Julkaistu: 18.05.2018 12:53

Sote-kuhina jatkuu: Mehiläisen omistusta järjestellään uudelleen

  • Arkistokuva
    Arkistokuva

Kansainvälinen sijoitusyhtiö CVC Capital Partners Fund VII ostaa enemmistöosuuden terveysyhtiö Mehiläisestä. Suomalaisomistajien eli LähiTapiolan, Varman ja Ilmarisen omistusosuus nousee noin 40 prosenttiin.

Mehiläisen toimitusjohtajan Janne-Olli Järvenpään suomalaisomistus noin kaksinkertaistuu järjestelyn seurauksena. Kauppa vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän.

- On mahdollista, että myös muita institutionaalisia sijoittajia tulee mukaan, Järvenpää sanoo.

Talouslehti Financial Timesin mukaan järjestelyn hinta on noin 1,8 miljardia euroa.

- On sovittu, että sitä ei julkisteta. Varmaan aika oikeanlaisessa haarukassa siinä liikutaan, olettaisin näin, Järvenpää muotoilee.

Omistuksestaan luopuvat ulkomaiset pääomasijoittajat KKR ja Triton saavat FT:n mukaan sijoituksensa noin nelinkertaisesti takaisin. Uudeksi enemmistöomistajaksi tuleva CVC on pääomasijoitusyhtiö, joka toimii eri puolilla maailmaa. Rahasto, josta Mehiläisen sijoitus tehdään, sijaitsee Luxemburgissa.

- Mehiläisen emoyhtiö tulee olemaan Suomessa, ja Mehiläisen kaikki yhtiöt totta kai maksavat kaikki yhteisöveronsa ja lakisääteiset maksunsa asianmukaisesti täällä, Järvenpää sanoo.

Mehiläistä on arvosteltu julkisuudessa verojen välttelystä.

- Minkäänlaisia osakaslainoja tai muita järjestelyjä, joilla siirrettäisiin vaikka Mehiläisen tulosta ennen veroja jonnekin alhaisemman verotuksen maahan, ei tulla tekemään.

Toistuvia yrityskauppoja

Omistajavaihdosta on Järvenpään mukaan valmisteltu useita kuukausia. Pääomasijoittajat myyvät omistuksensa tyypillisesti noin 10 vuoden välein. KKR ja Triton tekivät sijoituksensa 2010.

Yksityisillä sote-markkinoilla on viime vuosina nähty toistuvia yrityskauppoja. Viimeksi eilen Terveystalo kertoi ostavansa Attendon terveyspalvelut Suomessa 233 miljoonalla eurolla. Jos Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyy kaupan, se toteutuu tämän vuoden lopulla. Vuoden 2017 tilinpäätöksen perusteella Terveystalon ja Attendon nyt myytävien toimintojen yhteenlaskettu liikevaihto oli reilut 920 miljoonaa euroa.

Kaupan jälkeen Terveystalo on selvästi suurempi kuin Mehiläinen, jonka liikevaihto oli viime vuonna 755 miljoonaa euroa.

Kommentit

heh, Mehiläisen tiedoteotsikko ja kommentti hieman huvittava. Todellisuudessa pääomistaja on Luxemburgilainen CVC on nyt uusi pääomistaja Mehiläisessä. Hesarin tietojen mukaan suomalaisten omistusosuus on runsas 30%. Mutta elämme "SOTE-muutosaikaa" ja se näkyy Mehiläisen tiedotteessa. Mehiläinen jää noilla tiedoilla ulkomaiseen omistukseen n. 70% osuudella. Muistutetaan nyt vielä, että LähiTapiola, Varma, Ilmarinen ja nykyinen johto olivat jo ennestään Mehiläisen omistajia. Myyjinä ovat pääomasijoittajat KKR ja Triton, jotka omistavat Mehiläisestä 76,3 prosenttia.

Elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia raiskauksesta syyttänyt, metoo-liikkeen johtohahmoihin kuulunut italialainen näyttelijätär ja ohjaaja Asia Argento maksoi 380 000 dollarin summan vaientaakseen itseensä kohdistuneen seksuaalisen hyväksikäytön syytöksen. Asiasta uutisoi sunnuntaina New York Times.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n mukaan kuivuudesta kärsivä maatalous ei ole saamassa tukea Euroopan unionilta, uutisoi Lännen Media. Suomi lähetti EU-komissiolle yhdessä Ruotsin, Tanskan ja Baltian maiden kanssa kirjeen, jossa pyydettiin kriisiapua.

Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta uutisoineen Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuutta aletaan käsitellä tänään hovioikeudessa. KRP teki etsinnän joulukuussa sen jälkeen, kun Viestikoekeskus-uutisoinnista aloitettiin rikostutkinta.

Maatilojen määrä Suomessa on laskenut 1960-luvulta lähtien ja laskun ennakoidaan jatkuvan. Myös muut trendit voivat lähivuosikymmeninä mullistaa maatalouden rakenteita. Suomessa oli 60-luvun alussa yli 300 000 maatilaa, ja nyt enää alle 50 000.