Julkaistu: 16.01.2018 16:37

Kuorinta-aineista tutut mikromuovit halutaan paremmin näkyville

Kosmetiikkatuotteisiin harkitaan merkintöjä, jotka kertoisivat, onko tuotteessa mikromuoveja. Mikromuovit ovat pienen pieniä jakeita, joita on esimerkiksi ihon kuorinta-aineissa.

EU-komissio julkaisi tiistaina "muovistrategian", jolla se yrittää puuttua muovijätteen määrään. Mikromuovit ovat muovijätteen ohella iso ongelma, koska niitä päätyy vesistöihin, kaloihin ja lopulta ehkä myös ihmisiin.

Komission tavoitteena on rajoittaa mikromuovien käyttöä, missä ensimmäinen askel voisi olla niiden tekeminen näkyvämmiksi. Kuluttajan voi olla vaikeaa tunnistaa tuotteita, joissa on lisäaineena pienen pieniä muovipartikkeleita, ja siksi komissio harkitsee tuotteisiin merkintöjä.

Mikromuovia voi päätyä vesistöihin myös vaatteista pesun yhteydessä tai auton renkaista.

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä uskoo, että on vain ajan kysymys, että kosmetiikkateollisuus luopuu mikromuoveista. Tuotekehitys on hänen mukaansa jo pitkällä ja kehitteillä on korvaavia ainesosia. Myös komissio lupailee tukea tuotekehitykseen.

- Suomalainen kosmetiikkateollisuushan on vapaaehtoisesti jo luopunut mikromuoveista. Luulen, että prosessi on maailmalla pysäyttämätön, Kärhä sanoo.

Suomeen on saatu yksi uusi Michelin-ravintola. Helsinkiläinen ravintola Grön sai yhden Michelin-tähden, kun Pohjoismaiden Michelin-ravintolat julkistettiin Kööpenhaminassa. Grön on Albertinkadulla sijaitseva ravintola, joka tunnetaan erityisesti kasvisruoistaan.

Saksan oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) suosio on ohittanut ensimmäistä kertaa sosiaalidemokraattisen SPD:n kannatuksen. Asia käy ilmi saksalaisen Bild-lehden Insa-tutkimuslaitoksella teettämästä kannatusmittauksesta, joka julkistettiin maanantaina.


        
         Poliisihallitus korostaa, ettei vihamielinen, syrjivä ja rasistinen kirjoittelu sovi poliisille edes vapaa-ajalla suljetussa facebook-ryhmässä.
        
        Kuva: Silja Viitala

Poliisihallituksen tuoreessa raportissa todetaan, että poliisia kohtaan tunnettavalle luottamukselle koitui vakavaa haittaa, kun useiden poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä käymä syrjivä sananvaihto tuli ilmi.

Neljästä kuuteen ugandalaista miestä ja naista on otettu kiinni kuulusteluja varten suomalaisen liikemiehen kuolemantapaukseen liittyen, kertoo Ugandan poliisin tiedottaja Emilian Kayima STT:lle. Hän mukaansa tapauksen tutkinta on hyvin alussa.