Julkaistu: 11.05.2018 15:27

Jyväskylän yliopisto on saanut esiselvityspyynnön Laura Huhtasaaren gradusta

Jyväskylän yliopisto on saanut esiselvityspyynnön kansanedustaja Laura Huhtasaaren (ps) pro gradu -työstä.

Yksityishenkilön tekemä esiselvityspyyntö hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta kirjattiin saapuneeksi keskiviikkona iltapäivällä, kertoo yliopiston johtava lakimies Sanna Anttilainen STT:lle. Anttilainen itse sai tiedon esiselvityspyynnöstä perjantaiaamuna.

Yliopisto aikoo seuraavaksi hankkia esiselvityspyynnössä mainitun materiaalin, jonka perusteella se päättää, käynnistääkö se asiasta esiselvityksen vai ei.

- Päätöstä esiselvityksen käynnistämisestä ei voida tehdä ennen kuin saamme käsiimme materiaalin, johon tässä selvityspyynnössä viitataan eli Tiina Simpasen pro gradu -tutkielman, Anttilainen sanoo.

- Sen jälkeen, kun olemme katsoneet materiaalin läpi, päätämme käynnistetäänkö esiselvitys vai ei. Se käynnistetään, mikäli pyyntö ei ole ilmeisen perusteeton, Anttilainen lisää.

Svenska Ylen: Noin 30 prosenttia gradusta on kopioitu yhdestä lähteestä

Svenska Yle kertoi keskiviikkona, että Huhtasaaren gradussa on huomattavasti enemmän ja systemaattisemmin plagioitua tekstiä kuin mitä Jyväskylän yliopiston aiemmin teettämä tarkastus paljasti. Huhtasaarta epäiltiin tammikuussa siitä, että hän on plagioinut osan vuonna 2003 valmistuneesta pro gradu -työstään.

Svenska Ylen selvityksen mukaan noin 30 prosenttia Huhtasaaren gradusta on kirjoitusvirheitä myöten kopioitu yhdestä lähteestä, joka on toisen henkilön vuonna 2001 kirjoittama gradu. Tätä gradua ei ole merkitty Huhtasaaren työn lähdeluetteloon.

Huhtasaaren gradusta heräsi kysymyksiä hieman ennen presidentinvaaleja tammikuussa.

Jyväskylän yliopisto teetti plagiointiepäilystä esiselvityksen ulkopuolisella asiantuntijalla. Tuon selvityksen mukaan kopioidun tekstin määrä oli kymmenen prosenttia gradun kirjallisuusosiosta. Yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ei pitänyt rikettä erityisen vakavana, vaikka totesikin Huhtasaaren rikkoneen hyvää tieteellistä käytäntöä. Rehtori päätti, ettei laajempaa tutkimusta tarvita.

Kommentit

heh, ja hän oli persujen presidenttiehdokas; arvot: "koti, isänmaa ja uskonto" pressiklubin mukaan vika olikin Huhtasaaren mukaan gradun ohjaajassa, joka ei ollut ohjeistanut oikein. Heh, 30% tieteellisessä loppututkinnossa lainattua tekstiä ilman lainauksia. Ei ihme, että persujen suosikki on Trump, fake-uutisten nestori. No, nolo juttu ehdottomasti Jyväslylän yliopistollekin, jos haluavat ylläpitää tieteellisen yliopistton nimeä. Viimeksi 10% plagioitua tekstiä tieteellisessä gradussa oli ok JYväskylän "yliopiston" mielestä. Onko 30% nyt myös ok? Jos on, niin sitten voisi olettaa olevan kova ryntäys kasvatustieteen maisteritutkintoa hakemaan Jyväskylän "Yliopistosta" ja sitten opettamaan koululaisille uskontoa. Aivan, ja tämäkin median paljastus ja valppaus käännetään varmaan kohta poliittiseksi vainoksi - Witch Huntiksi

Jos Jyväskylän yliopisto on hyväksynyt tutkinnon, ei yhden tutkinnonkirjoittajan tutkintoa voida uudestaan tarkastaa. Jos aloitetaan tarkastus jonkin poliittisen tarpeen vuoksi on kyseessä akateeminen omaan jalkaan ampuminen ja kaikkien Jyväskylän yliopiston tutkinnonsuorittajien tutkinnot tulee asettaa uuteen tutkintomenettelyyn. Tarkoittaa Jyväskylän yliopiston siirtämistä esim Aalto yliopiston peräkylän osastoksi jolta viedään itsenäisen yliopiston status.

        
         Vihreiden poliittista ohjelmaa on valmisteltu kansanedustaja Olli-Poika Parviaisen johdolla.
        
        Kuva: Mauri Ratilainen

Vihreiden puoluehallitus nuorentaisi reilusti vaalikelpoisuuden ja äänioikeuden ikärajaa. Vihreiden poliittisen ohjelman pohjaesityksessä esitetään äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden laajentamista 15-vuotiaille. Puolueen aiemmassa ohjelmassa tavoite oli saada äänioikeus 16-vuotiaille.

                 Markku Pölönen halusi tällä kertaa nostaa elokuvan päärooliin suomalaisen vahvan naisen. Hänen mielestään naiset ovat ihan itse tasa-arvonsa ansainneet. Ei sitä ole tarvinnut miehiltä pyytää.                         Kuva: Silja Viitala

Markku Pölösen suku on asunut yli 300 vuotta Enon Hirviniemessä samassa paikassa, jossa nyt asuu Pölösen vanhin veli. Elokuvaohjaajan nykyisestä kotikaupungista Joensuusta on vanhalle kotitilalle 60 kilometriä.– Tila oli ollut aika helkkarin iso, melkein 2000 hehtaaria maata.

Arasteleva liputuskulttuuri on pikkuhiljaa muuttumassa, arvioi sisäministeriön erityisasiantuntija Hanne Huvila. Lippu laitetaan yhä useammin salkoon ilon ja oman juhlan kunniaksi.

RKP:n ainoa europarlamentaarikko Nils Torvalds haluaa jatkaa Euroopan parlamentissa. Hän kertoi jatkohaluistaan RKP:n puoluekokouksessa Oulussa lauantaina. Torvalds kertoo, että hän jatkaisi mielellään työtä niiden lukemattomien kysymysten ja aiheiden parissa parlamentissa ja eri valiokunnissa.


        
         Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson haluaa puolueensa istumaan keskemmälle eduskuntaa. Henriksson vierailee Oulussa.
        
        Kuva: Mirja Niemitalo

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson haluaa siirtää puolueen kansanedustajien istuinpaikat eduskunnan istuntosalissa oikealta reunalta keskemmälle. – Meidän paikka ei ole oikealla reunalla, vaan lähempänä keskustaa kokoomuksen ja keskustan välissä.


        
         Jättiläispandan elämä Ähtärin eläinpuistossa on leppoisaa. Bambua kuluu ja Pyryn rouskutus kuuluu pitkälle. Kirjoittajan mielestä pandaparin näkyvyyttä on varaa parantaa.
        
        Kuva: Matti Posio

Luulisi, että Ähtäri on pandahuuman vallassa. Kun matkailija saapuu Etelä-Pohjanmaan pääkaupunkiin Seinäjoelle, hän ei varmasti voi välttyä mustavalkoisilta hurmureilta katukuvassa! Kun huristelee Seinäjoelta tunnin matkan Ähtäri Zoohon, alkaa jo odotella jättimäisiä pandahoukuttimia tien varteen.