Julkaistu: 17.01.2018 03:36

Alppihiihdon olympiaperinne vaarassa katketa

Alppihiihto on vaarassa pudota suomalaisten olympialajien kirjosta, jos tämä viikko ei tuo merkittävää menestystä maailmancupista. Suomella on Pyeongchangin olympialaisten alppihiihtoon yhden mies- ja yhden naislaskijan kiintiö, mutta toistaiseksi näytöt ovat jääneet vaatimattomiksi.

Olympiakomitean valintakriteeri on urheilijan mahdollisuus yltää 16 parhaan joukkoon. Andreas Romar on laskenut tällä kaudella kahdesti 30 parhaan joukkoon maailmancupissa, Riikka Honkasella ja Samu Torstilla on tilillään liuta karsiutumisia.

- Rinnelajeissa pitää katsoa vielä viimeiset kilpailut ennen valintoja, sanoi Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen.

- Voi tulla sekin tilanne, ettei joukkueessa ole yhtään alppinistia, Paavolainen totesi. Niin on käynyt viimeksi Albertvillen olympialaisissa 1992.

Freestyle on alpin tavoin laji, jossa loppuviikon kisat ratkaisevat, riittääkö suomalaisten taso olympiavalintaan.

Lumilautailun kiintiöt harmittavat

Lumilautailussa Suomella on vahvoihin lajeihin slopestyleen ja big airiin neljän miehen ja yhden naisen kiintiö. Enni Rukajärvi on jo paikkansa varmistanut, mutta miehissä on runsaudenpula.

- Lumilautailussa meillä on viisi, kuusi kandidaattia kamppailemassa neljästä paikasta. Meidän kannaltamme on harmi, että slopestylen ja big airin laskijoiden pitää olla sääntöjen mukaan samat, Paavolainen kertoi.

Lumikourussa Markus Malin on jo antanut näyttönsä kolmen miehen kiintiöön, mutta ensi viikolla ratkeaa, saako hän seuraa.

Kokeneet urheilijat hallitsevat todennäköisesti lumilautailun valintoja. Poikkeuksen tekee tällä kaudella parrasvaloihin noussut Rene Rinnekangas, 18. Hän oli viikonloppuna neljäs slopestylessä Yhdysvalloissa.

Sama urheilijamäärä kuin Sotshiin

Paavolainen laskee Pyeongchangiin lähtevän rapiat sata suomalaisurheilijaa. Määrä on linjassa neljän vuoden takaiseen, sillä Sotshissa suomalaisia kilpaili 102.

Jääkiekkojoukkueet, 25 miestä ja 23 naista, nimetään ensi maanantaina, ja muiden lajien loput urheilijat keskiviikkona 24. tammikuuta.

Jos alppi ja freestyle läpäisevät valintaseulan, Suomi osallistuu kisalajeista kaikkiin muihin paitsi kaukalopikaluisteluun ja kelkkailuun. Lahdessa asuva kelkkailija Tristan Jeskanen oli otsikoissa pari talvea sitten, mutta ilmoitti hyvissä ajoin Olympiakomitealle, ettei tavoittele paikkaa Etelä-Koreaan.

Joukkuekisa pelastaa mäkihypyn

Ampumahiihtoon voidaan Paavolaisen mukaan valita sekaviestijoukkue ja naisten viestijoukkue. Mäkihypyssä joukkuekilpailun näytöiksi riittänevät viime MM-kisojen kuudes sija ja joulukuinen maailmancupin seitsemäs sija.

- Joukkuekisan perusteella valittavat urheilijat voivat kilpailla myös henkilökohtaisessa lajissa, ja henkilökohtaisia kisoja on järkevä hyödyntää joukkuekisaan valmistautumisena, Paavolainen sanoi.

Maastohiihdossa päävalmentaja Reijo Jylhällä on käytössä 18 hiihtäjän kiintiö, ja pikaluistelussa Mika Poutala saa seuraa Pekka Koskelasta ja Elina Riskusta. Yhdistetyssä Eero Hirvonen ja Ilkka Herola eivät jää lajinsa ainoiksi suomalaisiksi.

- Taitoluistelussa valinta tehdään EM-kisojen jälkeen, Paavolainen totesi. Yhdestä paikasta kisaavat Emmi Peltonen ja Viveca Lindfors, joista parempaan pistemäärään yltänyt valitaan.

Kanadalainen toimittaja Elamin Abdelmahmoud pukee monen ajatukset sanoiksi laajalle levinneessä tviitissään prinssi Harryn ja Meghanin häistä. - Musta pastori saarnaa brittikuninkaallisille uskon lannistamattomasta voimasta orjuuden aikana.


        
         Kiina ja Yhdysvallat luopuivat ylimääräisten tuontitullien määräämisestä, kertoi Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin sunnuntaina. 
        
        Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä väreilleen kauppasodan uhka pantiin jäihin. Talousmahdit sopivat, ettei kumpikaan määrää ylimääräisiä tuontitulleja sinä aikana, kun ne yrittävät saada aikaan laajemman kauppasopimuksen. Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin vahvisti tiedon sunnuntaina.

Tuusulan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ruut Sjöblom (kok.) kertoo, että valtuuston ja kunnanhallituksen jäseneen Sami Tammiseen (kok.) kohdistuvat häirintäsyytökset tulivat hänelle yllätyksenä. Tamminen irtisanottiin toukokuun alussa opettajan työstään Järvenpään lukiossa.

Pohjoisamerikkalainen valta jääkiekossa vaihtui MM-turnauksessa. Yhdysvallat kukisti Kööpenhaminassa pronssipelissä Kanadan 4-1 ja palasi MM-mitaleille kolmen vuoden tauon jälkeen. Ottelun kolmas erä oli turnauksen suurimmalle ennakkosuosikille Kanadalle synkkä.


        
         Puolustusministeriön Arttu Jääskeläisen mukaan sotaharjoitukset ovat taitavaa psykologista sodankäyntiä. Kuvassa suomalainen sotilas kansainvälisessä harjoituksessa Gotlannissa 2016.
        
        Kuva: Joel Thungren/Försvarsmakten

Itämeren alueelle ja Suomen lähistölle on tulossa syksyllä paljon sotaharjoituksia, joissa sekä Venäjä että länsi ovat liikkeellä. Puolustusministeriön erityisasiantuntija Arttu Jääskeläinen sanoo Lännen Medialle, että Venäjän sotaharjoitusten intensiteetti on yhä kasvussa.

Yhdysvallat ja Kiina välttävät toistaiseksi kauppasodan. Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin vahvisti sunnuntaina, että maat eivät määrää toistensa tuotteille ylimääräisiä tuontitulleja. Kiinan varapääministeri Liu He oli kertonut sovun synnystä uutistoimisto Xinhualle jo aiemmin.