Julkaistu: 16.05.2018 16:52

Kaupunkien sote-kapinointi myöhässä

 •                  Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Päivi Nergin mukaan sote- ja maakuntauudistusta on mahdotonta enää muokata.                Kuva: Mauri Ratilainen
  Valtiovarainministeriön alivaltiosihteerin Päivi Nergin mukaan sote- ja maakuntauudistusta on mahdotonta enää muokata. Kuva: Mauri Ratilainen

Sote- ja maakuntauudistusta on tässä aikataulussa mahdotonta enää muokata, totesi valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg keskiviikkona Lännen Medialle.

Pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Vantaa, Espoo ja Kauniainen antoivat tiistai-iltana yhteisen lausunnon, jossa he toivovat sote- ja maakuntauudistuksen kaatumista.

Aamulehti kertoi keskiviikkona, että Tampereen kaupunginvaltuusto käsittelee sote- ja maakuntauudistuksen kaatamiseen tähtäävää lausuntoa kesäkuussa. Samanlaista vastustusta on ollut Turussakin.

Vaikka sote-kapina laajenisi pääkaupungista muihin kaupunkeihin ja kuntiin, uudistus etenee Nergin mukaan nyt eduskunnan päätettäväksi. Lakipaketti on jo valiokunnissa arvioitavana.

 

Nerg muistuttaa, että lakipakettia on rakennettu kaksi vuotta. Pääkaupunkiseudun kunnat, kuten muutkin kunnat Suomessa, ovat saaneet kertoa siitä mielipiteensä monta kertaa.

Uudistuksen tavoitteena on Nergin mukaan rakentaa yhtenäistä mallia koko Suomeen.

– Tällä aikataululla ei ole mitenkään mahdollista edes harkita, että pääkaupunkiseutu voitaisiin irrottaa omakseen.

Jos sille annettaisiin tässä vaiheessa erityiskohtelu, uudistuksen kohtalo olisi selvä.

– Käytännössä lait pitäisi vetää eduskunnasta pois ja lähteä rakentamaan sitä uudelta pohjalta. Tämä hallituskausi olisi silloin menetetty. Uudistus kaatuisi, Nerg toteaa.

 

Uudistuksen jälkeen 18 maakunnan on tarkoitus päättää muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluista omilla alueillaan.

Nerg epäilee, että Uudenmaan neljä kuntaa olisi halukkaita liittymään yhteen omaksi maakunnakseen. Silloin maakuntia tulisi Suomeen 19.

– He eivät ole sitä koskaan esittäneet. Näitä keskusteluja on käyty kahden vuoden aikana, ja heiltä on pyydetty oma esitys. Yhteistä esitystä ei ole syntynyt.

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) muistuttaa, että pääkaupunkiseutu on otettu uudistuksessa huomioon monella tavalla.

Pääkaupunkiseutu saa muun muassa kasvupalveluille erillismallin.

– Tiistaina hallitus päätti myös valinnanvapauspiloteista, ja Uudellemaalle kohdennettiin 50 miljoonan euron tuki tähän. Euromääräisesti se oli merkittävin.

 

Pääkaupunkiseudun kannanotto ei kuitenkaan yllättänyt Saarikkoa. Hän kuvailee sitä poliittiseksi irtiotoksi, joka on ollut aistittavissa jo pitkään.

– Olemme olleet tiiviissä vuorovaikutuksessa pääkaupunkiseudun kanssa. Meillä on erilainen arvio siitä, miten uudistus vaikuttaa seudun investointikykyyn ja elinvoimaisuuteen.

Onko uudistusta mahdollista vielä muuttaa?

– Esitys on eduskunnan käsissä, Saarikko toteaa.

Jos Turun puukkoiskun vuosipäivän lähestyminen oli jäänyt joltakin huomaamatta, ei kaupungin keskustassa voinut enää lauantaina aamupäivällä olla huomaamatta päivän erityisyyttä.

Raahessa nelikymppinen mies seurasi tuntematonta nuorta naista baarin jälkeen yöllä ja murhasi tämän, katsoo syyttäjä. Syyttäjän mukaan naisiin vihamielisesti ja halveksivasti suhtautunut mies toteutti rikoksen vakaasta harkinnasta ja löi naista ulkona useita kertoja teräaseella viime syksynä.


        
         Pohjois-Koreassa asuvat siskokset Kim Kyung-sil, 72 ja Kim Kyung-young, 71, saivat tavata eteläkorealaisen äitinsä Han Shin-jan maanantaina vuosikymmenten eron jälkeen.
        
        Kuva: O JONGCHAN / POOL

Miten ihminen reagoi, kun näkee vuosikymmeniä sitten kadottamansa perheenjäsenen, jonka kohtalo on ollut epäselvä? Siihen saatiin maanantaina vastaus Pohjois-Koreassa, kun Korean sodan 1950-luvun alussa erottamat perheenjäsenet saivat tavata toisensa.


        
         Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (oik.) on viime aikoina tykittänyt tiedotteita medialle.
        
        Kuva: Silja Viitala

Sinisillä on kovat piipussa. Näin voi päätellä ainakin eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon viime päivien kannanotoista, joissa tähtäin osoittaa vuorotellen eri eduskuntapuolueita. Lähiajoilta riittää esimerkkejä: "19.8.