Julkaistu: 12.04.2018 17:26

Kemikaalipitoisuudet Mäntyharjun maastossa ovat nousussa - tavoitteena avata rataosuus henkilöliikenteelle viikonlopuksi

Haitta-ainepitoisuudet Mäntyharjun kemikaalionnettomuuspaikan ympäristössä ovat nousussa, kertoo Etelä-Savon ely-keskus. Tuoreimpien mittaustulosten mukaan bensiinin valmistuksessa käytettävää MTBE-kemikaalia eli metyylitertiaaributyylieetteriä on läheisissä ojavesissä sen verran, että hajukynnys ylittyy selvästi.

Alueella tullee esiintymään hajuhaittoja vielä pitkään.

Mäntyharjun maastoon ehti valua arviolta 35 000 litraa MTBE-kemikaalia, kun venäläiseen junaletkaan kuulunut junanvaunu suistui viime lauantaina raiteilta ja rikkoutui.

Liikennevirasto aloitti tänään raivaustyöt onnettomuuspaikalla.

- Turmapaikalla oli torstaina iltapäivällä junaletkasta enää se vaunu joka suistui raiteilta, kertoi Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi STT:lle.

Rikkoutunutta vaunua on hänen mukaansa määrä alkaa nostaa toisen vaunun kyytiin vielä torstai-iltana.

Tavoitteena on, että rataosuus saadaan raivattua henkilöliikenteelle viikonlopuksi. Tavarajunaliikenne on tällä viikolla päässyt kulkemaan onnettomuuspaikan kautta dieselveturien vetämänä.

Haisevaa vettä ei pidä käyttää

Kemikaalia on ainakin Ojatauksenlammessa, Pajulammessa ja niiden välisessä ojassa. Myös Pajulammesta huomattavasti suurempaan Sarkaveteen laskevien purojen haitta-ainepitoisuuksien ennustetaan nousevan, ja pitoisuudet kohoavat myös Sarkavedessä.

Tämänhetkisen arvion mukaan päästöstä ei ole vaikutuksia läheisiin talousvesikaivoihin. Asia varmistuu seurannan yhteydessä.

MTBE:lle ei ole annettu Suomessa talousveden terveysperusteisia laatuvaatimuksia. Talousveden käytettävyyttä rajoittaakin kemikaalin aiheuttama haju ja maku. Vettä ei pidä juoda eikä käyttää pesu- tai saunavetenä, jos siinä tuntee vieraan hajun. Haju jää myös iholle.

Vesieliöille MTBE on vain lievästi myrkyllistä.

Kommentit

Vai aiheutti suuronnettomuusvaaran? Uutisointi on kuin tsernobylin ydinonnettomuudessa, pikkuisen tupsahti höyryä ilmaan muttei aiheuta mitään vaaraa. Tekivät aikalaiset laulunki tapauksesta. 35 kuutioa myrkkyä maastossa?

        
         MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila odottaa myös kaupalta ja pankeilta toimia, joilla maatalouden toimintaedellytykset säilytetään Suomessa. 
        
        Kuva: Mauri Ratilainen

Maataloustuottajien MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan kovasta kuivuudesta kärsivä maatalous tarvitsee lähiaikoina monenlaisia ja monilta tahoilta toimenpiteitä, jotta elinkeinon harjoittamista voidaan Suomessa jatkaa. Valtiolta MTK odottaa kriisitoimia.

Koko maassa on voimassa Ilmatieteen laitoksen hellevaroitus. Erittäin tukalan helteen varoitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Enontekiötä, Inaria ja Utsjokea. Näillä kolmella alueella on voimassa astetta lievempi tukalan helteen varoitus.