Julkaistu: 17.01.2018 14:11

Itsenäisyyden kannattaja Katalonian alueparlamentin puhemieheksi

 • Katalonian uusi aluejohtaja on valittava kymmenen päivän sisällä tämän päivän kokoontumisesta. Kaksi suurinta itsenäisyyttä kannattavaa puoluetta kertoi myöhään eilen tukevansa syrjäytettyä aluejohtajaa Carles Puigdemontia tehtävään. Kuva: EPA
  Katalonian uusi aluejohtaja on valittava kymmenen päivän sisällä tämän päivän kokoontumisesta. Kaksi suurinta itsenäisyyttä kannattavaa puoluetta kertoi myöhään eilen tukevansa syrjäytettyä aluejohtajaa Carles Puigdemontia tehtävään. Kuva: EPA

Kataloniassa ensi kertaa koolla oleva alueparlamentti on valinnut puhemiehekseen itsenäisyyden kannattajan. Itsenäisyyttä kannattavien puolueiden päämääränä on saada syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont palautettua valtaan, ja puhemiehen valinta oli tässä ensimmäinen askel.

Katalonian itsenäisyyttä kannattavat puolueet saivat joulukuun aluevaaleissa niukan enemmistön parlamenttiin.

ERC-puoluetta edustava Roger Torrent sai puhemiesvaalissa 65 ääntä. 135-paikkaisessa parlamentissa kahdeksan paikkaa on tyhjillään, koska niiden haltijat ovat joko vankilassa tai ulkomailla.

Puigdemont ei osallistu tämänpäiväiseen istuntoon, koska hän pakoilee edelleen Belgiassa.

Pääministeri Mariano Rajoyn mukaan Espanjan keskushallinto pitää Katalonian suorassa hallinnassaan, jos Puigdemont yrittää hallita Belgiasta.

Espanja vajosi syvimpään poliittiseen kriisiin vuosikymmeniin, kun Katalonia julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi lokakuussa. Julistusta edelsi kansanäänestys, joka Espanjan hallituksen mukaan oli vastoin maan perustuslakia.

Koko maassa on voimassa Ilmatieteen laitoksen hellevaroitus. Erittäin tukalan helteen varoitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Enontekiötä, Inaria ja Utsjokea. Näillä kolmella alueella on voimassa astetta lievempi tukalan helteen varoitus.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että hän hyväksyy tiedustelutiedot Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja että hänellä on täysi luottamus maansa tiedusteluelimiin. Trump sanoo antavansa Yhdysvaltain tiedustelutoiminnalle täyden tukensa.


        
         Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat pitkästä aikaa yhdessä tentattaviksi Porissa. Tentti oli helteinen ainoastaan sään puolesta. Suuria riitoja ei syntynyt.
        
        Kuva: Hanna Laasanen

Kaikkien muiden paitsi Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ja Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terhon kädet nousivat ylös, kun puoluejohtajilta kysyttiin, kuka kannattaa Suomen 750 pakolaisen kiintiön kasvattamista.