Julkaistu: 16.01.2018 21:50

New York Times: Trumpin ex-strategi Bannon Venäjä-tutkinnan todistajaksi

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen strategiapäällikkö Steve Bannon on kutsuttu todistamaan oikeudessa, kertoo New York Times.

Bannonin on määrä todistaa suuren valamiehistön edessä jutussa, jossa selvitetään mahdollisia yhteyksiä Trumpin lähipiirin ja Venäjän välillä. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n tutkinnassa selvitetään muun muassa sitä, sekaantuiko Venäjä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja juonitteliko Trumpin kampanjakoneisto Venäjän kanssa vuoden 2016 vaaleissa.

Todistajaksi haastaminen on merkki siitä, että Bannon ei ole itse tutkinnan keskiössä. Yhdysvaltojen oikeusministeriön säännöt sallivat vain poikkeuksellisesti sen, että itse epäilyn kohde kutsuttaisiin todistajaksi oikeuteen, New York Times kertoo.

Bannonin on lehden mukaan kutsunut todistajaksi FBI:n Venäjä-tutkintaa johtava Robert Mueller. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Muellerin tiedetään kutsuneen todistajan suuren valamiehistön eteen saadakseen tietoa Trumpin sisäpiiriläiseltä.

Ei ole tiedossa, miksi juuri Bannon kutsuttiin todistajaksi, kun muita on vain kutsuttu kuultavaksi. Kyseessä voi lehden mukaan olla neuvottelutaktiikka tai merkki siitä, että tutkinta on tiivistynyt.

Oikeussalissa vaikeampi vältellä kysymyksiä

Lehden mukaan Bannon kutsuttiin todistajaksi suuren valamiehistön eteen viime viikolla. Oikeussalissa todistajan on vaikeampi väistellä kysymyksiä kuin tavallisessa kuulemisessa.

Trump itse on kiistänyt, että hänen kampanjatiiminsä olisi juonitellut Venäjän kanssa vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Tutkinta jatkunee tänä vuonna vielä pitkään.

Bannon oli lisäksi tiistaina kuultavana edustajainhuoneen tiedustelukomiteassa, joka tutkii myös Trumpin kampanjan Venäjä-kytköksiä.

Bannonin todistus voi sisältää tulenarkaa materiaalia: hän oli vuoden 2016 vaalikampanjan johdossa sen viimeisinä kuukausina sekä päästrategina Trumpin presidenttikauden ensimmäiset kuukaudet.

Suomeen on saatu yksi uusi Michelin-ravintola. Helsinkiläinen ravintola Grön sai yhden Michelin-tähden, kun Pohjoismaiden Michelin-ravintolat julkistettiin Kööpenhaminassa. Grön on Albertinkadulla sijaitseva ravintola, joka tunnetaan erityisesti kasvisruoistaan.

Saksan oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) suosio on ohittanut ensimmäistä kertaa sosiaalidemokraattisen SPD:n kannatuksen. Asia käy ilmi saksalaisen Bild-lehden Insa-tutkimuslaitoksella teettämästä kannatusmittauksesta, joka julkistettiin maanantaina.


        
         Poliisihallitus korostaa, ettei vihamielinen, syrjivä ja rasistinen kirjoittelu sovi poliisille edes vapaa-ajalla suljetussa facebook-ryhmässä.
        
        Kuva: Silja Viitala

Poliisihallituksen tuoreessa raportissa todetaan, että poliisia kohtaan tunnettavalle luottamukselle koitui vakavaa haittaa, kun useiden poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä käymä syrjivä sananvaihto tuli ilmi.

Neljästä kuuteen ugandalaista miestä ja naista on otettu kiinni kuulusteluja varten suomalaisen liikemiehen kuolemantapaukseen liittyen, kertoo Ugandan poliisin tiedottaja Emilian Kayima STT:lle. Hän mukaansa tapauksen tutkinta on hyvin alussa.