Julkaistu: 17.01.2018 03:36

Alppihiihdon olympiaperinne vaarassa katketa

Alppihiihto on vaarassa pudota suomalaisten olympialajien kirjosta, jos tämä viikko ei tuo merkittävää menestystä maailmancupista. Suomella on Pyeongchangin olympialaisten alppihiihtoon yhden mies- ja yhden naislaskijan kiintiö, mutta toistaiseksi näytöt ovat jääneet vaatimattomiksi.

Olympiakomitean valintakriteeri on urheilijan mahdollisuus yltää 16 parhaan joukkoon. Andreas Romar on laskenut tällä kaudella kahdesti 30 parhaan joukkoon maailmancupissa, Riikka Honkasella ja Samu Torstilla on tilillään liuta karsiutumisia.

- Rinnelajeissa pitää katsoa vielä viimeiset kilpailut ennen valintoja, sanoi Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen.

- Voi tulla sekin tilanne, ettei joukkueessa ole yhtään alppinistia, Paavolainen totesi. Niin on käynyt viimeksi Albertvillen olympialaisissa 1992.

Freestyle on alpin tavoin laji, jossa loppuviikon kisat ratkaisevat, riittääkö suomalaisten taso olympiavalintaan.

Lumilautailun kiintiöt harmittavat

Lumilautailussa Suomella on vahvoihin lajeihin slopestyleen ja big airiin neljän miehen ja yhden naisen kiintiö. Enni Rukajärvi on jo paikkansa varmistanut, mutta miehissä on runsaudenpula.

- Lumilautailussa meillä on viisi, kuusi kandidaattia kamppailemassa neljästä paikasta. Meidän kannaltamme on harmi, että slopestylen ja big airin laskijoiden pitää olla sääntöjen mukaan samat, Paavolainen kertoi.

Lumikourussa Markus Malin on jo antanut näyttönsä kolmen miehen kiintiöön, mutta ensi viikolla ratkeaa, saako hän seuraa.

Kokeneet urheilijat hallitsevat todennäköisesti lumilautailun valintoja. Poikkeuksen tekee tällä kaudella parrasvaloihin noussut Rene Rinnekangas, 18. Hän oli viikonloppuna neljäs slopestylessä Yhdysvalloissa.

Sama urheilijamäärä kuin Sotshiin

Paavolainen laskee Pyeongchangiin lähtevän rapiat sata suomalaisurheilijaa. Määrä on linjassa neljän vuoden takaiseen, sillä Sotshissa suomalaisia kilpaili 102.

Jääkiekkojoukkueet, 25 miestä ja 23 naista, nimetään ensi maanantaina, ja muiden lajien loput urheilijat keskiviikkona 24. tammikuuta.

Jos alppi ja freestyle läpäisevät valintaseulan, Suomi osallistuu kisalajeista kaikkiin muihin paitsi kaukalopikaluisteluun ja kelkkailuun. Lahdessa asuva kelkkailija Tristan Jeskanen oli otsikoissa pari talvea sitten, mutta ilmoitti hyvissä ajoin Olympiakomitealle, ettei tavoittele paikkaa Etelä-Koreaan.

Joukkuekisa pelastaa mäkihypyn

Ampumahiihtoon voidaan Paavolaisen mukaan valita sekaviestijoukkue ja naisten viestijoukkue. Mäkihypyssä joukkuekilpailun näytöiksi riittänevät viime MM-kisojen kuudes sija ja joulukuinen maailmancupin seitsemäs sija.

- Joukkuekisan perusteella valittavat urheilijat voivat kilpailla myös henkilökohtaisessa lajissa, ja henkilökohtaisia kisoja on järkevä hyödyntää joukkuekisaan valmistautumisena, Paavolainen sanoi.

Maastohiihdossa päävalmentaja Reijo Jylhällä on käytössä 18 hiihtäjän kiintiö, ja pikaluistelussa Mika Poutala saa seuraa Pekka Koskelasta ja Elina Riskusta. Yhdistetyssä Eero Hirvonen ja Ilkka Herola eivät jää lajinsa ainoiksi suomalaisiksi.

- Taitoluistelussa valinta tehdään EM-kisojen jälkeen, Paavolainen totesi. Yhdestä paikasta kisaavat Emmi Peltonen ja Viveca Lindfors, joista parempaan pistemäärään yltänyt valitaan.

Jos Turun puukkoiskun vuosipäivän lähestyminen oli jäänyt joltakin huomaamatta, ei kaupungin keskustassa voinut enää lauantaina aamupäivällä olla huomaamatta päivän erityisyyttä.

Raahessa nelikymppinen mies seurasi tuntematonta nuorta naista baarin jälkeen yöllä ja murhasi tämän, katsoo syyttäjä. Syyttäjän mukaan naisiin vihamielisesti ja halveksivasti suhtautunut mies toteutti rikoksen vakaasta harkinnasta ja löi naista ulkona useita kertoja teräaseella viime syksynä.


        
         Pohjois-Koreassa asuvat siskokset Kim Kyung-sil, 72 ja Kim Kyung-young, 71, saivat tavata eteläkorealaisen äitinsä Han Shin-jan maanantaina vuosikymmenten eron jälkeen.
        
        Kuva: O JONGCHAN / POOL

Miten ihminen reagoi, kun näkee vuosikymmeniä sitten kadottamansa perheenjäsenen, jonka kohtalo on ollut epäselvä? Siihen saatiin maanantaina vastaus Pohjois-Koreassa, kun Korean sodan 1950-luvun alussa erottamat perheenjäsenet saivat tavata toisensa.


        
         Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (oik.) on viime aikoina tykittänyt tiedotteita medialle.
        
        Kuva: Silja Viitala

Sinisillä on kovat piipussa. Näin voi päätellä ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon viime päivien kannanotoista, joissa tähtäin osoittaa vuorotellen eri eduskuntapuolueita. Lähiajoilta riittää esimerkkejä: "19.8.


        
         Historian suurimman poliisioikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa syyskuun alussa.
        
        Kuva: Kimmo Penttinen

Poliisiylijohtoa vastaan on nostettu uusi syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta, valtakunnansyyttäjänvirasto tiedottaa. Valtakunnansyyttäjä nosti syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta Poliisihallituksen ylitarkastajaa vastaan.