Julkaistu: 07.03.2018 12:09

Jätevesitutkimus: Kokaiinin ja metamfetamiinin käyttö lisääntynyt suurissa kaupungeissa

Kokaiinin käyttö on moninkertaistunut viimeisen viiden vuoden aikana, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) jätevesitutkimuksesta.

Käyttö on lisääntynyt erityisesti eteläisen Suomen suurissa kaupungeissa, mutta kokaiinia löytyy jätevesistä yhä enemmän myös muualla maassa. Muita piristeitä huomattavasti kalliimman, hyväosaisten bilehuumeeksi mielletyn kokaiinin käyttö on THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikön Teemu Gunnarin mukaan ollut Suomessa harvinaista.

- Käyttö on Keski- ja Länsi-Eurooppaan verrattuna vähäistä. Hinta on ollut kova ja tarjonta vähäistä, olemme niin sanotusti jäljessä myös muita Pohjoismaita. Tätä selittää esimerkiksi syrjäinen sijainti.

Kokaiinin pitoisuudet jätevedessä nousevat ekstaasin tapaan viikonloppuisin, joka kielii Gunnarin mukaan siitä, että käyttö painottuu juhlintaan. Kokaiinin ongelmakäyttö on Suomessa harvinaista, mutta esimerkiksi Keski- ja Länsi-Euroopassa nähdään myös ongelmakäyttöä.

- Kokaiinin keskeinen ero on, että se on huomattavasti lyhytvaikutteisempi huume ja käyttötapoina monesti mielletään, että kokaiinia käytetään nenän kautta. Mutta Keski- ja Länsi-Euroopassa sitä käytetään myös suonensisäisesti.

Metamfetamiinin pitoisuudet myös nousussa

Myös metamfetamiinin käyttö on tulosten perusteella lisääntynyt etenkin pääkaupunkiseudulla. Metamfetamiini on vahvempaa kuin sukulaisaineensa amfetamiini, jota Suomessa on käytetty perinteisesti paljon.

- Usein metamfetamiinia pidetään hieman vahvempana stimulanttina kuin amfetamiinia ja sillä on toksisia ominaisuuksia enemmän kuin amfetamiinilla. Suomessa on aina ollut jonkin verran metamfetamiinia ja käyttäjäkunta on olemassa, koska amfetamiini on keskeinen päihde ongelmakäytössä, Gunnar kertoo.

Amfetamiinin ja metamfetamiinin käyttö jakaantuu viikonpäiville suhteellisen tasaisesti, mikä osaltaan kielii ongelmakäytöstä.

Noin 45 prosenttia Suomen väestöstä kattavassa jätevesitutkimuksessa mitataan huumejäämiä puhdistamattomasta jätevedestä. Kaikkiaan THL seuraa huumausaineiden pitoisuuksia 14 kaupungin jätevedestä.

Takavarikkoon vain murto-osa huumeista

THL on seurannut väestön huumeiden käyttöä jätevesistä systemaattisesti vuodesta 2012 lähtien. Tänä aikana piristävien huumeiden, niin sanottujen stimulanttien, käyttömäärät ovat lisääntyneet Suomessa. Käyttö painottuu eteläisen Suomen isoihin kaupunkeihin.

Kun huumetakavarikoiden määrää verrataan jätevesianalyysiin, nähdään että todellinen käyttö on moninkertaista poliisin tekemiin huumetakavarikoihin nähden. Esimerkiksi vuonna 2014 THL arvioi amfetamiinin, metamfetamiinin ja kokaiinin käytön noin 5-10-kertaiseksi verrattuna viranomaisten takavarikoimaan määrään.

Tuolloin Suomen amfetamiinimarkkinoiden arvoksi laskettiin 70 miljoonaa euroa, ja metamfetamiini- ja kokaiinimarkkinoiden arvoksi noin 10 miljoonaa euroa.

Jätevesitutkimus ei kerro huumeiden käyttäjien määrää, vaan aineiden käyttömäärän muutoksia.

Noin 45 prosenttia Suomen väestöstä kattavassa jätevesitutkimuksessa mitataan huumejäämiä puhdistamattomasta jätevedestä. Näytteet otetaan puhdistamoilla ja huumeiden pitoisuudet analysoidaan laboratoriossa.

Kanadalainen toimittaja Elamin Abdelmahmoud pukee monen ajatukset sanoiksi laajalle levinneessä tviitissään prinssi Harryn ja Meghanin häistä. - Musta pastori saarnaa brittikuninkaallisille uskon lannistamattomasta voimasta orjuuden aikana.


        
         Kiina ja Yhdysvallat luopuivat ylimääräisten tuontitullien määräämisestä, kertoi Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin sunnuntaina. 
        
        Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä väreilleen kauppasodan uhka pantiin jäihin. Talousmahdit sopivat, ettei kumpikaan määrää ylimääräisiä tuontitulleja sinä aikana, kun ne yrittävät saada aikaan laajemman kauppasopimuksen. Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin vahvisti tiedon sunnuntaina.

Tuusulan kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ruut Sjöblom (kok.) kertoo, että valtuuston ja kunnanhallituksen jäseneen Sami Tammiseen (kok.) kohdistuvat häirintäsyytökset tulivat hänelle yllätyksenä. Tamminen irtisanottiin toukokuun alussa opettajan työstään Järvenpään lukiossa.

Pohjoisamerikkalainen valta jääkiekossa vaihtui MM-turnauksessa. Yhdysvallat kukisti Kööpenhaminassa pronssipelissä Kanadan 4-1 ja palasi MM-mitaleille kolmen vuoden tauon jälkeen. Ottelun kolmas erä oli turnauksen suurimmalle ennakkosuosikille Kanadalle synkkä.


        
         Puolustusministeriön Arttu Jääskeläisen mukaan sotaharjoitukset ovat taitavaa psykologista sodankäyntiä. Kuvassa suomalainen sotilas kansainvälisessä harjoituksessa Gotlannissa 2016.
        
        Kuva: Joel Thungren/Försvarsmakten

Itämeren alueelle ja Suomen lähistölle on tulossa syksyllä paljon sotaharjoituksia, joissa sekä Venäjä että länsi ovat liikkeellä. Puolustusministeriön erityisasiantuntija Arttu Jääskeläinen sanoo Lännen Medialle, että Venäjän sotaharjoitusten intensiteetti on yhä kasvussa.

Yhdysvallat ja Kiina välttävät toistaiseksi kauppasodan. Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin vahvisti sunnuntaina, että maat eivät määrää toistensa tuotteille ylimääräisiä tuontitulleja. Kiinan varapääministeri Liu He oli kertonut sovun synnystä uutistoimisto Xinhualle jo aiemmin.