Julkaistu: 12.06.2018 12:12

Syyttäjät rusikoivat Jari Aarnion suuria käteisvaroja loppulausunnossaan – pihapiilon tonnien selitys ei ole heistä uskottava

 • 
        
         Kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen esitteli Helsingin hovioikeudessa tiistaina syyttäjien loppulausuntoa, johon on koottu heidän perusteensa Jari Aarnion syyllisyydelle huumerikoksiin.
        
        Kuva: Markku Uhari
  Kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen esitteli Helsingin hovioikeudessa tiistaina syyttäjien loppulausuntoa, johon on koottu heidän perusteensa Jari Aarnion syyllisyydelle huumerikoksiin. Kuva: Markku Uhari

Syyttäjät tyrmäsivät Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion selitykset tämän suurille käteisvaroille loppulausunnoissaan hovioikeudessa tiistaina.

Syyttäjät kävivät tiistaina kohta kohdalta väitteitä, jotka heidän mukaansa tukivat väitettä, että Aarnio olisi syyllistynyt törkeisiin huumausainerikoksiin. Yhtenä Aarnion syyllisyyttä tukevana väitteenä on pidetty sitä, että Aarniolla on vuosina 2005–2013 ollut käytössään poikkeuksellisen suuria käteismääriä, syyttäjän mukaan kaikkiaan vajaat 525 000 euroa.

Aarnio perustellut käteisvaroja sillä, että hän olisi useita vuosia sitten saanut rahasta noin 447 000 euroa sittemmin jo menehtyneeltä liikemieheltä vastineena turvapalveluista, joita Aarnio olisi liikemiehelle antanut. Puolustus on myös esittänyt henkilötodistajia Aarnion käteisväitteen tueksi. Liikemies on kuollut 2002.

Valtionsyyttäjä Mikko Männikkö ei kuitenkaan pidä puolustuksen väitettä uskottavana. Syyttäjien mielestä oikeudessa kuullut todistajat ovat olleet lähellä Aarniota, ja siten heidän kertomusten luotettavuus on tavallista matalampi.

Ämpäristä liki 65 000 euroa

Syyttäjä Männikkö palasi myös vajaan 65 000 euron rahakätköön, joka löydettiin Aarnion Porvoon-asunnon pihalle tehdyn kotietsinnän yhteydessä.

Keskusrikospoliisi löysi rahakätkön sen jälkeen, kun Aarnio oli tutkintavankeudessa neuvonut välikäden kautta vaimoaan levittämään talon pihalle kuorikatetta.

Aarnio on puolustautunut sillä, että rahakätkö olisi ollut rikollisten tekemä lavastus. Männikkö kuitenkin totesi, että silloin rikollisten olisi täytynyt tietää poliisin tekemistä kotietsinnöistä ja niiden tuloksista.

Syyttäjien mielestä Aarnion rahat todistavat, että niin sanottu Pasilan mies olisi huumerikollinen. Syyttäjien mukaan Aarnio on Pasilan mies, joka on järjestellyt 2010-luvulla kilokaupalla hasista Suomeen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Aarnion 10 vuodeksi vankeuteen joulukuussa 2016 törkeistä huumausainerikoksista. Aarnion puolustus pääsee esittämään oman loppulausuntonsa tämän viikon torstaina. Hovioikeuskäsittely päättyy ensi viikolla. Se on kaikkiaan kestänyt yhdeksän kuukautta.

Kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen uskoo, että jutun käsittely saa vielä jatkoa.

Elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia raiskauksesta syyttänyt, metoo-liikkeen johtohahmoihin kuulunut italialainen näyttelijätär ja ohjaaja Asia Argento maksoi 380 000 dollarin summan vaientaakseen itseensä kohdistuneen seksuaalisen hyväksikäytön syytöksen. Asiasta uutisoi sunnuntaina New York Times.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n mukaan kuivuudesta kärsivä maatalous ei ole saamassa tukea Euroopan unionilta, uutisoi Lännen Media. Suomi lähetti EU-komissiolle yhdessä Ruotsin, Tanskan ja Baltian maiden kanssa kirjeen, jossa pyydettiin kriisiapua.

Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta uutisoineen Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän laillisuutta aletaan käsitellä tänään hovioikeudessa. KRP teki etsinnän joulukuussa sen jälkeen, kun Viestikoekeskus-uutisoinnista aloitettiin rikostutkinta.

Maatilojen määrä Suomessa on laskenut 1960-luvulta lähtien ja laskun ennakoidaan jatkuvan. Myös muut trendit voivat lähivuosikymmeninä mullistaa maatalouden rakenteita. Suomessa oli 60-luvun alussa yli 300 000 maatilaa, ja nyt enää alle 50 000.