Julkaistu: 17.01.2018 03:36

Alppihiihdon olympiaperinne vaarassa katketa

Alppihiihto on vaarassa pudota suomalaisten olympialajien kirjosta, jos tämä viikko ei tuo merkittävää menestystä maailmancupista. Suomella on Pyeongchangin olympialaisten alppihiihtoon yhden mies- ja yhden naislaskijan kiintiö, mutta toistaiseksi näytöt ovat jääneet vaatimattomiksi.

Olympiakomitean valintakriteeri on urheilijan mahdollisuus yltää 16 parhaan joukkoon. Andreas Romar on laskenut tällä kaudella kahdesti 30 parhaan joukkoon maailmancupissa, Riikka Honkasella ja Samu Torstilla on tilillään liuta karsiutumisia.

- Rinnelajeissa pitää katsoa vielä viimeiset kilpailut ennen valintoja, sanoi Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen.

- Voi tulla sekin tilanne, ettei joukkueessa ole yhtään alppinistia, Paavolainen totesi. Niin on käynyt viimeksi Albertvillen olympialaisissa 1992.

Freestyle on alpin tavoin laji, jossa loppuviikon kisat ratkaisevat, riittääkö suomalaisten taso olympiavalintaan.

Lumilautailun kiintiöt harmittavat

Lumilautailussa Suomella on vahvoihin lajeihin slopestyleen ja big airiin neljän miehen ja yhden naisen kiintiö. Enni Rukajärvi on jo paikkansa varmistanut, mutta miehissä on runsaudenpula.

- Lumilautailussa meillä on viisi, kuusi kandidaattia kamppailemassa neljästä paikasta. Meidän kannaltamme on harmi, että slopestylen ja big airin laskijoiden pitää olla sääntöjen mukaan samat, Paavolainen kertoi.

Lumikourussa Markus Malin on jo antanut näyttönsä kolmen miehen kiintiöön, mutta ensi viikolla ratkeaa, saako hän seuraa.

Kokeneet urheilijat hallitsevat todennäköisesti lumilautailun valintoja. Poikkeuksen tekee tällä kaudella parrasvaloihin noussut Rene Rinnekangas, 18. Hän oli viikonloppuna neljäs slopestylessä Yhdysvalloissa.

Sama urheilijamäärä kuin Sotshiin

Paavolainen laskee Pyeongchangiin lähtevän rapiat sata suomalaisurheilijaa. Määrä on linjassa neljän vuoden takaiseen, sillä Sotshissa suomalaisia kilpaili 102.

Jääkiekkojoukkueet, 25 miestä ja 23 naista, nimetään ensi maanantaina, ja muiden lajien loput urheilijat keskiviikkona 24. tammikuuta.

Jos alppi ja freestyle läpäisevät valintaseulan, Suomi osallistuu kisalajeista kaikkiin muihin paitsi kaukalopikaluisteluun ja kelkkailuun. Lahdessa asuva kelkkailija Tristan Jeskanen oli otsikoissa pari talvea sitten, mutta ilmoitti hyvissä ajoin Olympiakomitealle, ettei tavoittele paikkaa Etelä-Koreaan.

Joukkuekisa pelastaa mäkihypyn

Ampumahiihtoon voidaan Paavolaisen mukaan valita sekaviestijoukkue ja naisten viestijoukkue. Mäkihypyssä joukkuekilpailun näytöiksi riittänevät viime MM-kisojen kuudes sija ja joulukuinen maailmancupin seitsemäs sija.

- Joukkuekisan perusteella valittavat urheilijat voivat kilpailla myös henkilökohtaisessa lajissa, ja henkilökohtaisia kisoja on järkevä hyödyntää joukkuekisaan valmistautumisena, Paavolainen sanoi.

Maastohiihdossa päävalmentaja Reijo Jylhällä on käytössä 18 hiihtäjän kiintiö, ja pikaluistelussa Mika Poutala saa seuraa Pekka Koskelasta ja Elina Riskusta. Yhdistetyssä Eero Hirvonen ja Ilkka Herola eivät jää lajinsa ainoiksi suomalaisiksi.

- Taitoluistelussa valinta tehdään EM-kisojen jälkeen, Paavolainen totesi. Yhdestä paikasta kisaavat Emmi Peltonen ja Viveca Lindfors, joista parempaan pistemäärään yltänyt valitaan.

Yhdysvallat siirtää Israelin-suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin toukokuussa. Yhdysvaltojen hallinnosta kerrottiin, että lähetystön muuton ajankohdalla kunnioitetaan Israelin 70-vuotispäivää. Palestiinalaisten johto tyrmäsi muuton ajankohdan ja kutsui sitä arabien ärsyttämiseksi.

Viikonloppua vietetään Suomessa aurinkoisessa pakkassäässä, kertoo Ilmatieteen laitos. Päivälämpötila on etelässä ylimmillään 7-8 pakkasastetta. Pohjois- ja Keski-Suomessa liikutaan 10-15 pakkasasteessa. Itä-Suomessa pilvisyys voi lisääntyä sunnuntaina ja heikkoja lumisateita voi esiintyä.

YK:n turvallisuusneuvoston on tarkoitus äänestää tänään 30 päivän tulitauosta Syyriaan. Turvallisuusneuvoston äänestystä on kuitenkin lykätty muutamalla tunnilla alkuperäisestä aikataulusta, sillä käynnissä ovat viime hetken neuvottelut Venäjän taivuttamiseksi tulitauon kannalle.

Kuva: Juhani Salo / HäSa / arkisto

Helsingin hovioikeus on hylännyt syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kyse oli miehestä, joka kieltäytyi siviilipalveluksesta vakavien omantunnon syiden vuoksi. Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Aseistakieltäytyjäliitto katsovatkin, että lainsäädäntöä tulee muuttaa.

Kuusi kuntaa on hakenut kokeiluun, jossa peruskoulun oppilaat voivat valita toisen kotimaisen kielen tilalle jonkin muun kielen opintoja. Lupaa hakivat Jämsä, Kaustinen, Pieksämäki, Rovaniemi, Savonlinna ja Ylöjärvi.