti Sauli Niinistön äänestäjiä. Niinistö sai ennakkoäänistä 39,6 prosenttia. Varsinaisena vaalipäivänä Niinistöä äänesti 34,7 prosenttia äänestäjistä.

Tuolloin niin ikään ehdolla ollut Pekka Haavisto sai ennakkoäänistä 14,6 prosenttia ja varsinaisena vaalipäivänä Haavisto keräsi 22,4 prosenttia äänistä.

Näin ehdokkaan suosio voi vaihdella usealla prosenttiyksiköllä ennakkoäänestäjien ja varsinaisen vaalipäivän äänestäjien välillä. Tosin esimerkiksi Paavo Väyrysen suosio oli melko tasaista niin ennakkoäänissä kuin varsinaisena vaalipäivänä 2012. Ennakkoäänistä Väyrynen sai tuolloin 18,3 prosenttia ja varsinaisen vaalipäivän äänistä hän keräsi 16,9 prosenttia.

Tampereen yliopiston vaalitutkija Sami Borgin mukaan mitä vanhemmasta äänestäjästä on kysymys, sitä todennäköisemmin hän äänestää ennakkoon.

– Suomessa ylivoimainen enemmistö eläkeikäisistä käy äänestämässä ennakkoon. Nuoremmilla äänestäjillä päätös yleensä pitkittyy. Varmat äänestäjät menevät äänestämään ennakkoon, Borg kertoi Lännen Median haastattelussa.

Borg uskoo, että tämän vuoden presidentinvaaleissa ennakkoäänestyksen suosio pysyy ennallaan.

– Edellisissä vaaleissa presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella ennakkoon äänesti noin 42–46 prosenttia. Ei ole mitään syytä olettaa, että tilanne muuttuisi näissä vaaleissa.

Ensimmäisen kierroksen ennakkoäänestys pidetään kotimaassa 17.–23. tammikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta.

Suomeen on saatu yksi uusi Michelin-ravintola. Helsinkiläinen ravintola Grön sai yhden Michelin-tähden, kun Pohjoismaiden Michelin-ravintolat julkistettiin Kööpenhaminassa. Grön on Albertinkadulla sijaitseva ravintola, joka tunnetaan erityisesti kasvisruoistaan.

Saksan oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) suosio on ohittanut ensimmäistä kertaa sosiaalidemokraattisen SPD:n kannatuksen. Asia käy ilmi saksalaisen Bild-lehden Insa-tutkimuslaitoksella teettämästä kannatusmittauksesta, joka julkistettiin maanantaina.


        
         Poliisihallitus korostaa, ettei vihamielinen, syrjivä ja rasistinen kirjoittelu sovi poliisille edes vapaa-ajalla suljetussa facebook-ryhmässä.
        
        Kuva: Silja Viitala

Poliisihallituksen tuoreessa raportissa todetaan, että poliisia kohtaan tunnettavalle luottamukselle koitui vakavaa haittaa, kun useiden poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä käymä syrjivä sananvaihto tuli ilmi.

Neljästä kuuteen ugandalaista miestä ja naista on otettu kiinni kuulusteluja varten suomalaisen liikemiehen kuolemantapaukseen liittyen, kertoo Ugandan poliisin tiedottaja Emilian Kayima STT:lle. Hän mukaansa tapauksen tutkinta on hyvin alussa.