Julkaistu: 22.07.2018 20:42

Alkavan viikon helle karistaa optimismia Ruotsin metsäpalojen hillinnässä

Ruotsissa kamppailu metsä- ja maastopaloja vastaan on jatkunut jo viikon. Sunnuntai-iltapäivänä erillisiä paloja oli puolensataa, kun niiden määrä on viime päivinä liikkunut noin 40-80 paikkeilla.

Tilanne on yhä vakava, mutta lauantaihin verrattuna se ei ole kokonaisuudessaan huonontunut, kertoi operatiivinen johtaja Britta Ramberg Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviranomainen MSB:stä.

- Tilanteessa näkyy pieni vakautuminen, mutta ei ole mitään syytä olla liian optimistinen.

Toiveikkuutta karistaa ennen muuta helle - Ruotsiin odotetaan alkavalle viikolle 30 asteen lämpötiloja. Maassa vietetään jo nyt lämpimintä heinäkuuta vähintään 260 vuoteen, mutta meteorologit ovat kertoneet jopa uusien lämpöennätysten mahdollisuudesta.

- Pelkäämme, ettei huippua ole vielä saavutettu, MSB:n koordinaattori Peter Arnevall sanoi.

Tulipalotilanne vaihtelee alueittain. Ainakin Keski-Ruotsissa Hälsinglandin maakunnassa tilanne vaikutti sunnuntaina jo paremmalta.

Tulta yritetään hillitä kontrolloidulla metsän poltolla

Metsää palaa yhteensä 25 000 hehtaarin alueella, kertoivat viranomaiset sunnuntaina. Neljä suurinta paloa Gävleborgissa, Taalainmaalla ja Jämtlandissa maan keskiosissa muodostavat yksin 20 000 hehtaariin paloalueen, ja loput ovat pienempiä paloja eri puolilla maata.

Taalainmaalla metsäpaloja aiotaan hillitä polttamalla lisää metsää. Kontrolloitu metsäpalo sytytetään, jotta suuren palon leviäminen pysähtyisi palavan aineksen puuttuessa.

Palojen hallintaan on haalittu apua ympäri Eurooppaa, kuten Ranskasta, Puolasta, Liettuasta, Norjasta, Saksasta ja Tanskasta. Sunnuntaina varmistui, että Portugalista saapuu sammutustöihin lentokone, kertoi Expressen.

Sammutusapuna on myös vapaaehtoisia. Punaisen Ristin mukaan sammutustöihin on internetissä ilmoittautunut kahdessa päivässä yli 2000 ruotsalaista, joista kymmenet ovat jo tarttuneet toimeen.

Vapaaehtoisia koordinoivan Punaisen Ristin mukaan esimerkiksi ensiaputaidot ja kokemus metsätöistä ovat hyödyllisiä sammutustöissä. Vapaaehtoisia tarvitaan myös ajoneuvojen kuljettamiseen ja kelaamaan paloletkuja.


        
         Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkavelvollisuuden rikkomissyytettä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa 3. syyskuuta.
        
        Kuva:

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotia syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja hänelle vaaditaan rangaistukseksi enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaraa sakkorangaistusta.


        
         Vihreä kuorma-auto on pysäköity aivan Morandi-sillan sortuman partaalle. Tiistaina sattuneessa siltaturmassa on kuollut ainakin 37 ihmistä.
        
        Kuva: LUCA ZENNARO

Pelastustyöntekijät etsivät edelleen eloonjääneitä tiistaina romahtaneen sillan raunioista Italian Genovassa. Turmassa on tähän mennessä löydetty 38 kuollutta, vahvistaa Italian sisäministeriö uutistoimisto AFP:lle.

Suomessa on tänä vuonna syttynyt poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Metsäpaloja on tänä vuonna tilastoitu jo noin 3 300, kun tavallisena vuonna koko vuoden palotilastossa on reilut pari tuhatta metsäpaloa, kertoo pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sisäministeriöstä.

Italian hallitus irtisanoo sopimuksen maan moottoriteitä hallinnoivan yhtiön kanssa. Lisäksi yhtiötä aiotaan rangaista 150 miljoonan euron sakolla sopimusrikkomuksen takia. Italian liikenneministeri Danilo Toninellin mielestä moottoriteistä vastaavan yhtiön johdon tulisi erota.

Robin Lardot. Kuva: Jori Liimatainen / arkisto

Syyttäjä vaatii keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotille vähintään ankaraa sakkorangaistusta ja enintään neljän kuukauden ehdollista vankeutta poliisijohdon virkarikosjutussa.


        
         Kannattajiakin presidentillä on. Tuhannet Nicolas Madurolle uskolliset

Venezuelalaiset ovat tottuneet lähes ilmaiseen bensiiniin. Dollari riittää maassa noin 700 henkilöauton tankkaamisen. Nyt asiaan on tulossa muutos niiden kansalaisten osalta, joilla ei ole hallinnolle uskollisuudesta kertovaa carnet de la patriaa eli isänmaakorttia.