Julkaistu: 16.05.2018 16:52

Kaupunkien sote-kapinointi myöhässä

 •                  Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Päivi Nergin mukaan sote- ja maakuntauudistusta on mahdotonta enää muokata.                Kuva: Mauri Ratilainen
  Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Päivi Nergin mukaan sote- ja maakuntauudistusta on mahdotonta enää muokata. Kuva: Mauri Ratilainen

Sote- ja maakuntauudistusta on tässä aikataulussa mahdotonta enää muokata, totesi valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg keskiviikkona Lännen Medialle.

Pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen antoivat tiistai-iltana yhteisen lausunnon, jossa he toivovat sote- ja maakuntauudistuksen kaatumista.

Aamulehti kertoi keskiviikkona, että Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen tähtäävää lausuntoa kesäkuussa. Samanlaista vastustusta on ollut Turussakin.

Vaikka sote-kapina laajenisi pääkaupungista muihin kaupunkeihin ja kuntiin, uudistus etenee Nergin mukaan nyt eduskunnan päätettäväksi. Lakipaketti on jo valiokunnissa arvioitavana.

 

Nerg muistuttaa, että lakipakettia on rakennettu kaksi vuotta. Pääkaupunkiseudun kunnat, kuten muutkin kunnat Suomessa, ovat saaneet kertoa siitä mielipiteensä monta kertaa.

Uudistuksen tavoitteena on Nergin mukaan rakentaa yhtenäistä mallia koko Suomeen.

– Tällä aikataululla ei ole mitenkään mahdollista edes harkita, että pääkaupunkiseutu voitaisiin irrottaa omakseen.

Jos sille annettaisiin tässä vaiheessa erityiskohtelu, uudistuksen kohtalo olisi selvä.

– Käytännössä lait pitäisi vetää eduskunnasta pois ja lähteä rakentamaan sitä uudelta pohjalta. Tämä hallituskausi olisi silloin menetetty. Uudistus kaatuisi, Nerg toteaa.

 

Uudistuksen jälkeen 18 maakunnan on tarkoitus päättää muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista omilla alueillaan.

Nerg epäilee, että Uudenmaan neljä kuntaa olisi halukkaita liittymään yhteen omaksi maakunnakseen. Silloin maakuntia tulisi Suomeen 19.

– He eivät ole sitä koskaan esittäneet. Näitä keskusteluja on käyty kahden vuoden aikana, ja heiltä on pyydetty oma esitys. Yhteistä esitystä ei ole syntynyt.

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) muistuttaa, että pääkaupunkiseutu on otettu uudistuksessa huomioon monella tavalla.

Pääkaupunkiseutu saa muun muassa kasvupalveluille erillismallin.

– Tiistaina hallitus päätti myös valinnanvapauspiloteista, ja Uudellemaalle kohdennettiin 50 miljoonan euron tuki tähän. Euromääräisesti se oli merkittävin.

 

Pääkaupunkiseudun kannanotto ei kuitenkaan yllättänyt Saarikkoa. Hän kuvailee sitä poliittiseksi irtiotoksi, joka on ollut aistittavissa jo pitkään.

– Olemme olleet tiiviissä vuorovaikutuksessa pääkaupunkiseudun kanssa. Meillä on erilainen arvio siitä, miten uudistus vaikuttaa seudun investointikykyyn ja elinvoimaisuuteen.

Onko uudistusta mahdollista vielä muuttaa?

– Esitys on eduskunnan käsissä, Saarikko toteaa.

                 Markku Pölönen halusi tällä kertaa nostaa elokuvan päärooliin suomalaisen vahvan naisen. Hänen mielestään naiset ovat ihan itse tasa-arvonsa ansainneet. Ei sitä ole tarvinnut miehiltä pyytää.                         Kuva: Silja Viitala

Markku Pölösen suku on asunut yli 300 vuotta Enon Hirviniemessä samassa paikassa, jossa nyt asuu Pölösen vanhin veli. Elokuvaohjaajan nykyisestä kotikaupungista Joensuusta on vanhalle kotitilalle 60 kilometriä.– Tila oli ollut aika helkkarin iso, melkein 2000 hehtaaria maata.

Arasteleva liputuskulttuuri on pikkuhiljaa muuttumassa, arvioi sisäministeriön erityisasiantuntija Hanne Huvila. Lippu laitetaan yhä useammin salkoon ilon ja oman juhlan kunniaksi.

RKP:n ainoa europarlamentaarikko Nils Torvalds haluaa jatkaa Euroopan parlamentissa. Hän kertoi jatkohaluistaan RKP:n puoluekokouksessa Oulussa lauantaina. Torvalds kertoo, että hän jatkaisi mielellään työtä niiden lukemattomien kysymysten ja aiheiden parissa parlamentissa ja eri valiokunnissa.


        
         Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson haluaa puolueensa istumaan keskemmälle eduskuntaa. Henriksson vierailee Oulussa.
        
        Kuva: Mirja Niemitalo

RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson haluaa siirtää puolueen kansanedustajien istuinpaikat eduskunnan istuntosalissa oikealta reunalta keskemmälle. – Meidän paikka ei ole oikealla reunalla, vaan lähempänä keskustaa kokoomuksen ja keskustan välissä.


        
         Jättiläispandan elämä Ähtärin eläinpuistossa on leppoisaa. Bambua kuluu ja Pyryn rouskutus kuuluu pitkälle. Kirjoittajan mielestä pandaparin näkyvyyttä on varaa parantaa.
        
        Kuva: Matti Posio

Luulisi, että Ähtäri on pandahuuman vallassa. Kun matkailija saapuu Etelä-Pohjanmaan pääkaupunkiin Seinäjoelle, hän ei varmasti voi välttyä mustavalkoisilta hurmureilta katukuvassa! Kun huristelee Seinäjoelta tunnin matkan Ähtäri Zoohon, alkaa jo odotella jättimäisiä pandahoukuttimia tien varteen.