Julkaistu: 16.01.2018 15:35
-
Päivitetty: 16.01.2018 15:41

Laura Huhtasaaren gradua väitetään plagioiduksi 

 •                  Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari kiistää plagiointiväitteet:
  Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari kiistää plagiointiväitteet:

"Laura Huhtasaaren gradu on plagioitu". Näin otsikoi Tuomas Tiainen Uuden Suomen tämänpäiväisen blogikirjoituksensa.

Liberaalipuolueen puoluesihteerinä työskentelevä Tiainen perustelee väitteensä näytteillä.

Hän tilasi Huhtasaaren vuonna 2003 valmistuneen kasvatustieteen gradun Jyväskylän yliopiston Kokkolan sivutoimipisteestä ja vertaili sen tekstiä aikaisemmin julkaistuihin lähteisiin.

Blogissa hän esittelee muutaman esimerkin.

Yksi monilauseinen otos Huhtasaaren tutkielmasta on kopioitu sanasta sanaan Henriikka Hoffrénin vuonna 2000 julkaisemasta kirjoituksesta Suomalaiset Ranskassa.

Sama pätee yhtäläisyyksiin Oksana Myllylän vuonna 2002 julkaiseman kirjoituksen kanssa. Se aihe oli Venäjänkieliset lapset suomalaisessa koulussa.

 

Viittasiko Huhtasaari lähteisiinsä?

Olennaista plagiointiepäilyissä on, väittääkö tutkija toiselta tutkijalta lainaamaansa tekstiä omakseen viittaamatta mitenkään alkuperäiseen lähteeseen.

Tästä muistuttaa Tutkimuseettisen neuvottelukunnan pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof.

Laura Huhtasaaren tapaukseen Spoof ei ota kantaa varsinkaan, kun tiedossa ei ole, onko Huhtasaari maininnut esimerkiksi Hoffrénin ja Myllylän gradunsa lähteinä.

– Yleisellä tasolla plagioinnissa on joka tapauksessa kyse yrityksestä harhauttaa tiedeyhteisöä. Se on vakava asia, pääsihteeri korostaa.

– Ennen tutkintaa jokainen tapaus on toisaalta vain epäilys. Tutkinnan aloittamisessa avainasemassa on kyseisen yliopiston rehtori.

Sanna Kaisa Spoofin mukaan kaikki tutkinnon suorittaneet ovat tässä suhteessa samassa asemassa. Poliitikkoja kuitenkin "ilmiannetaan" hanakammin kuin tavallisia kansalaisia.

– Niin varmasti on. Saksaan on syntynyt suorastaan ammattikunta, joka etsii vilppejä ja kömmähdyksiä sikäläisten poliitikkojen aikaisemmista tekemisistä.

 

Tiainen ollut asialla ennenkin

Perussuomalaisten presidenttiehdokas kommentoi kohua Lännen Medialle äsken tekstiviestillä.

"Plagointisyytökselle ei ole pohjaa. Viime hetken mustamaalausta", Huhtasaari kuittasi ystävällisin terveisin.

Samaa mieltä oli moni Tuomas Tiaisen blogikirjoitusta tuoreeltaan kommentoinut. Toisaalta nettikeskustelussa myös kiiteltiin Tiaista, joka on aikaisemminkin väittänyt Huhtasaaren plagioineen kirjoituksiaan ja puheitaan.

Vuosi sitten hän todisti Huhtasaaren esimerkiksi kopioineen blogiinsa suoria lainauksia uutisista ja muista kirjoituksista.

"Huhtasaaren tyyli on helppo tunnistaa: monimutkaisemmat lauserakenteet ovat tyypillisesti suoraan muualta kopioituja, mutta välissä olevat tönkkölauseet lienevät syntyneet Huhtasaaren omasta kynästä", Tiainen tykittää blogissaan.


        
         Morandi-silta romahti tiistaina Italian Genovassa. Päivä turman jälkeen raivaus- ja pelastustyöt ovat edelleen käynnissä.
        
        Kuva: LUCA ZENNARO

Genovassa tiistaina romahtaneen sillan huono kunto huomattiin jo vuosia aiemmin, kertoo italialainen uutistoimisto ANSA. ANSAn mukaan vuonna 2011 julkaistu italialaisen valtatieyhtiö Autostrade per l'Italian raportti kertoo turmasillan rappeutumisesta.

Hallitus on nyt linjannut, miten se muuttaa lakiesitystä eläinten hyvinvoinnista saamansa palautteen pohjalta, maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan. Lakiesityksen uuden version mukaan useimmilla nisäkkäillä ja linnuilla on oltava jatkuvasti mahdollisuus juoda vettä.

Intia aikoo julkistaa 500:aa miljoonaa kansalaista koskevan jättiläismäisen sairausvakuutusjärjestelmän jo ensi kuussa, lupasi pääministeri Narendra Modi itsenäisyyspäivän puheessaan. Lisäksi maa tähtää miehitetyn avaruuslennon tekemiseen vuoteen 2022 mennessä.


        
         Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkavelvollisuuden rikkomissyytettä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa 3. syyskuuta.
        
        Kuva:

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotia syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja hänelle vaaditaan rangaistukseksi enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaraa sakkorangaistusta.

Vihreä kuorma-auto on pysäköity aivan Morandi-sillan sortuman partaalle. Tiistaina sattuneessa siltaturmassa on kuollut ainakin 37 ihmistä. Kuva: LUCA ZENNARO

Pelastustyöntekijät etsivät edelleen eloonjääneitä tiistaina romahtaneen sillan raunioista Italian Genovassa. Turmassa on tähän mennessä löydetty 38 kuollutta, vahvistaa Italian sisäministeriö uutistoimisto AFP:lle.

Suomessa on tänä vuonna syttynyt poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Metsäpaloja on tänä vuonna tilastoitu jo noin 3 300, kun tavallisena vuonna koko vuoden palotilastossa on reilut pari tuhatta metsäpaloa, kertoo pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sisäministeriöstä.

Italian hallitus irtisanoo sopimuksen maan moottoriteitä hallinnoivan yhtiön kanssa. Lisäksi yhtiötä aiotaan rangaista 150 miljoonan euron sakolla sopimusrikkomuksen takia. Italian liikenneministeri Danilo Toninellin mielestä moottoriteistä vastaavan yhtiön johdon tulisi erota.