Julkaistu: 17.01.2018 10:14

Törkeän rikoksen valmistelusta syytettyjen teinipoikien oikeudenkäynti käydään suljetuin ovin

Käräjäoikeus päätti tänään oikeudenkäynnin aluksi, että törkeän rikoksen valmistelusta syytettyjen teinipoikien juttu käsitellään suljetuin ovin.

Käräjäoikeus määräsi salassapidettäväksi myös oikeudenkäyntiasiakirjat, kuten esitutkintapöytäkirjan, haastehakemuksen, kirjalliset todisteet ja suullisen käsittelyn tallenteet 60 vuodeksi. Tuomion julkisuudesta päätetään myöhemmin.

- Kyseessä on rikosasia, jossa tulee esille erityisen arkaluonteisia tietoja henkilöiden terveydentilasta. Tietojen julkiseksi tuleminen aiheuttaisi todennäköisesti haittaa, käräjäoikeuden tuomari perusteli.

15- ja 16-vuotiaiden poikien syytteitä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta alettiin tänään käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa.

Kaikki asianosaiset vaativat oikeudenkäynnin aluksi sekä käsittelyn että oikeudenkäyntiaineiston salaamista.

Jutusta on toistaiseksi kerrottu vain vähän julkisuuteen. Valmistelu voi olla murhan, tapon, surman tai törkeän pahoinpitelyn valmistelua.

Asianomistajat vaativat asian salaamista sillä perusteella, että asiassa esitetään arkaluontoisia henkilöiden yksityiselämään ja terveydentilaan liittyviä seikkoja.

- Asianomistaja katsoo vastaajan huoltajana, että julkinen käsittely voisi myös haitata alaikäisen vastaajan tulevaisuutta. Katsomme, että tuomiokin tulisi määrätä kokonaan salassapidettäväksi 60 vuodeksi, asianomistajia edustava Heikki Miettinen sanoi.

Myös syytetyt olivat samalla kannalla.

- Yhdymme asianomistajien pyyntöön, jutussa käsitellään terveydentilaan ja sosiaalihuoltoon liittyviä seikkoja ja jutussa on alle 18-vuotias vastaaja. Näkemyksemme mukaan asiaan ei liity sellaista yleistä etua, että asia tulisi käsitellä julkisesti, harmaaseen huppariin pukeutuneen 15-vuotiaan syytetyn asianajaja Jussi Haara kertoi.

- Esitämme täysin identtisen pyynnön, 16-vuotiaan avustaja Aleksi Ojanen sanoi.

Syyttäjä ei vastustanut salaamista muutoin, mutta toivoi, että tuomio annettaisiin julkisena.

- Syyttäjä tietenkin toivoo aina tällaisissa varsinkin uusissa ja harvinaisissa nimikkeissä tuomion julkisuutta, että sitä voisi tulevaisuudessakin hyödyntää. Ymmärrän toki, että tuomion julkisuus syö toisaalta käsittelyn salaisuutta, syyttäjä Elina Hyppönen kertoi STT:lle.

Yleisradiossa on viimeisen puolen vuoden ajan käyty kuukausittain läpi toimitukseen kohdistuneita mahdollisia painostusyrityksiä. Painostukseksi tulkittuja tapauksia on ollut "muutamia", kertoo Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Jouko Jokinen.

Jääkiekon NHL:ssä Erik Haulan Las Vegas on edennyt liigan finaaliin kaadettuaan Winnipegin länsilohkon finaaleissa voitoin 4-1. Finaalipaikka varmistui, kun tulokasjoukkue voitti viidennessä kohtaamisessa selkä seinää vasten pelanneen Patrik Laineen ja Joel Armian Winnipegin 2-1.

Kanadalainen toimittaja Elamin Abdelmahmoud pukee monen ajatukset sanoiksi laajalle levinneessä tviitissään prinssi Harryn ja Meghanin häistä. - Musta pastori saarnaa brittikuninkaallisille uskon lannistamattomasta voimasta orjuuden aikana.