Julkaistu: 17.04.2018 21:40

Syyria päästi kemiallisten aseiden tutkijat Dumaan - Venäjän lavastusväitteet osoitettiin vääriksi

Kemiallisten aseiden vastaisen järjestön OPCW:n tarkastajat pääsivät tiistaina ainakin askeleen lähemmäksi tehtävänsä aloittamista, kun Syyrian valtiollinen uutistoimisto Sana kertoi heidän saapuneen Dumaan.

Tietoa ei tuoreeltaan vahvistettu muualta. Tiistaina ei ollut selvyyttä myöskään siitä, pääsivätkö tarkastajat aloittamaan heti tehtävänsä.

Tarkastajien piti päästä aloittamaan tutkimuksensa Dumassa jo sunnuntaina, mutta Syyria ja Venäjä eivät päästäneet heitä sinne turvallisuussyihin vedoten.

Maailman terveysjärjestön mukaan yli 40 ihmistä sai surmansa Dumaan Itä-Ghutaan tehdyssä iskussa puolitoista viikkoa sitten. Länsimaat ovat syyttäneet Syyrian hallintoa kemiallisten aseiden käyttämisestä iskussa.

Länsimaat ovat epäilleet, että iskun jäljet Dumassa on ehditty puhdistaa ja todistusaineistoa peukaloida sillä aikaa, kun OPCW:n tarkastajia viivytettiin Damaskoksessa, jonne tarkastajat saapuivat jo lauantaina.

Esimerkiksi Britannia on syyttänyt Venäjää ja Syyriaa myös tarkastajien työn tahallisesta viivästyttämisestä.

Lavastusväitteiden "todisteet" peräisin elokuvasta

Venäjä on kiistänyt kaikki syytökset. Sen mukaan mitään iskua kemiallisilla aseilla ei koskaan tapahtunut ja koko tapahtuma oli lavastettu.

Tiistaina kävi tosin ilmi, että kuvatodisteet, joilla Syyria ja Venäjä olivat perustelleet lavastusväitteitään, olivat peräisin syyrialaisesta elokuvasta. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP:n faktantarkistusblogi Factuel.

Kuvat oli julkaistu elokuvan Facebook-sivuilla jo helmikuussa. Syyrian kulttuuriministeriön tukema elokuva kertoo kuuluisuudenhaluisesta toimittajasta, joka matkustaa Syyriaan laittomasti dokumentoidakseen sotaa. Kun toimittaja ei onnistu pyrkimyksissään, hän lavastaa kemiallisilla aseilla tehdyn iskun.

Fiktiivinen Vallankumousmies-elokuva sai ensi-iltansa maaliskuussa, eli kuukautta ennen iskua Dumaan.

Homsissa väärä hälytys

Syyrian valtiollinen media kiisti tiistaina tiedot yöllisestä ohjushyökkäyksestä Homsiin maan keskiosassa. Uutistoimisto Sanan mukaan kyseessä oli väärä hälytys, joka johti ilmatorjuntasireenien hälytykseen ja torjuntaohjusten ampumiseen.

Uutistoimiston mukaan hälytyksen syynä oli "ulkomainen aggressio", jota se ei eritellyt tarkemmin. Uutistoimisto Reutersin haastatteleman, nimettömänä pysytelleen sotilaskomentajan mukaan ohjuslaukaisu johtui Yhdysvaltojen ja Israelin voimakkaasta elektronisesta tutkahäirinnästä.

Syyrian armeijan tukikohtiin Homsissa on hyökätty kahdesti runsaan viikon sisällä. Yhdysvallat, Britannia ja Ranska tulittivat lauantaina Homsia ja Damaskoksen ympäristöä ohjuksilla, ja runsas viikko sitten lentotukikohtaan Homsissa tehtiin isku, josta Syyria ja Venäjä syyttivät Israelia. Israel ei ole sen paremmin myöntänyt kuin kiistänyt tietoja.

Pääministeri Juha Sipilä osallistui muistohetkeen sisällissodan uhreille punaisten vankien muistomerkillä Fellmaninpuistossa Lahdessa. Kuva: Kimmo Penttinen

Lahteen kokoontunut keskustan puoluevaltuusto sai kuulla sunnuntaina kaikkien puoluejohtoon pyrkivien esittelyt.Ensimmäisenä aloitti nykyinen puoluejohtaja, pääministeri Juha Sipilä.Hän esittäytyi olevansa 56-vuotias diplomi-insinööri Kempeleeltä.


        
         Tulvan peittämä valtatie 3 on yhä suljettu Jalasjärven keskustan kohdalla Etelä-Pohjanmaalla.
        
        Kuva: Krista Luoma

Tampereen ja Vaasan välinen valtatie 3 on yhä poikki Jalasjärven keskustan kohdalla. Liikenne on ohjattu kiertoteille. Tulvaveden peitossa oleva tie saatetaan saada auki sunnuntain aikana, mutta siitä ei ole vielä varmuutta. – Kaikki riippuu ilmoista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo Yle Radio Suomen haastattelussa, ettei usko, että pätkätöiden ehtojen höllentäminen nuorilla johtaa määräaikaisten työsuhteiden lisääntymiseen ja ketjuttamiseen.

Suomi on voittanut isäntämaa Venäjän 5-4 jääkiekon alle 18-vuotiaiden poikien MM-turnauksessa. Voitto varmisti Suomelle alkulohkovoiton. Venäjä johti ottelua toisessa erässä 4-2, mutta Suomi nousi rinnalle ja ohi. Voittomaalin teki ajassa 52.55 Niklas Nordgren, jolle maali oli ottelun toinen.