Julkaistu: 16.01.2018 16:37

Kuorinta-aineista tutut mikromuovit halutaan paremmin näkyville

Kosmetiikkatuotteisiin harkitaan merkintöjä, jotka kertoisivat, onko tuotteessa mikromuoveja. Mikromuovit ovat pienen pieniä jakeita, joita on esimerkiksi ihon kuorinta-aineissa.

EU-komissio julkaisi tiistaina "muovistrategian", jolla se yrittää puuttua muovijätteen määrään. Mikromuovit ovat muovijätteen ohella iso ongelma, koska niitä päätyy vesistöihin, kaloihin ja lopulta ehkä myös ihmisiin.

Komission tavoitteena on rajoittaa mikromuovien käyttöä, missä ensimmäinen askel voisi olla niiden tekeminen näkyvämmiksi. Kuluttajan voi olla vaikeaa tunnistaa tuotteita, joissa on lisäaineena pienen pieniä muovipartikkeleita, ja siksi komissio harkitsee tuotteisiin merkintöjä.

Mikromuovia voi päätyä vesistöihin myös vaatteista pesun yhteydessä tai auton renkaista.

Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä uskoo, että on vain ajan kysymys, että kosmetiikkateollisuus luopuu mikromuoveista. Tuotekehitys on hänen mukaansa jo pitkällä ja kehitteillä on korvaavia ainesosia. Myös komissio lupailee tukea tuotekehitykseen.

- Suomalainen kosmetiikkateollisuushan on vapaaehtoisesti jo luopunut mikromuoveista. Luulen, että prosessi on maailmalla pysäyttämätön, Kärhä sanoo.

Yleisradiossa on viimeisen puolen vuoden ajan käyty kuukausittain läpi toimitukseen kohdistuneita mahdollisia painostusyrityksiä. Painostukseksi tulkittuja tapauksia on ollut "muutamia", kertoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen.

Jääkiekon NHL:ssä Erik Haulan Las Vegas on edennyt liigan finaaliin kaadettuaan Winnipegin länsilohkon finaaleissa voitoin 4-1. Finaalipaikka varmistui, kun tulokasjoukkue voitti viidennessä kohtaamisessa selkä seinää vasten pelanneen Patrik Laineen ja Joel Armian Winnipegin 2-1.

Kanadalainen toimittaja Elamin Abdelmahmoud pukee monen ajatukset sanoiksi laajalle levinneessä tviitissään prinssi Harryn ja Meghanin häistä. - Musta pastori saarnaa brittikuninkaallisille uskon lannistamattomasta voimasta orjuuden aikana.