Julkaistu: 16.01.2018 15:35
-
Päivitetty: 16.01.2018 15:41

Laura Huhtasaaren gradua väitetään plagioiduksi 

 •                  Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari kiistää plagiointiväitteet:
  Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari kiistää plagiointiväitteet:

"Laura Huhtasaaren gradu on plagioitu". Näin otsikoi Tuomas Tiainen Uuden Suomen tämänpäiväisen blogikirjoituksensa.

Liberaalipuolueen puoluesihteerinä työskentelevä Tiainen perustelee väitteensä näytteillä.

Hän tilasi Huhtasaaren vuonna 2003 valmistuneen kasvatustieteen gradun Jyväskylän yliopiston Kokkolan sivutoimipisteestä ja vertaili sen tekstiä aikaisemmin julkaistuihin lähteisiin.

Blogissa hän esittelee muutaman esimerkin.

Yksi monilauseinen otos Huhtasaaren tutkielmasta on kopioitu sanasta sanaan Henriikka Hoffrénin vuonna 2000 julkaisemasta kirjoituksesta Suomalaiset Ranskassa.

Sama pätee yhtäläisyyksiin Oksana Myllylän vuonna 2002 julkaiseman kirjoituksen kanssa. Se aihe oli Venäjänkieliset lapset suomalaisessa koulussa.

 

Viittasiko Huhtasaari lähteisiinsä?

Olennaista plagiointiepäilyissä on, väittääkö tutkija toiselta tutkijalta lainaamaansa tekstiä omakseen viittaamatta mitenkään alkuperäiseen lähteeseen.

Tästä muistuttaa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof.

Laura Huhtasaaren tapaukseen Spoof ei ota kantaa varsinkaan, kun tiedossa ei ole, onko Huhtasaari maininnut esimerkiksi Hoffrénin ja Myllylän gradunsa lähteinä.

– Yleisellä tasolla plagioinnissa on joka tapauksessa kyse yrityksestä harhauttaa tiedeyhteisöä. Se on vakava asia, pääsihteeri korostaa.

– Ennen tutkintaa jokainen tapaus on toisaalta vain epäilys. Tutkinnan aloittamisessa avainasemassa on kyseisen yliopiston rehtori.

Sanna Kaisa Spoofin mukaan kaikki tutkinnon suorittaneet ovat tässä suhteessa samassa asemassa. Poliitikkoja kuitenkin "ilmiannetaan" hanakammin kuin tavallisia kansalaisia.

– Niin varmasti on. Saksaan on syntynyt suorastaan ammattikunta, joka etsii vilppejä ja kömmähdyksiä sikäläisten poliitikkojen aikaisemmista tekemisistä.

 

Tiainen ollut asialla ennenkin

Perussuomalaisten presidenttiehdokas kommentoi kohua Lännen Medialle äsken tekstiviestillä.

"Plagointisyytökselle ei ole pohjaa. Viime hetken mustamaalausta", Huhtasaari kuittasi ystävällisin terveisin.

Samaa mieltä oli moni Tuomas Tiaisen blogikirjoitusta tuoreeltaan kommentoinut. Toisaalta nettikeskustelussa myös kiiteltiin Tiaista, joka on aikaisemminkin väittänyt Huhtasaaren plagioineen kirjoituksiaan ja puheitaan.

Vuosi sitten hän todisti Huhtasaaren esimerkiksi kopioineen blogiinsa suoria lainauksia uutisista ja muista kirjoituksista.

"Huhtasaaren tyyli on helppo tunnistaa: monimutkaisemmat lauserakenteet ovat tyypillisesti suoraan muualta kopioituja, mutta välissä olevat tönkkölauseet lienevät syntyneet Huhtasaaren omasta kynästä", Tiainen tykittää blogissaan.

Yleisradiossa on viimeisen puolen vuoden ajan käyty kuukausittain läpi toimitukseen kohdistuneita mahdollisia painostusyrityksiä. Painostukseksi tulkittuja tapauksia on ollut "muutamia", kertoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen.

Jääkiekon NHL:ssä Erik Haulan Las Vegas on edennyt liigan finaaliin kaadettuaan Winnipegin länsilohkon finaaleissa voitoin 4-1. Finaalipaikka varmistui, kun tulokasjoukkue voitti viidennessä kohtaamisessa selkä seinää vasten pelanneen Patrik Laineen ja Joel Armian Winnipegin 2-1.

Kanadalainen toimittaja Elamin Abdelmahmoud pukee monen ajatukset sanoiksi laajalle levinneessä tviitissään prinssi Harryn ja Meghanin häistä. - Musta pastori saarnaa brittikuninkaallisille uskon lannistamattomasta voimasta orjuuden aikana.