Julkaistu: 18.01.2018 05:00

Panda tarvitsee bambua ja tuttua seuraa selvitäkseen matkasta Suomeen – luonnossa elää 1 800 pandaa

 • Naaraspanda Jin Baobao aterioimassa Kiinassa. Kuva: Anna Palmroth.
  Naaraspanda Jin Baobao aterioimassa Kiinassa. Kuva: Anna Palmroth.
 •                  Naaraspanda Jin Baobao aterioimassa Kiinassa. Kuva: Anna Palmroth.                Kuva: Kimmo Penttinen
  Naaraspanda Jin Baobao aterioimassa Kiinassa. Kuva: Anna Palmroth. Kuva: Kimmo Penttinen

Suomeen saapuu torstaina isopandapariskunta. Pandoille kaukolento Kiinasta on rankka rupeama. Ähtärin eläinpuiston pandahoitaja Anna Palmroth kertoo Lännen Medialle, että onnistuneen matkan yhtenä edellytyksenä on, että pandoille on matkan aikana tarjolla niiden lempimurkinaa eli bambua.

– Pandoille yleensä kuljetuslaatikoiden siirtäminen on yleensä hieman hermostuttava vaihe ja tämän vuoksi laatikoissa onkin niin sanotut peittolevyt päällä, jotta panda häiriintyisi mahdollisimman vähän laatikon siirtojen aikana. Kun laatikot ovat paikallaan ja tutut hoitajat sekä evästä tarjolla, niin pandat yleensä rauhoittuvat hyvin matkan ajaksi, pandahoitaja Anna Palmroth sanoo.

Ähtäriin saapumisen jälkeen pandat totuttelevat uuteen kotiinsa kuukauden verran ennen kuin ne ottavat vieraita taloonsa.

– Pandat ovat karanteenissa omissa tarhoissaan vielä kuukauden saavuttuaan Ähtäriin, joten uuteen kotiin sopeutuminen tapahtuu rauhassa pandojen ehdoilla ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä. Lennolla tulee mukana myös bambua Kiinasta, jotta jo heti alkuun on tarjolla maistuvaksi todettuja bambulajikkeita, Palmroth selvittää.

Suomessa pandat tunnetaan nimillä Lumi ja Pyry. Kiinassa neljävuotias urospanda on tunnettu nimellä Hua Bao ja kolmevuotiaan naaraspandan nimi on ollut Jin Baobao.

Kyseistä urospandaa on kuvailtu uteliaaksi ja eläväiseksi pandaksi, joka on paikalla ruoka-aikaan.

Naaraspanda on varovaisempi ja ujompi tapaus, joka tahtoo esimerkiksi nousta puuhun aterioimaan. Pandat tekevät Palmrothin mukaan yleensä näin vain luonnossa.

Suomen ilmasto-olosuhteet vastaavat olosuhteita pandojen kotivuorilla Kiinassa. Pandan luontainen mustavalkoinen värityskin juontaa juurensa siitä, että se on toimiva suojaväri lumisessa vuoristossa. Pandojen toivotaan lisääntyvän Ähtärissä.

Rauhallinen vegetaristi

Panda on luonteeltaan rauhallinen kasvissyöjä. Maailman luonnonsuojelusäätiö WWF:n mukaan luonnossa elää yli 1 800 isopandaa eli laji on uhanalainen.

Uhanalaisuus johtuu erityisesti siitä, että ihminen on tuhonnut pandojen elinympäristöä eli bambumetsiä, mikä on pannut lajin ahtaalle.

Pandojen laskeminen on tosin vaikeata. Laskentaa tehdään siten, että pandojen elinalueilla etsitään niiden ulosteita, joista löytyy bambun jämiä, joissa puolestaan näkyy pandojen puremajälki. Puremajälkien perusteella voidaan laskea pandojen lukumäärää. WWF:n mukaan laskentaa on viimeksi tehty 2014.

Pandat ovat lisääntyneet viime vuosikymmeninä. 1970-luvulla niitä laskettiin olevan vain noin tuhat. Pandoista onkin tullut luonnonsuojelun ikoni varsinkin sen jälkeen, kun WWF on valinnut eläimen logoonsa.

WWF korostaa, että pelastamalla pandan (ja muitakin uhanalaisia lajeja) ihminen auttaa säilyttämään luonnon monimuotoisuutta. Panda toimii luonnossa esimerkiksi bambun siementen levittäjänä ja eläin tekee tilaa myös muille kasveille kasvaa.

Pieni poikanen, elimistö kestäisi lihaa

Täysikasvuisilla pandoilla ei ole luontaisia vihollisia, mutta joitakin pentuja voi päätyä esimerkiksi sakaalien tai myös todella uhanalaisten lumileopardien saaliiksi.

Pandaemo synnyttää tavallisesti yhden poikasen, joka on syntyessään vain noin sadan gramman painoinen.

Panda synnyttääkin yhden nisäkäskunnan pienimmistä poikasista emon kokoon suhteutettuna. Täysikasvuinen panda voi painaa 150 kiloa ja olla noin 1,5 metriä pitkä.

Pandan ruokavalio koostuu lähes täysin bambusta, mutta sen elimistö kestää muiden karhujen tapaan myös lihaa. Luonnossa pandat voivat harvakseltaan metsästää esimerkiksi pieniä jyrsijöitä.

Kommentit

Mitä eroa on delfiineillä uima-altaassa Tampereella ja pandapariskunnalla lasihallissa Åhtärissä? Delfiinit siirrettiin Kreikkaan. Mihin siirretään pandat? No, tietysti Kiinaan. Kiinassa on pandan hyvä olla. On kaksi äärimmäisen uhanalaista: panda ja logiikka.

        
         Morandi-silta romahti tiistaina Italian Genovassa. Päivä turman jälkeen raivaus- ja pelastustyöt ovat edelleen käynnissä.
        
        Kuva: LUCA ZENNARO

Genovassa tiistaina romahtaneen sillan huono kunto huomattiin jo vuosia aiemmin, kertoo italialainen uutistoimisto ANSA. ANSAn mukaan vuonna 2011 julkaistu italialaisen valtatieyhtiö Autostrade per l'Italian raportti kertoo turmasillan rappeutumisesta.

Hallitus on nyt linjannut, miten se muuttaa lakiesitystä eläinten hyvinvoinnista saamansa palautteen pohjalta, maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan. Lakiesityksen uuden version mukaan useimmilla nisäkkäillä ja linnuilla on oltava jatkuvasti mahdollisuus juoda vettä.

Intia aikoo julkistaa 500:aa miljoonaa kansalaista koskevan jättiläismäisen sairausvakuutusjärjestelmän jo ensi kuussa, lupasi pääministeri Narendra Modi itsenäisyyspäivän puheessaan. Lisäksi maa tähtää miehitetyn avaruuslennon tekemiseen vuoteen 2022 mennessä.


        
         Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkavelvollisuuden rikkomissyytettä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa 3. syyskuuta.
        
        Kuva:

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotia syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja hänelle vaaditaan rangaistukseksi enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaraa sakkorangaistusta.

Vihreä kuorma-auto on pysäköity aivan Morandi-sillan sortuman partaalle. Tiistaina sattuneessa siltaturmassa on kuollut ainakin 37 ihmistä. Kuva: LUCA ZENNARO

Pelastustyöntekijät etsivät edelleen eloonjääneitä tiistaina romahtaneen sillan raunioista Italian Genovassa. Turmassa on tähän mennessä löydetty 38 kuollutta, vahvistaa Italian sisäministeriö uutistoimisto AFP:lle.

Suomessa on tänä vuonna syttynyt poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Metsäpaloja on tänä vuonna tilastoitu jo noin 3 300, kun tavallisena vuonna koko vuoden palotilastossa on reilut pari tuhatta metsäpaloa, kertoo pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sisäministeriöstä.

Italian hallitus irtisanoo sopimuksen maan moottoriteitä hallinnoivan yhtiön kanssa. Lisäksi yhtiötä aiotaan rangaista 150 miljoonan euron sakolla sopimusrikkomuksen takia. Italian liikenneministeri Danilo Toninellin mielestä moottoriteistä vastaavan yhtiön johdon tulisi erota.