Julkaistu: 16.04.2018 13:28

Venäjän duumassa kovia pakotepuheita – kostoiskuina energiayhteistyön ja länsimaisten tuotemerkkien suojan lopettaminen?

 •                  Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin (oik.) on yleensä tiukasti maan hallituksen linjoilla. Loppuviikosta hän isännöi parlamentissa pääministeri Dmitri Medvedeviä.                Kuva: MAXIM SHIPENKOV
  Venäjän duuman puhemies Vjatsheslav Volodin (oik.) on yleensä tiukasti maan hallituksen linjoilla. Loppuviikosta hän isännöi parlamentissa pääministeri Dmitri Medvedeviä. Kuva: MAXIM SHIPENKOV

Jos Washington nokittaa tänään tai lähipäivinä lisää sanktiokierteessä, Venäjän parlamentin alahuone duuma uhkaa kostaa Yhdysvalloille ja muille Venäjän vastaisiin sanktioihin osallistuneille länsimaille ennen näkemättömällä täyslaidallisella. Yhtenä syynä on mitä ilmeisimmin se, että Yhdysvaltojen edelliset pakotteet osuivat presidentti Vladimir Putinin lähipiirin miljardööreihin.

Duumassa on käsitelty lakiehdotusta, jonka toteuttaminen lopettaisi Yhdysvaltain ja EU:n yhteistyön ydinenergia-alalla, lentokoneteollisuudessa ja avaruustekniikassa. Amerikkalaiset ovat käyttäneet viime vuosina venäläisiä kantoraketteja. Nyt tämäkin ehkä loppuisi ja haittaisi Yhdysvaltain avaruusohjelmaa.

Lisäksi Venäjä sanoo säätävänsä maataloustuotteiden kaupalle jyrkät rajoitukset. Ehkä hurjin toimi kuitenkin olisi, että Venäjä sanoutuisi irti ulkomaisesta henkisen omaisuuden suojasta. Duuman puhemiehen Vjatsheslav Volodinin kerrotaan oleva suunnitelman takana. Volodin edustaa Putinin tukipuoluetta Yhtenäistä Venäjää.

Jos Venäjälle sälytetään lisäsanktioita, kansanedustajat sanovat sallivansa venäläisten yritysten valmistaa kansainvälisen patenttisuojan alaisia tavaroita ja palveluja. Lakiehdotuksessa tämä ilmaistaan hieman epäselvällä sanonnalla, että ”ulkomaalaisilta yrityksiltä loppuu eksklusiivinen oikeus tavaramerkkiin”. Sen jälkeen Venäjän laki sallisi ulkomaisten tuotemerkkien valmistamisen siellä. Asiasta uutisoi Latvian Riiassa toimiva venäjänkielinen uutissivusto Meduza.

Duuman uhkaukset sivuavat myös Pohjois-Pohjanmaalle Pyhäjoelle rakenteilla olevaa Hanhikiven voimalaa, koska duuma uhkaa lopettaa ydinenergia-alan yhteistyön pakotteita säätäneiden maiden kanssa. Suomi on mukana EU:n pakoterintamassa. Hanhikivi 1 -ydinvoimalaitoksen laitostoimitussopimuksen osapuolet ovat Fennovoima ja Rosatom-konserniin kuuluva RAOS Project Oy. Sovitun aikataulun mukaan voimala tuottaisi sähköä vuonna 2024.

Duuman uhkailu ei välttämättä muutu politiikaksi

Tällä hetkellä on vaikea sanoa, aikooko virallinen Venäjä todella toteuttaa duumassa puhutut uhkakuvat vai onko sanatulva lähinnä kotiyleisölle tarkoitettu – tai vain amerikkalaisten varoittelua. Tarkoitus voi olla sotkea läntistä mielipidettä. Ehkä puheet ovat hurjempia kuin teot, mutta ne kuvastavat, että poliittinen eliitti käy nyt kuumana Venäjällä.

Duuman pillastunut käytös selittynee sillä, että Yhdysvaltojen edelliset sanktiot osuivat pahasti presidentti Putinin ympärillä olevaan rikkaiden miesten renkaaseen, jolla on suuri vaikutusvalta.

Yhdysvaltain valtionvarainministeriö valitsi seitsemän oligarkkia ja 12 yritystä sekä 17 vaikutusvaltaista valtion virkamiestä sanktioiden kohteeksi.

Miljardööreille on koitunut valtavat tappiot, koska heidän liiketoimensa ovat vaikeutuneet ja yritystensä arvo pudonnut. Sanktiolistalle joutuneet eivät saa lainaa läntisiltä pankeilta, ja liikematkailukin käy mahdottomaksi, koska heille ei myönnetä viisumeja.

Yksi tähän kuoppaan pudonneista on Kremlin suosikki, alumiinioligarkki Oleg Deripaska. Hänen omaisuudestaan on hävinnyt miljardi euroa viikossa.

Uutistoimisto Tass kertoi maanantaina aamupäivällä, että venäläisten osakkeiden hinta oli laskusuunnassa ja ruplan arvo heikkeni.

Pääministeri Juha Sipilä osallistui muistohetkeen sisällissodan uhreille punaisten vankien muistomerkillä Fellmaninpuistossa Lahdessa. Kuva: Kimmo Penttinen

Lahteen kokoontunut keskustan puoluevaltuusto sai kuulla sunnuntaina kaikkien puoluejohtoon pyrkivien esittelyt.Ensimmäisenä aloitti nykyinen puoluejohtaja, pääministeri Juha Sipilä.Hän esittäytyi olevansa 56-vuotias diplomi-insinööri Kempeleeltä.


        
         Tulvan peittämä valtatie 3 on yhä suljettu Jalasjärven keskustan kohdalla Etelä-Pohjanmaalla.
        
        Kuva: Krista Luoma

Tampereen ja Vaasan välinen valtatie 3 on yhä poikki Jalasjärven keskustan kohdalla. Liikenne on ohjattu kiertoteille. Tulvaveden peitossa oleva tie saatetaan saada auki sunnuntain aikana, mutta siitä ei ole vielä varmuutta. – Kaikki riippuu ilmoista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo Yle Radio Suomen haastattelussa, ettei usko, että pätkätöiden ehtojen höllentäminen nuorilla johtaa määräaikaisten työsuhteiden lisääntymiseen ja ketjuttamiseen.

Suomi on voittanut isäntämaa Venäjän 5-4 jääkiekon alle 18-vuotiaiden poikien MM-turnauksessa. Voitto varmisti Suomelle alkulohkovoiton. Venäjä johti ottelua toisessa erässä 4-2, mutta Suomi nousi rinnalle ja ohi. Voittomaalin teki ajassa 52.55 Niklas Nordgren, jolle maali oli ottelun toinen.