Julkaistu: 12.07.2018 11:21
-
Päivitetty: 12.07.2018 11:35

Tutkija: Trumpin Nato-puolustusmenopuheiden on tarkoitus shokeerata – "Toteutuvatko ne, niin se on eri asia"

 •                  Yhdysvaltain presidentti Donald Trump osallistuu torstaina vielä Nato-kokoukseen, ennen kuin hän jatkaa matkaansa Britanniaan.                Kuva: CHRISTIAN BRUNA
  Yhdysvaltain presidentti Donald Trump osallistuu torstaina vielä Nato-kokoukseen, ennen kuin hän jatkaa matkaansa Britanniaan. Kuva: CHRISTIAN BRUNA
 •                  Nato-jäsenmaiden johtajat poseerasivat Brysselissä keskiviikkona Naton huippukokouksessa.                Kuva: IAN LANGSDON
  Nato-jäsenmaiden johtajat poseerasivat Brysselissä keskiviikkona Naton huippukokouksessa. Kuva: IAN LANGSDON

Sotilasliitto Naton huippukokouksen toisesta päivästä voi tulla ensimmäistä rauhallisempi, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak.

Brysselissä parhaillaan käynnissä olevan Nato-kokouksen ensimmäisenä päivänä huomio keskittyi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin puheisiin, joissa hän vaati muita Nato-jäsenmaita kasvattamaan omia puolustusmenojaan.

Nato-maat ovat sitoutuneet vuonna 2014 siihen, että maiden puolustusmenot olisivat vuoteen 2024 mennessä 2 prosenttia bruttokansantuotteesta. Trump kuitenkin totesi keskiviikkona haluavansa puolustusmenojen kasvavan yhä nopeammin ja puhui jopa neljän prosentin puolustusmeno-osuudesta. Sama jatkui hänen torstaiaamuna lähettämissään tviiteissä.

Salonius-Pasternak arvioi, että kyse on Trumpille tyypillisestä taktiikasta, jossa tämä näkee tilanteet neuvotteluina.

– Heitetään ilmoille realismista täysin harhainen ensimmäinen ehdotus, jonka tarkoitus on tavallaan shokeerata, hän sanoo.

Sitten, kun neuvottelussa päästään kompromissiin, voisi Trump sanoa Salonius-Pasternakin mukaan antaneensa periksi.

Hän arvelee myös, että Trumpin sanomisilla ei välttämättä ole toivottua vaikutusta USA:n Nato-liittolaisiin, koska hänen retoriikkaansa on totuttu. Lisäksi hänen viestinsä on tuttua myös aiemmilta USA:n hallinnoilta.

– Trump on halunnut ajaa niitä asioita, joista hän puhuu. Mutta toteutuvatko ne, niin se on eri asia.

Torstaina puhutaan Afganistanista

Torstaina Nato-kokouksen yhtenä keskeisenä puheenaiheena on liittouman Afganistan-operaatio. Myös Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu kokoukseen vielä torstaina, koska Suomi on Afganistan-rintamassa mukana.

Salonius-Pasternak arvioi, että Afganistan on Nato-jäsenmaiden kesken teemana sellainen, josta ollaan yhtä mieltä. Maat ovat hänen mukaansa jo sopineet lisäävänsä osallisuuttaan Afganistanissa.

Toinen syy on Trumpin käytös.

– Olettaisin, että tämä on rauhallisempi päivä. Trump on saanut kotimaiselle yleisölleen saanut ne tarvitsemansa videot ja tviitit, hän sanoo.

Kysymysmerkkejä vielä tutkijan mukaan on, ja niistä Trump on suurimpia. Nato-huippukokouksessa on hänen mukaansa pyritty vakuuttamaan sotilasliiton yhtenäisyyttä. Salonius-Pasternak huomauttaa, että Trump voi yhdellä tviitillä aiheuttaa yhtenäisyyteen säröjä.

Trump jatkaa Britannian kautta Suomeen

Yhdysvaltain presidentti jatkaa Brysselistä matkaansa tänään torstaina Britanniaan. Hänen on määrä tavata Britannian pääministeri Theresa May sekä kuningatar Elisabet II.

Viikonlopun mittaisen Britannian-vierailun jälkeen Trump matkustaa vaimonsa Melania Trumpin kanssa Suomeen, jossa hänen on maanantaina määrä tavata Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Salonius-Pasternak arvioi, että Trumpin koko Euroopan-kiertuetta pitäisi lopulta arvioida yhtenä kokonaisuutena. Helsingin-kokoukselta hän ei odota merkittäviä julkilausumia.

– Erinomaista että tapaaminen järjestetään, ja Suomi on erinomainen paikka tälle tapaamiselle monesta eri syystä. Sen anti nähtäneen maanantain aikana.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) hymyilee tyytyväisen näköisenä Helsingissä pidetyn Venäjän ja Yhdysvaltain presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaamisen päätyttyä. Soini arvioi etukäteen paljon spekulaatiota herättäneen suurvaltajohtajien tapaamisen onnistuneen hyvin.

"Yksi häpeällisimmistä yhdysvaltalaispresidentin esiintymisistä koskaan." Republikaanisenaattori John McCain ei säästellyt sanojaan arvostellessaan presidentti Donald Trumpin näyttäytymistä Venäjän presidentti Vladimir Putinin rinnalla Helsingin huippukokousta seuranneessa lehdistötilaisuudessa.