Julkaistu: 21.04.2018 13:30

Sipilä Harkimon eroamisesta kokoomuksesta: Kärpäsestä tehty härkänen

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kansanedustaja Harry Harkimon eroamisesta kokoomuksesta "kärpäsestä on tehty härkänen".

Sipilä muistuttaa, että eduskunnan historia on täynnä yhden kansanedustajan eroamisia omasta eduskuntaryhmästään.

Sipilä ei ole huolissaan hallituksen niukasta enemmistöstä eduskunnassa, vaan luottaa kokoomuksen johdon vakuutuksiin siitä, että sote-uudistus saadaan eduskunnassa läpi.

Harkimo Ylellä: Kansanedustajia ei pyydetty mukaan

Kohinaa tällä viikolla aiheuttaneesta uudesta poliittisesta liikkeestä on saatu lisää tietoa. Liikkeen perustajiin kuuluva kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo sanoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, ettei ketään kansanedustajaa pyydetty mukaan. Liike Nyt -nimisen liikkeen perustamisen taustalla on Harkimon mukaan halu uudistaa tapoja tehdä politiikkaa.

Liikkeen perustajista Mikael Jungner sanoi Ylellä, ettei liike tunnusta väriä, halua olla puolue tai aseta ehdokkaita vaaleihin. Jungnerin mukaan liike sen sijaan voi auttaa ihmisiä asettumaan ehdolle.

Harkimo vastasi haastattelussa myös arvosteluun pitkäjänteisyyden puutteesta. Hän muistutti purjehtineensa maailman ympäri yksin ja tehneensä isoja projekteja, mikä hänen mielestään on osoitus nimenomaan pitkäjänteisyydestä.

- Silloin, kun mitään ei tapahdu, se alkaa ärsyttää. Politiikassa pitää saada muutoksia nyt eikä kymmenen vuoden päästä. Yritystukiryhmä on tästä hyvä esimerkki, että poliittinen systeemi ei saa muutoksia aikaiseksi, hän sanoi Ylellä.

Enbuske mukana, Rostedt ei

Liikkeen perustajina ovat vastikään kokoomuksesta eronneen kansanedustaja Harkimonsekä Jungnerinlisäksi Alex Nieminen, Helene Auramo, Karoliina Kähönen, Sarian Antila ja Tuomas Enbuske. Liikkeen tiedotteen mukaan perustamisen taustalla on mukanaolijoiden pitkäaikainen tyytymättömyys tapaan, jolla päivittäistä politiikkaa ja päätöksiä tehdään.

Liike kertoo olevansa avoin kaikille aidosti päätöksenteon muuttamisesta kiinnostuneille, myös puolueiden jäsenille.

Perustajista Jungner on entinen SDP:n jäsen ja puoluesihteeri, joka johtaa nykyään viestintätoimisto Kreabia. Alex Nieminen on toimittajataustainen yrittäjä, ja Helene Auramo puolestaan tunnetaan yhtenä start up -tapahtuma Slushin perustajista. Karoliina Kähönen on väitöskirjatutkija, Sarian Antila viestinnän ammattilainen ja Tuomas Enbuske toimittaja.

Julkisuudessa esitettiin ennen lauantaita epäilyksiä, että turkulainen kiinteistönvälittäjä ja paikallispoliitikko Jethro Rostedt olisi mukana liikkeessä. Harkimo sanoi Ylen Ykkösaamussa tänään, että nimi tuli vastustajilta, jotka halusivat heikentää liikkeen uskottavuutta. Hänen mielestään Rostedt ei ole uskottava poliitikko.

- Meillä on yhteinen yritys ja olemme tehneet asuntokauppaa. Se on ainoa asia, mikä meillä on yhteistä, Harkimo kertoi haastattelussa.

Harkimo syyttää puolueita ratkaisujen tielle asettumisesta, koska monet puolueet palvelevat vain yhtä kohderyhmää, vaikka päätökset pitäisi tehdä koko maan etu edellä. Siksi esimerkiksi ilmastonmuutos ja heikkojen puolustaminen eivät voi olla vain yhden puolueen asialistalla.

Liikkeen perustaminen tapahtui vaivihkaa pienessä piirissä.

- Vanhin poikani soitti ja sanoi, että voisit vähän kertoa, mitä puuhaat.

Jungner: Ei puolue vaan alusta

Jungner korosti Ylellä, että liikkeessä on kyse alustasta, joka luo vuorovaikutusta ihmisten ja politiikan välille. Hänen mielestään yksityisellä sektorilla ongelmat ja osaaminen kohtaavat, mutta julkisella puolella eivät.

Vertauksia Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ympärille syntyneeseen kansanliikkeeseen hän ei sulata sellaisinaan. Hänen mukaansa Liike Nyt ei ole "Jungnerin ja Harkimon show" vaan käytännön remonttiliike, joka pyrkii uudistamaan politiikkaa.

- Macron on hieno mies, mutta hän tuli ideologia ja persoona edellä.

Myöskään Harkimo ei tituleeraa itseään Ranskan presidentin mukaan. Hän naurahti haastattelussa todetessaan, ettei ole Macron.

- Olen ideoitsija ja haluan tuoda uusia ideoita.

Kommentit

Harkimo etsitty kysymyksen, miten SOTE säästää satoja miljoonia jopa miljardeja. Vastaus täältä takarivistä: Tällähetkellä joka kunnassa tässä pienessä suomenmaassa on oma tietojärjestelmä terveydenhoidossa ja joissakin kunnissa on vielä sisäisesti virastojen kesken erilaisia järjestelmiä. Kyseisten tietojärjestelmien sillisalaatti saatiin aikaan 80-90 luvuilla kuntien virkamiesten ja luottamushenkilöiden laajan ATK-harrastajaporukan toimesta/ansiosta. Tietojärjestelmien monitahoisuutta lisättiin laitetoimittajien aktiivisen lobbauksen (tarkoittaa virkamiesten ja luottamusmiesten hienosti kierrellen sanoen voitelua) avulla. Käyttäjien tarpeita yleensä ei kyselty vaan toimimattomat järjestelmät vieritettiin muutosvastarinnan nimiin ja sama laitetoimittaja tai ohjelmistotalo sai räätälöidä kunnan avoimeen piikkiin ala-arvoisia laitteita ja toimimattomia ohjelmia. Kuntia on tällähetkellä 311. Maakuntia jotka kustantavat tietojärjestelmiä on 18 jolloin tietojärjestelmien yhtenäistäminen säästää rahaa, satojen erilaisten ohjelmistojen poistaminen ja siirtyminen muutamaan toimivaan ohjelmistoon yksinkertaistaa varmuuskopiointia ja arkiston käyttöä. Tuhansien ATK henkilöiden työpanos voidaan kohdentaa järjestelmän käytettävyyden ja käyttäjien tyhjäkäynnin vähentämiseen. Esim lääkärien kertoman mukaan jokaisen potilaan ATK/IT kirjanpitoon liittyy ATK/IT ohjelmien hitautta toimintojen sopimattomuutta ja erilaisten ohjelmien sekaannuksia (eri terveyskeskuksissa/sairaaloissa/labroissa/kuvatallenteissa). Ohjelmistojen vähentäminen sadoista sekaista muutamaan toimivaan nopeuttaa kaikkien töitä. Laitteistojen samanlainen ongelma erilaisten tietokoneiden/tablettien/kännyköiden/tallentimien/tietojärjestelmien ylläpito vie tuhansien tietotyöläisten työaikaa turhaan sillä ohjelmistopäivitysten ajo ei onnistu laajassa mitassa vaan jokainen eri järjestelmä/laitesukupolvi vaatii omat kommervenkkinsä ottaakseen uudet ohjelmaversiot toimintaan. Vielä laitetestaus vie turhaa aikaa suurissa järjestelmissä. Lääkäreiden ja hoitajien sekä tukevien ryhmien yhteistyö helpottuu kun tietojärjestelmien sillisalaatti vähenee muutamaan. Eri järjestelmien vaatima asiantuntemus ja vanhojen laitteiden tekohengittäminen loppuu. Uusilla vain muutamalla järjestelmällä saadaan aikaan nopeasti asiantuntijaporukkaan vaadittava tietotaito jollaisen ei koskaan päästä satojen kuntien ylläpitämässä IT kaaoksessa. Erään tutkimuksen mukaan lääkärit valittivat digitaalisen puheentallennuksen huonoa toimivuutta? NOKIA puhelimissa oli jo 80-luvun lopussa toimiva ja vähän muistia kuluttava puheentallennus!

Italian hallitus irtisanoo sopimuksen maan moottoriteitä hallinnoivan yhtiön kanssa. Lisäksi yhtiötä aiotaan rangaista 150 miljoonan euron sakolla sopimusrikkomuksen takia. Italian liikenneministeri Danilo Toninellin mielestä moottoriteistä vastaavan yhtiön johdon tulisi erota.

Robin Lardot. Kuva: Jori Liimatainen / arkisto

Syyttäjä vaatii keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotille vähintään ankaraa sakkorangaistusta ja enintään neljän kuukauden ehdollista vankeutta poliisijohdon virkarikosjutussa.


        
         Kannattajiakin presidentillä on. Tuhannet Nicolas Madurolle uskolliset

Venezuelalaiset ovat tottuneet lähes ilmaiseen bensiiniin. Dollari riittää maassa noin 700 henkilöauton tankkaamisen. Nyt asiaan on tulossa muutos niiden kansalaisten osalta, joilla ei ole hallinnolle uskollisuudesta kertovaa carnet de la patriaa eli isänmaakorttia.

Poliisin virkarikosjutusta tulee jutun syyttäjän Harri Tiesmaan mukaan pitkä ja kivinen, koska syytteessä olevat poliisit ovat olleet vaitonaisia kuulusteluissa. - Kun pitäisi kertoa, kuka näistä asioista tiesi, ovat epäillyt olleet aika hiljaisia kuulusteluissa.

Suomessa on tänä vuonna syttynyt poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Metsäpaloja on tänä vuonna tilastoitu jo noin 3 300, kun tavallisena vuonna koko vuoden palotilastossa on reilut pari tuhatta metsäpaloa, kertoo pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sisäministeriöstä.