Julkaistu: 22.01.2018 19:44

Huumeissa ajanut Jari Sillanpää ja levy-yhtiö pysyivät sakkotuomiosta vaiti - nettisivuille ilmestyi kuitenkin viesti

 • Jari Sillanpää esiintyi Forssan Holjat-tapahtumassa viime kesänä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL / arkisto
  Jari Sillanpää esiintyi Forssan Holjat-tapahtumassa viime kesänä. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL / arkisto

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi maanantaina viihdetaiteilija Jari Sillanpään 50 päiväsakkoon rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta liikennerikkomuksesta. Sillanpään tuloilla sakkosumma on lähes 24 000 euroa.

Käräjäoikeus ei määrännyt Sillanpäätä ajokieltoon. Hänen väliaikainen ajokieltonsa on oikeuden mukaan jo kestänyt sen neljä kuukautta, joka tällaisessa tapauksessa olisi normaali ajokiellon pituus.

Sillanpää ei tuoreeltaan kommentoinut tuomiotaan. Hän ei vastannut STT:n soittopyyntöön eikä kirjoittanut aiheesta Facebook-sivulleen.

Sillanpään asianajaja Juha Räihä oli lähes yhtä vaitelias. Hän ei kertonut esimerkiksi sitä, aikooko Sillanpää valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

- Olen sanonut kaikille, että en tätä asiaa kommentoi, sanoi Räihä STT:lle.

STT yritti tavoittaa myös useita ihmisiä Sillanpään levy-yhtiöstä, mutta anti jäi laihaksi. Illalla Warner Musicilta viestittiin lyhyesti sähköpostitse.

- Olemme sopineet Jarin kanssa, että emme kommentoi asiaa ulospäin. Keikkakuvioihin liittyen Warner ei voi ottaa kantaa, koska Jari hoitaa keikkamyynnin oman yhtiönsä kautta.

Sillanpään nettisivujen keikkakalenteria oli päivitetty maanantaina. Sivuille ilmestyi teksti:

- Jari lomailee parhaillaan. Tulevat kesäkeikat päivitetään keikkakalenteriin keväällä. Talvi-iloa kaikille!

Sillanpää myönsi syyllisyytensä

Käräjäoikeus totesi, että Sillanpää käytti metamfetamiinia ja ajoi huumeen vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa viime syyskuussa. Hänen hallussaan oli 0,3 grammaa metamfetamiinia.

Lisäksi Sillanpää piti tuomion mukaan matkapuhelinta kädessään ajon aikana sekä ylitti keltaisen sulkuviivan autolla Helsingin Annankadulla tahallaan tai ainakin huolimattomuudesta. Sillanpää myönsi oikeudessa syyllistyneensä kaikkiin rikoksiin.

Artistin kolmeen asuntoon Helsingissä ja Vihdissä tehtiin viime syksynä kotietsintä, kertoi Ilta-Sanomat aiemmin. Kotietsinnän yhteydessä Sillanpää kertoi käyttäneensä huumausainetta jo pitkään. Varsinaisessa esitutkinnassa hän ei kuitenkaan vastannut tähän liittyneeseen kysymykseen.

Sakot vievät liki kymmenesosan vuosituloista

Oikeus toteaa päätöksessään, että 50 päiväsakkoa on yleisen käytännön mukainen rangaistus Sillanpään syyksi luetuista rikoksista. Yhden päiväsakon määrä on Sillanpään tapauksessa 475 euroa.

Käräjäoikeus korotti Sillanpään sakkoa 40 eurolla. Loppusummaksi tulee siten 23 750 euroa. Sillanpää tienasi vuonna 2016 yhteensä noin 285 300 euroa. Jos tulot ovat pysyneet suurin piirtein ennallaan, sakoista tulee maksettavaa noin yksi kahdestoistaosa Sillanpään tuloista.

Sillanpää nousi julkisuuteen vuonna 1995, kun hänet valittiin tangokuninkaaksi. Hänen vuonna 1996 julkaistu esikoislevynsä Jari Sillanpää on edelleen Suomen myydyin äänite, jota on myyty 272 940 kappaletta. Sillanpää on edustanut Suomea Euroviisuissa vuonna 2004. Siltsunakin tunnettu laulaja on 2010-luvulla tullut tutuksi myös Vain elämää -tv-sarjasta, jossa hän on esiintynyt kahdella tuotantokaudella, viimeksi viime syksynä.

Koko maassa on voimassa Ilmatieteen laitoksen hellevaroitus. Erittäin tukalan helteen varoitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Enontekiötä, Inaria ja Utsjokea. Näillä kolmella alueella on voimassa astetta lievempi tukalan helteen varoitus.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että hän hyväksyy tiedustelutiedot Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin ja että hänellä on täysi luottamus maansa tiedusteluelimiin. Trump sanoo antavansa Yhdysvaltain tiedustelutoiminnalle täyden tukensa.


        
         Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat pitkästä aikaa yhdessä tentattaviksi Porissa. Tentti oli helteinen ainoastaan sään puolesta. Suuria riitoja ei syntynyt.
        
        Kuva: Hanna Laasanen

Kaikkien muiden paitsi Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon ja Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terhon kädet nousivat ylös, kun puoluejohtajilta kysyttiin, kuka kannattaa Suomen 750 pakolaisen kiintiön kasvattamista.