Julkaistu: 17.01.2018 14:11

Itsenäisyyden kannattaja Katalonian alueparlamentin puhemieheksi

 • Katalonian uusi aluejohtaja on valittava kymmenen päivän sisällä tämän päivän kokoontumisesta. Kaksi suurinta itsenäisyyttä kannattavaa puoluetta kertoi myöhään eilen tukevansa syrjäytettyä aluejohtajaa Carles Puigdemontia tehtävään. Kuva: EPA
  Katalonian uusi aluejohtaja on valittava kymmenen päivän sisällä tämän päivän kokoontumisesta. Kaksi suurinta itsenäisyyttä kannattavaa puoluetta kertoi myöhään eilen tukevansa syrjäytettyä aluejohtajaa Carles Puigdemontia tehtävään. Kuva: EPA

Kataloniassa ensi kertaa koolla oleva alueparlamentti on valinnut puhemiehekseen itsenäisyyden kannattajan. Itsenäisyyttä kannattavien puolueiden päämääränä on saada syrjäytetty aluejohtaja Carles Puigdemont palautettua valtaan, ja puhemiehen valinta oli tässä ensimmäinen askel.

Katalonian itsenäisyyttä kannattavat puolueet saivat joulukuun aluevaaleissa niukan enemmistön parlamenttiin.

ERC-puoluetta edustava Roger Torrent sai puhemiesvaalissa 65 ääntä. 135-paikkaisessa parlamentissa kahdeksan paikkaa on tyhjillään, koska niiden haltijat ovat joko vankilassa tai ulkomailla.

Puigdemont ei osallistu tämänpäiväiseen istuntoon, koska hän pakoilee edelleen Belgiassa.

Pääministeri Mariano Rajoyn mukaan Espanjan keskushallinto pitää Katalonian suorassa hallinnassaan, jos Puigdemont yrittää hallita Belgiasta.

Espanja vajosi syvimpään poliittiseen kriisiin vuosikymmeniin, kun Katalonia julistautui yksipuolisesti itsenäiseksi lokakuussa. Julistusta edelsi kansanäänestys, joka Espanjan hallituksen mukaan oli vastoin maan perustuslakia.

Suomeen on saatu yksi uusi Michelin-ravintola. Helsinkiläinen ravintola Grön sai yhden Michelin-tähden, kun Pohjoismaiden Michelin-ravintolat julkistettiin Kööpenhaminassa. Grön on Albertinkadulla sijaitseva ravintola, joka tunnetaan erityisesti kasvisruoistaan.

Saksan oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) suosio on ohittanut ensimmäistä kertaa sosiaalidemokraattisen SPD:n kannatuksen. Asia käy ilmi saksalaisen Bild-lehden Insa-tutkimuslaitoksella teettämästä kannatusmittauksesta, joka julkistettiin maanantaina.


        
         Poliisihallitus korostaa, ettei vihamielinen, syrjivä ja rasistinen kirjoittelu sovi poliisille edes vapaa-ajalla suljetussa facebook-ryhmässä.
        
        Kuva: Silja Viitala

Poliisihallituksen tuoreessa raportissa todetaan, että poliisia kohtaan tunnettavalle luottamukselle koitui vakavaa haittaa, kun useiden poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä käymä syrjivä sananvaihto tuli ilmi.

Neljästä kuuteen ugandalaista miestä ja naista on otettu kiinni kuulusteluja varten suomalaisen liikemiehen kuolemantapaukseen liittyen, kertoo Ugandan poliisin tiedottaja Emilian Kayima STT:lle. Hän mukaansa tapauksen tutkinta on hyvin alussa.