Julkaistu: 15.04.2018 17:11

Talouselämä: Olkiluoto 3 saattaa myöhästyä taas

Olkiluoto 3:n kuumatestejä on jouduttu siirtämään, mikä saattaa myöhästyttää taas ydinvoimalan käyttöönottoa, kertoo Talouselämä. Sen mukaan TVO on ilmoittanut Nordpoolin sähköpörssille testien lykkääntymisestä eikä yhtiö pysty arvioimaan, voidaanko voimala ottaa käyttöön aikataulun mukaisesti ensi vuoden toukokuussa.

Viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa vahvistaa STT:lle, että joulukuusta asti käynnissä olleet kuumakokeet menevät pitkäksi eikä voimalaa välttämättä voida yhdistää sähköverkkoon aikataulun mukaisesti tämän vuoden joulukuussa. Tuohimaan mukaan tämäkään ei välttämättä tarkoittaisi, että voimalan käyttöönotto myöhästyisi.

- Voi olla, että aikataulua pystyttäisiin kirimään vielä sen jälkeenkin, Tuohimaa sanoo STT:lle.

Kuukausia kestävissä kuumakokeissa laitos käynnistetään normaalisti, mutta ilman uraanipolttoainetta. Kokeiden jälkeen Säteilyturvakeskus antaa lausunnon laitoksen käyttöluvasta työ- ja elinkeinoministeriölle.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmosyksikkö piti alun perin ottaa käyttöön jo vuonna 2009, mutta aikataulua on lykätty useita kertoja ja kustannukset ovat paisuneet miljardeilla.

TVO ja ranskalainen Areva tekivät avaimet käteen -sopimuksen Olkiluoto 3:sta joulukuussa 2003. Laitoksen kiinteäksi hinnaksi sovittiin silloin kolme miljardia euroa. Nyt kokonaiskustannukset ovat TVO:n arvion mukaan nousseet noin 5,5 miljardiin euroon.

Pääministeri Juha Sipilä osallistui muistohetkeen sisällissodan uhreille punaisten vankien muistomerkillä Fellmaninpuistossa Lahdessa. Kuva: Kimmo Penttinen

Lahteen kokoontunut keskustan puoluevaltuusto sai kuulla sunnuntaina kaikkien puoluejohtoon pyrkivien esittelyt.Ensimmäisenä aloitti nykyinen puoluejohtaja, pääministeri Juha Sipilä.Hän esittäytyi olevansa 56-vuotias diplomi-insinööri Kempeleeltä.


        
         Tulvan peittämä valtatie 3 on yhä suljettu Jalasjärven keskustan kohdalla Etelä-Pohjanmaalla.
        
        Kuva: Krista Luoma

Tampereen ja Vaasan välinen valtatie 3 on yhä poikki Jalasjärven keskustan kohdalla. Liikenne on ohjattu kiertoteille. Tulvaveden peitossa oleva tie saatetaan saada auki sunnuntain aikana, mutta siitä ei ole vielä varmuutta. – Kaikki riippuu ilmoista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo Yle Radio Suomen haastattelussa, ettei usko, että pätkätöiden ehtojen höllentäminen nuorilla johtaa määräaikaisten työsuhteiden lisääntymiseen ja ketjuttamiseen.

Suomi on voittanut isäntämaa Venäjän 5-4 jääkiekon alle 18-vuotiaiden poikien MM-turnauksessa. Voitto varmisti Suomelle alkulohkovoiton. Venäjä johti ottelua toisessa erässä 4-2, mutta Suomi nousi rinnalle ja ohi. Voittomaalin teki ajassa 52.55 Niklas Nordgren, jolle maali oli ottelun toinen.