Julkaistu: 15.04.2018 17:11

Talouselämä: Olkiluoto 3 saattaa myöhästyä taas

Olkiluoto 3:n kuumatestejä on jouduttu siirtämään, mikä saattaa myöhästyttää taas ydinvoimalan käyttöönottoa, kertoo Talouselämä. Sen mukaan TVO on ilmoittanut Nordpoolin sähköpörssille testien lykkääntymisestä eikä yhtiö pysty arvioimaan, voidaanko voimala ottaa käyttöön aikataulun mukaisesti ensi vuoden toukokuussa.

Viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa vahvistaa STT:lle, että joulukuusta asti käynnissä olleet kuumakokeet menevät pitkäksi eikä voimalaa välttämättä voida yhdistää sähköverkkoon aikataulun mukaisesti tämän vuoden joulukuussa. Tuohimaan mukaan tämäkään ei välttämättä tarkoittaisi, että voimalan käyttöönotto myöhästyisi.

- Voi olla, että aikataulua pystyttäisiin kirimään vielä sen jälkeenkin, Tuohimaa sanoo STT:lle.

Kuukausia kestävissä kuumakokeissa laitos käynnistetään normaalisti, mutta ilman uraanipolttoainetta. Kokeiden jälkeen Säteilyturvakeskus antaa lausunnon laitoksen käyttöluvasta työ- ja elinkeinoministeriölle.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikkö piti alun perin ottaa käyttöön jo vuonna 2009, mutta aikataulua on lykätty useita kertoja ja kustannukset ovat paisuneet miljardeilla.

TVO ja ranskalainen Areva tekivät avaimet käteen -sopimuksen Olkiluoto 3:sta joulukuussa 2003. Laitoksen kiinteäksi hinnaksi sovittiin silloin kolme miljardia euroa. Nyt kokonaiskustannukset ovat TVO:n arvion mukaan nousseet noin 5,5 miljardiin euroon.


        
         MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila odottaa myös kaupalta ja pankeilta toimia, joilla maatalouden toimintaedellytykset säilytetään Suomessa. 
        
        Kuva: Mauri Ratilainen

Maataloustuottajien MTK:n puheenjohtajan Juha Marttilan mukaan kovasta kuivuudesta kärsivä maatalous tarvitsee lähiaikoina monenlaisia ja monilta tahoilta toimenpiteitä, jotta elinkeinon harjoittamista voidaan Suomessa jatkaa. Valtiolta MTK odottaa kriisitoimia.

Koko maassa on voimassa Ilmatieteen laitoksen hellevaroitus. Erittäin tukalan helteen varoitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Enontekiötä, Inaria ja Utsjokea. Näillä kolmella alueella on voimassa astetta lievempi tukalan helteen varoitus.