Julkaistu: 06.08.2018 12:11
-
Päivitetty: 06.08.2018 12:16

Suomalaisdokumentti sensuroitiin Venezuelassa – "signaali katkaistiin muutama minuutti ohjelman alkamisen jälkeen"

 •                  Turvallisuusviranomaiset keräävät todistusaineistoa Maduroon kohdistuneen lennokki-iskun jälkeen.                Kuva: MIGUEL GUTIERREZ
  Turvallisuusviranomaiset keräävät todistusaineistoa Maduroon kohdistuneen lennokki-iskun jälkeen. Kuva: MIGUEL GUTIERREZ

Venezuelan hallinto sensuroi Ylen Ulkolinjan dokumentin "Pako tuhotusta maasta".


Huhtikuussa ensiesityksensä saanut dokumentti kertoo Venezuelan kurimuksesta ja käsittelee maan sosialistihallintoa kriittisessä valossa.

 

 

 

Dokumentin ohjanneen toimittajan Pertti Pesosen mukaan ohjelma myytiin saksalaiselle Deutsche Wellelle, joka esitti sen netti-tv-lähetyksessään elokuun alussa.

– Ohjelma ehti pyöriä vain pari minuuttia, kun venezuelalainen teleoperaattorien valvontaelin Conatel katkaisi Deutsche Wellen signaalin hallituksen määräyksestä, Pesonen sanoo.

Dokumentti on noteerattu hallinnolle kriittisessä venezuelalaismediassa. Monet uutissivustot ovat kertoneet ohjelmasta "dokumenttina, jonka presidentti Nicolas Maduron hallitus on halunnut sensuroida".

– Venezuelalaiset tuttuni ovat kertoneet, miten ohjelmaa on kuvattu kännyköillä tv-ruudulta, ja se on levinnyt WhatsApp-ryhmissä kuin kulovalkea, Pesonen kertoo.

Myöskään Deutsche Welle ei taipunut sensuurin edessä, vaan latasi ohjelman YouTubeen, jossa sen espanjan- ja englanninkielistä versiota on katsottu neljässä päivässä yhteensä lähes 400 000 kertaa.

Pesonen on seurannut Venezuelan kriisiä yli 20 vuoden ajan ja tehnyt viisi maata käsittelevää dokumenttia.

Lennokki-isku lavastettu?

Venezuela kärsii ennennäkemättömästä taloudellisesta, poliittisesta ja humanitaarisesta kriisistä.

Presidentti Nicolas Maduro valittiin toukokuussa jatkokaudella vilpillisinä pidetyissä vaaleissa.

Viime lauantaina presidentti joutui lennokkihyökkäyksen kohteeksi pitäessään puhetta pääkaupunki Caracasissa. Lennokit oli ladattu räjähteillä.

Presidentti ei loukkaantunut iskussa.

Hän syytti hyökkäyksestä Venezuelan äärioikeistoa, Kolumbiaa sekä Yhdysvaltoja.

Asiantuntijat ovat epäilleet hyökkäystä hallituksen lavastamaksi. Sen avulla Maduron uskotaan yrittävän keskittää entistä enemmän valtaa itselleen ja tukahduttaa jo nyt nurkkaan ahdettu oppositio.

 

 

 

Kommentit

Taas osoitus järjestelmästä joka perustuu diktaattorimaiseen otteeseen ja kansan kurjistamiseen nälällä ja köyhyydellä vaikka ideologiana homman pitäisi olla päinvastoin? Todellisuudessa homman käy siten, että mulle kaikki ja heti!

        
         Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkavelvollisuuden rikkomissyytettä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa 3. syyskuuta.
        
        Kuva:

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotia syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja hänelle vaaditaan rangaistukseksi enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaraa sakkorangaistusta.


        
         Vihreä kuorma-auto on pysäköity aivan Morandi-sillan sortuman partaalle. Tiistaina sattuneessa siltaturmassa on kuollut ainakin 37 ihmistä.
        
        Kuva: LUCA ZENNARO

Pelastustyöntekijät etsivät edelleen eloonjääneitä tiistaina romahtaneen sillan raunioista Italian Genovassa. Turmassa on tähän mennessä löydetty 38 kuollutta, vahvistaa Italian sisäministeriö uutistoimisto AFP:lle.

Suomessa on tänä vuonna syttynyt poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Metsäpaloja on tänä vuonna tilastoitu jo noin 3 300, kun tavallisena vuonna koko vuoden palotilastossa on reilut pari tuhatta metsäpaloa, kertoo pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sisäministeriöstä.

Italian hallitus irtisanoo sopimuksen maan moottoriteitä hallinnoivan yhtiön kanssa. Lisäksi yhtiötä aiotaan rangaista 150 miljoonan euron sakolla sopimusrikkomuksen takia. Italian liikenneministeri Danilo Toninellin mielestä moottoriteistä vastaavan yhtiön johdon tulisi erota.

Robin Lardot. Kuva: Jori Liimatainen / arkisto

Syyttäjä vaatii keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotille vähintään ankaraa sakkorangaistusta ja enintään neljän kuukauden ehdollista vankeutta poliisijohdon virkarikosjutussa.


        
         Kannattajiakin presidentillä on. Tuhannet Nicolas Madurolle uskolliset

Venezuelalaiset ovat tottuneet lähes ilmaiseen bensiiniin. Dollari riittää maassa noin 700 henkilöauton tankkaamisen. Nyt asiaan on tulossa muutos niiden kansalaisten osalta, joilla ei ole hallinnolle uskollisuudesta kertovaa carnet de la patriaa eli isänmaakorttia.