Julkaistu: 17.01.2018 10:14

Törkeän rikoksen valmistelusta syytettyjen teinipoikien oikeudenkäynti käydään suljetuin ovin

Käräjäoikeus päätti tänään oikeudenkäynnin aluksi, että törkeän rikoksen valmistelusta syytettyjen teinipoikien juttu käsitellään suljetuin ovin.

Käräjäoikeus määräsi salassapidettäväksi myös oikeudenkäyntiasiakirjat, kuten esitutkintapöytäkirjan, haastehakemuksen, kirjalliset todisteet ja suullisen käsittelyn tallenteet 60 vuodeksi. Tuomion julkisuudesta päätetään myöhemmin.

- Kyseessä on rikosasia, jossa tulee esille erityisen arkaluonteisia tietoja henkilöiden terveydentilasta. Tietojen julkiseksi tuleminen aiheuttaisi todennäköisesti haittaa, käräjäoikeuden tuomari perusteli.

15- ja 16-vuotiaiden poikien syytteitä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta alettiin tänään käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa.

Kaikki asianosaiset vaativat oikeudenkäynnin aluksi sekä käsittelyn että oikeudenkäyntiaineiston salaamista.

Jutusta on toistaiseksi kerrottu vain vähän julkisuuteen. Valmistelu voi olla murhan, tapon, surman tai törkeän pahoinpitelyn valmistelua.

Asianomistajat vaativat asian salaamista sillä perusteella, että asiassa esitetään arkaluontoisia henkilöiden yksityiselämään ja terveydentilaan liittyviä seikkoja.

- Asianomistaja katsoo vastaajan huoltajana, että julkinen käsittely voisi myös haitata alaikäisen vastaajan tulevaisuutta. Katsomme, että tuomiokin tulisi määrätä kokonaan salassapidettäväksi 60 vuodeksi, asianomistajia edustava Heikki Miettinen sanoi.

Myös syytetyt olivat samalla kannalla.

- Yhdymme asianomistajien pyyntöön, jutussa käsitellään terveydentilaan ja sosiaalihuoltoon liittyviä seikkoja ja jutussa on alle 18-vuotias vastaaja. Näkemyksemme mukaan asiaan ei liity sellaista yleistä etua, että asia tulisi käsitellä julkisesti, harmaaseen huppariin pukeutuneen 15-vuotiaan syytetyn asianajaja Jussi Haara kertoi.

- Esitämme täysin identtisen pyynnön, 16-vuotiaan avustaja Aleksi Ojanen sanoi.

Syyttäjä ei vastustanut salaamista muutoin, mutta toivoi, että tuomio annettaisiin julkisena.

- Syyttäjä tietenkin toivoo aina tällaisissa varsinkin uusissa ja harvinaisissa nimikkeissä tuomion julkisuutta, että sitä voisi tulevaisuudessakin hyödyntää. Ymmärrän toki, että tuomion julkisuus syö toisaalta käsittelyn salaisuutta, syyttäjä Elina Hyppönen kertoi STT:lle.

Suomeen on saatu yksi uusi Michelin-ravintola. Helsinkiläinen ravintola Grön sai yhden Michelin-tähden, kun Pohjoismaiden Michelin-ravintolat julkistettiin Kööpenhaminassa. Grön on Albertinkadulla sijaitseva ravintola, joka tunnetaan erityisesti kasvisruoistaan.

Saksan oikeistopopulistisen Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) suosio on ohittanut ensimmäistä kertaa sosiaalidemokraattisen SPD:n kannatuksen. Asia käy ilmi saksalaisen Bild-lehden Insa-tutkimuslaitoksella teettämästä kannatusmittauksesta, joka julkistettiin maanantaina.


        
         Poliisihallitus korostaa, ettei vihamielinen, syrjivä ja rasistinen kirjoittelu sovi poliisille edes vapaa-ajalla suljetussa facebook-ryhmässä.
        
        Kuva: Silja Viitala

Poliisihallituksen tuoreessa raportissa todetaan, että poliisia kohtaan tunnettavalle luottamukselle koitui vakavaa haittaa, kun useiden poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä käymä syrjivä sananvaihto tuli ilmi.

Neljästä kuuteen ugandalaista miestä ja naista on otettu kiinni kuulusteluja varten suomalaisen liikemiehen kuolemantapaukseen liittyen, kertoo Ugandan poliisin tiedottaja Emilian Kayima STT:lle. Hän mukaansa tapauksen tutkinta on hyvin alussa.