Julkaistu: 16.01.2018 21:50

New York Times: Trumpin ex-strategi Bannon Venäjä-tutkinnan todistajaksi

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen strategiapäällikkö Steve Bannon on kutsuttu todistamaan oikeudessa, kertoo New York Times.

Bannonin on määrä todistaa suuren valamiehistön edessä jutussa, jossa selvitetään mahdollisia yhteyksiä Trumpin lähipiirin ja Venäjän välillä. Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n tutkinnassa selvitetään muun muassa sitä, sekaantuiko Venäjä Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja juonitteliko Trumpin kampanjakoneisto Venäjän kanssa vuoden 2016 vaaleissa.

Todistajaksi haastaminen on merkki siitä, että Bannon ei ole itse tutkinnan keskiössä. Yhdysvaltojen oikeusministeriön säännöt sallivat vain poikkeuksellisesti sen, että itse epäilyn kohde kutsuttaisiin todistajaksi oikeuteen, New York Times kertoo.

Bannonin on lehden mukaan kutsunut todistajaksi FBI:n Venäjä-tutkintaa johtava Robert Mueller. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Muellerin tiedetään kutsuneen todistajan suuren valamiehistön eteen saadakseen tietoa Trumpin sisäpiiriläiseltä.

Ei ole tiedossa, miksi juuri Bannon kutsuttiin todistajaksi, kun muita on vain kutsuttu kuultavaksi. Kyseessä voi lehden mukaan olla neuvottelutaktiikka tai merkki siitä, että tutkinta on tiivistynyt.

Oikeussalissa vaikeampi vältellä kysymyksiä

Lehden mukaan Bannon kutsuttiin todistajaksi suuren valamiehistön eteen viime viikolla. Oikeussalissa todistajan on vaikeampi väistellä kysymyksiä kuin tavallisessa kuulemisessa.

Trump itse on kiistänyt, että hänen kampanjatiiminsä olisi juonitellut Venäjän kanssa vuoden 2016 presidentinvaaleissa. Tutkinta jatkunee tänä vuonna vielä pitkään.

Bannon oli lisäksi tiistaina kuultavana edustajainhuoneen tiedustelukomiteassa, joka tutkii myös Trumpin kampanjan Venäjä-kytköksiä.

Bannonin todistus voi sisältää tulenarkaa materiaalia: hän oli vuoden 2016 vaalikampanjan johdossa sen viimeisinä kuukausina sekä päästrategina Trumpin presidenttikauden ensimmäiset kuukaudet.


        
         Morandi-silta romahti tiistaina Italian Genovassa. Päivä turman jälkeen raivaus- ja pelastustyöt ovat edelleen käynnissä.
        
        Kuva: LUCA ZENNARO

Genovassa tiistaina romahtaneen sillan huono kunto huomattiin jo vuosia aiemmin, kertoo italialainen uutistoimisto ANSA. ANSAn mukaan vuonna 2011 julkaistu italialaisen valtatieyhtiö Autostrade per l'Italian raportti kertoo turmasillan rappeutumisesta.

Hallitus on nyt linjannut, miten se muuttaa lakiesitystä eläinten hyvinvoinnista saamansa palautteen pohjalta, maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan. Lakiesityksen uuden version mukaan useimmilla nisäkkäillä ja linnuilla on oltava jatkuvasti mahdollisuus juoda vettä.

Intia aikoo julkistaa 500:aa miljoonaa kansalaista koskevan jättiläismäisen sairausvakuutusjärjestelmän jo ensi kuussa, lupasi pääministeri Narendra Modi itsenäisyyspäivän puheessaan. Lisäksi maa tähtää miehitetyn avaruuslennon tekemiseen vuoteen 2022 mennessä.


        
         Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkavelvollisuuden rikkomissyytettä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa 3. syyskuuta.
        
        Kuva:

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotia syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja hänelle vaaditaan rangaistukseksi enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaraa sakkorangaistusta.

Vihreä kuorma-auto on pysäköity aivan Morandi-sillan sortuman partaalle. Tiistaina sattuneessa siltaturmassa on kuollut ainakin 37 ihmistä. Kuva: LUCA ZENNARO

Pelastustyöntekijät etsivät edelleen eloonjääneitä tiistaina romahtaneen sillan raunioista Italian Genovassa. Turmassa on tähän mennessä löydetty 38 kuollutta, vahvistaa Italian sisäministeriö uutistoimisto AFP:lle.

Suomessa on tänä vuonna syttynyt poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Metsäpaloja on tänä vuonna tilastoitu jo noin 3 300, kun tavallisena vuonna koko vuoden palotilastossa on reilut pari tuhatta metsäpaloa, kertoo pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sisäministeriöstä.

Italian hallitus irtisanoo sopimuksen maan moottoriteitä hallinnoivan yhtiön kanssa. Lisäksi yhtiötä aiotaan rangaista 150 miljoonan euron sakolla sopimusrikkomuksen takia. Italian liikenneministeri Danilo Toninellin mielestä moottoriteistä vastaavan yhtiön johdon tulisi erota.