Julkaistu: 11.05.2018 15:27

Jyväskylän yliopisto on saanut esiselvityspyynnön Laura Huhtasaaren gradusta

Jyväskylän yliopisto on saanut esiselvityspyynnön kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps) pro gradu -työstä.

Yksityishenkilön tekemä esiselvityspyyntö hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta kirjattiin saapuneeksi keskiviikkona iltapäivällä, kertoo yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen STT:lle. Anttilainen itse sai tiedon esiselvityspyynnöstä perjantaiaamuna.

Yliopisto aikoo seuraavaksi hankkia esiselvityspyynnössä mainitun materiaalin, jonka perusteella se päättää, käynnistääkö se asiasta esiselvityksen vai ei.

- Päätöstä esiselvityksen käynnistämisestä ei voida tehdä ennen kuin saamme käsiimme materiaalin, johon tässä selvityspyynnössä viitataan eli Tiina Simpasen pro gradu -tutkielman, Anttilainen sanoo.

- Sen jälkeen, kun olemme katsoneet materiaalin läpi, päätämme käynnistetäänkö esiselvitys vai ei. Se käynnistetään, mikäli pyyntö ei ole ilmeisen perusteeton, Anttilainen lisää.

Svenska Ylen: Noin 30 prosenttia gradusta on kopioitu yhdestä lähteestä

Svenska Yle kertoi keskiviikkona, että Huhtasaaren gradussa on huomattavasti enemmän ja systemaattisemmin plagioitua tekstiä kuin mitä Jyväskylän yliopiston aiemmin teettämä tarkastus paljasti. Huhtasaarta epäiltiin tammikuussa siitä, että hän on plagioinut osan vuonna 2003 valmistuneesta pro gradu -työstään.

Svenska Ylen selvityksen mukaan noin 30 prosenttia Huhtasaaren gradusta on kirjoitusvirheitä myöten kopioitu yhdestä lähteestä, joka on toisen henkilön vuonna 2001 kirjoittama gradu. Tätä gradua ei ole merkitty Huhtasaaren työn lähdeluetteloon.

Huhtasaaren gradusta heräsi kysymyksiä hieman ennen presidentinvaaleja tammikuussa.

Jyväskylän yliopisto teetti plagiointiepäilystä esiselvityksen ulkopuolisella asiantuntijalla. Tuon selvityksen mukaan kopioidun tekstin määrä oli kymmenen prosenttia gradun kirjallisuusosiosta. Yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ei pitänyt rikettä erityisen vakavana, vaikka totesikin Huhtasaaren rikkoneen hyvää tieteellistä käytäntöä. Rehtori päätti, ettei laajempaa tutkimusta tarvita.

Kommentit

heh, ja hän oli persujen presidenttiehdokas; arvot: "koti, isänmaa ja uskonto" pressiklubin mukaan vika olikin Huhtasaaren mukaan gradun ohjaajassa, joka ei ollut ohjeistanut oikein. Heh, 30% tieteellisessä loppututkinnossa lainattua tekstiä ilman lainauksia. Ei ihme, että persujen suosikki on Trump, fake-uutisten nestori. No, nolo juttu ehdottomasti Jyväslylän yliopistollekin, jos haluavat ylläpitää tieteellisen yliopistton nimeä. Viimeksi 10% plagioitua tekstiä tieteellisessä gradussa oli ok JYväskylän "yliopiston" mielestä. Onko 30% nyt myös ok? Jos on, niin sitten voisi olettaa olevan kova ryntäys kasvatustieteen maisteritutkintoa hakemaan Jyväskylän "Yliopistosta" ja sitten opettamaan koululaisille uskontoa. Aivan, ja tämäkin median paljastus ja valppaus käännetään varmaan kohta poliittiseksi vainoksi - Witch Huntiksi

Jos Jyväskylän yliopisto on hyväksynyt tutkinnon, ei yhden tutkinnonkirjoittajan tutkintoa voida uudestaan tarkastaa. Jos aloitetaan tarkastus jonkin poliittisen tarpeen vuoksi on kyseessä akateeminen omaan jalkaan ampuminen ja kaikkien Jyväskylän yliopiston tutkinnonsuorittajien tutkinnot tulee asettaa uuteen tutkintomenettelyyn. Tarkoittaa Jyväskylän yliopiston siirtämistä esim Aalto yliopiston peräkylän osastoksi jolta viedään itsenäisen yliopiston status.

Jos Turun puukkoiskun vuosipäivän lähestyminen oli jäänyt joltakin huomaamatta, ei kaupungin keskustassa voinut enää lauantaina aamupäivällä olla huomaamatta päivän erityisyyttä.

Raahessa nelikymppinen mies seurasi tuntematonta nuorta naista baarin jälkeen yöllä ja murhasi tämän, katsoo syyttäjä. Syyttäjän mukaan naisiin vihamielisesti ja halveksivasti suhtautunut mies toteutti rikoksen vakaasta harkinnasta ja löi naista ulkona useita kertoja teräaseella viime syksynä.


        
         Pohjois-Koreassa asuvat siskokset Kim Kyung-sil, 72 ja Kim Kyung-young, 71, saivat tavata eteläkorealaisen äitinsä Han Shin-jan maanantaina vuosikymmenten eron jälkeen.
        
        Kuva: O JONGCHAN / POOL

Miten ihminen reagoi, kun näkee vuosikymmeniä sitten kadottamansa perheenjäsenen, jonka kohtalo on ollut epäselvä? Siihen saatiin maanantaina vastaus Pohjois-Koreassa, kun Korean sodan 1950-luvun alussa erottamat perheenjäsenet saivat tavata toisensa.


        
         Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (oik.) on viime aikoina tykittänyt tiedotteita medialle.
        
        Kuva: Silja Viitala

Sinisillä on kovat piipussa. Näin voi päätellä ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon viime päivien kannanotoista, joissa tähtäin osoittaa vuorotellen eri eduskuntapuolueita. Lähiajoilta riittää esimerkkejä: "19.8.