Julkaistu: 20.05.2018 22:45

Ylivieskan kirkkoherranvaali selkiytti keskustan tuolileikkiä: Eija Nivala aikoo anoa vapautusta eduskunnasta

Paavo Väyrysen käynnistämään keskustan eduskuntaryhmän tuolien vaihtoon saatiin hieman selvyyttä sunnuntai-iltana, kun Eija Nivala (kesk.) valittiin Ylivieskan seurakunnan kirkkoherraksi.

Valinta merkitsee sitä, että Nivala hakee vapautusta kansanedustajan tehtävästä, jos hän nousee odotetusti eduskuntaan kesäkuussa. Nivala on nousemassa eduskuntaan Mirja Vehkaperän (kesk.) tilalle, joka siirtyy europarlamenttiin eduskuntaan palaavan Väyrysen paikalle. Nivala ilmoitti jo kirkkoherranvaalin aikana hakevansa vapautusta kansanedustajan työstä, jos hänet valitaan Ylivieskan kirkkoherraksi.

Nivalan pesti Ylivieskan kirkkoherrana alkaa syyskuun alussa. Hän ehtisi siis hoitaa kansanedustajan tehtävää parin kuukauden ajan. Nivala korostaa, että eduskuntaan nouseminen tai vapautuksen saaminen sieltä eivät ole hänen käsissään.

Nivalalle on selvää, että kirkkoherran tehtävä menee kansanedustajuuden edelle.

- Se on omaa ammattiani vastaava ja pysyvämmän luontoinen virka. Nyt ollaan jo vaalikauden lopulla. Hakiessani tiesin, että Ylivieskan seurakunta tarvitsee ja ansaitsee tehtäväänsä sitoutuneen kirkkoherran, Nivala sanoi STT:lle.

Oulaisten vs. kirkkoherra Nivala sai kirkkoherranvaalissa 696 ääntä, kun Pyhäjärven kirkkoherra Mirva Ahola sai 658 ääntä.

Mattila: Harmitus helpottamassa

Nivalan valinta tarkoittaa sitä, että hänen tilalleen eduskuntaan olisi nousemassa seuraavalta varasijalta Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna-Leena Mattila (kesk.).

Mattila aikoo ottaa mahdollisen kansanedustajan paikan vastaan. Hän sanoo odottelevansa nyt rauhassa, miten muodolliset asiat etenevät.

- Minun kohdallani ainakin yksi vaihe tästä on nyt jännitetty ohi, Mattila sanoi STT:lle.

- Kova kampanja tehtiin kolme vuotta sitten. Yksi tukijoukkoihin kuuluva henkilö sanoi, että se harmitus mikä silloin tuli, kun jäi niin vähästä kiinni, helpottaisi nyt, kun pääsee varasijalta ponnistamaan eduskuntaan.

Mattila kertoo haluavansa eduskunnassa edistää erityisesti Raahen seutukunnan ja Pohjois-Pohjanmaan elinvoimaisuutta.

Elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia raiskauksesta syyttänyt, metoo-liikkeen johtohahmoihin kuulunut italialainen näyttelijätär ja ohjaaja Asia Argento maksoi 380 000 dollarin summan vaientaakseen itseensä kohdistuneen seksuaalisen hyväksikäytön syytöksen. Asiasta uutisoi sunnuntaina New York Times.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n mukaan kuivuudesta kärsivä maatalous ei ole saamassa tukea Euroopan unionilta, uutisoi Lännen Media. Suomi lähetti EU-komissiolle yhdessä Ruotsin, Tanskan ja Baltian maiden kanssa kirjeen, jossa pyydettiin kriisiapua.

Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta uutisoineen Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuutta aletaan käsitellä tänään hovioikeudessa. KRP teki etsinnän joulukuussa sen jälkeen, kun Viestikoekeskus-uutisoinnista aloitettiin rikostutkinta.

Maatilojen määrä Suomessa on laskenut 1960-luvulta lähtien ja laskun ennakoidaan jatkuvan. Myös muut trendit voivat lähivuosikymmeninä mullistaa maatalouden rakenteita. Suomessa oli 60-luvun alussa yli 300 000 maatilaa, ja nyt enää alle 50 000.