Julkaistu: 17.01.2018 10:14

Törkeän rikoksen valmistelusta syytettyjen teinipoikien oikeudenkäynti käydään suljetuin ovin

Käräjäoikeus päätti tänään oikeudenkäynnin aluksi, että törkeän rikoksen valmistelusta syytettyjen teinipoikien juttu käsitellään suljetuin ovin.

Käräjäoikeus määräsi salassapidettäväksi myös oikeudenkäyntiasiakirjat, kuten esitutkintapöytäkirjan, haastehakemuksen, kirjalliset todisteet ja suullisen käsittelyn tallenteet 60 vuodeksi. Tuomion julkisuudesta päätetään myöhemmin.

- Kyseessä on rikosasia, jossa tulee esille erityisen arkaluonteisia tietoja henkilöiden terveydentilasta. Tietojen julkiseksi tuleminen aiheuttaisi todennäköisesti haittaa, käräjäoikeuden tuomari perusteli.

15- ja 16-vuotiaiden poikien syytteitä törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta alettiin tänään käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa.

Kaikki asianosaiset vaativat oikeudenkäynnin aluksi sekä käsittelyn että oikeudenkäyntiaineiston salaamista.

Jutusta on toistaiseksi kerrottu vain vähän julkisuuteen. Valmistelu voi olla murhan, tapon, surman tai törkeän pahoinpitelyn valmistelua.

Asianomistajat vaativat asian salaamista sillä perusteella, että asiassa esitetään arkaluontoisia henkilöiden yksityiselämään ja terveydentilaan liittyviä seikkoja.

- Asianomistaja katsoo vastaajan huoltajana, että julkinen käsittely voisi myös haitata alaikäisen vastaajan tulevaisuutta. Katsomme, että tuomiokin tulisi määrätä kokonaan salassapidettäväksi 60 vuodeksi, asianomistajia edustava Heikki Miettinen sanoi.

Myös syytetyt olivat samalla kannalla.

- Yhdymme asianomistajien pyyntöön, jutussa käsitellään terveydentilaan ja sosiaalihuoltoon liittyviä seikkoja ja jutussa on alle 18-vuotias vastaaja. Näkemyksemme mukaan asiaan ei liity sellaista yleistä etua, että asia tulisi käsitellä julkisesti, harmaaseen huppariin pukeutuneen 15-vuotiaan syytetyn asianajaja Jussi Haara kertoi.

- Esitämme täysin identtisen pyynnön, 16-vuotiaan avustaja Aleksi Ojanen sanoi.

Syyttäjä ei vastustanut salaamista muutoin, mutta toivoi, että tuomio annettaisiin julkisena.

- Syyttäjä tietenkin toivoo aina tällaisissa varsinkin uusissa ja harvinaisissa nimikkeissä tuomion julkisuutta, että sitä voisi tulevaisuudessakin hyödyntää. Ymmärrän toki, että tuomion julkisuus syö toisaalta käsittelyn salaisuutta, syyttäjä Elina Hyppönen kertoi STT:lle.


        
         Morandi-silta romahti tiistaina Italian Genovassa. Päivä turman jälkeen raivaus- ja pelastustyöt ovat edelleen käynnissä.
        
        Kuva: LUCA ZENNARO

Genovassa tiistaina romahtaneen sillan huono kunto huomattiin jo vuosia aiemmin, kertoo italialainen uutistoimisto ANSA. ANSAn mukaan vuonna 2011 julkaistu italialaisen valtatieyhtiö Autostrade per l'Italian raportti kertoo turmasillan rappeutumisesta.

Hallitus on nyt linjannut, miten se muuttaa lakiesitystä eläinten hyvinvoinnista saamansa palautteen pohjalta, maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan. Lakiesityksen uuden version mukaan useimmilla nisäkkäillä ja linnuilla on oltava jatkuvasti mahdollisuus juoda vettä.

Intia aikoo julkistaa 500:aa miljoonaa kansalaista koskevan jättiläismäisen sairausvakuutusjärjestelmän jo ensi kuussa, lupasi pääministeri Narendra Modi itsenäisyyspäivän puheessaan. Lisäksi maa tähtää miehitetyn avaruuslennon tekemiseen vuoteen 2022 mennessä.


        
         Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkavelvollisuuden rikkomissyytettä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa 3. syyskuuta.
        
        Kuva:

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotia syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja hänelle vaaditaan rangaistukseksi enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaraa sakkorangaistusta.

Vihreä kuorma-auto on pysäköity aivan Morandi-sillan sortuman partaalle. Tiistaina sattuneessa siltaturmassa on kuollut ainakin 37 ihmistä. Kuva: LUCA ZENNARO

Pelastustyöntekijät etsivät edelleen eloonjääneitä tiistaina romahtaneen sillan raunioista Italian Genovassa. Turmassa on tähän mennessä löydetty 38 kuollutta, vahvistaa Italian sisäministeriö uutistoimisto AFP:lle.

Suomessa on tänä vuonna syttynyt poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Metsäpaloja on tänä vuonna tilastoitu jo noin 3 300, kun tavallisena vuonna koko vuoden palotilastossa on reilut pari tuhatta metsäpaloa, kertoo pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sisäministeriöstä.

Italian hallitus irtisanoo sopimuksen maan moottoriteitä hallinnoivan yhtiön kanssa. Lisäksi yhtiötä aiotaan rangaista 150 miljoonan euron sakolla sopimusrikkomuksen takia. Italian liikenneministeri Danilo Toninellin mielestä moottoriteistä vastaavan yhtiön johdon tulisi erota.