Julkaistu: 06.08.2018 14:23

Musiikki on syönyt Yle Puheen suosiota: kuuntelijamäärä putosi reippaasti, mutta kanava pitää kiinni päätöksestään

 • 
        
         Yle Puhe ei aio poistaa musiikkia ohjelmistaan, vaikka kuuntelijapalaute on ollut nuivaa ja kanavan kuuntelijamäärä laskussa.
        
        Kuva: Jussi Leinonen
  Yle Puhe ei aio poistaa musiikkia ohjelmistaan, vaikka kuuntelijapalaute on ollut nuivaa ja kanavan kuuntelijamäärä laskussa. Kuva: Jussi Leinonen

Musiikin tuominen Yle Puheen ohjelmien sekaan vaikuttaa vikatikiltä. Uudistuksen jälkeen kanavan kuuntelijaluvut ovat pudonneet.

Helmikuussa Yle Puheen viikkotavoittavuus oli Finnpanelin kansallisen radiotutkimuksen mukaan lähes 700 000 kuuntelijaa. Uudistuksen jälkeen määrä putosi vajaaseen 500 000:een. Kesäkuussa viikkokuuntelijoita oli 428 000.

Kanava ei kuitenkaan ole ainakaan toistaiseksi perumassa musiikkilinjaustaan, kertoo Yle Puheen ohjelmapäällikkö Olli Junes.

Musiikin tuominen joihinkin ohjelmiin oli osa helmikuun lopulla voimaan tullutta kanavauudistusta, jonka tarkoitus oli lisätä Yle Puheen suosiota erityisesti sen tärkeimmässä kohderyhmässä eli 30–45-vuotiaissa.

– Helmikuun lukemia nostivat talviolympialaiset, muun muassa jääkiekon suorat lähetykset. Muutenkin tapahtumaurheilu, esimerkiksi SM-liigan huipennus, näkyy selvästi Yle Puheen kuulijamäärissä, Junes huomauttaa.

Paljon negatiivista palautetta

Junes myöntää, että kanavan musiikkiuudistus on kirvoittanut kuulijoilta paljon ja voittopuolisesti negatiivista palautetta.

– Musiikki on kuitenkin rajattu vain tiettyihin ohjelmiin. Musiikkia kuullaan arkisin noin 20 kappaletta päivässä. Se on aika maltillinen määrä, hän toteaa.

– Toki ymmärrän, että niistä, jotka ovat paenneet musiikkia Yle Puheelle, musiikin pienikin lisäys voi tuntua epämieluisalta.

Musiikin määrää ei olla näillä näkymin myöskään nostamassa, ohjelmajohtaja kertoo.

Juneksen mukaan Yle Puheella kuullaan lähinnä sellaista uutta nousevaa kotimaista musiikkia, joka jää katveeseen muilla valtakunnallisilla kanavilla, sekä "vaihtoehtoisempaa nostalgiaa", esimerkiksi 90-luvun tunnettuja indie pop -kappaleita.

Ohjelmajohtaja Junes kertoo odottavansa suurella mielenkiinnolla syksyä, jolloin kanavalle palaavat muun muassa Ruben Stillerin, Perttu Häkkisen ja Jari Sarasvuon ohjelmat.

– Silloin olemme taas täydessä iskussa.

Kommentit

Itse jätin myös Yle Puheen suorakuuntelun musiikin vuoksi. Eikö sitä aavistuksen marginaalisempaa indie-musiikkia olisi voinut tuoda Yle Suomen päivää rikastuttamaan. Soittolista- ja formaattiradiot ovat mielestäni kakkosesta.

YLE on despootti. Ei mitään merkitystä kuuntelijoiden toiveilla tai palautteella. Radiossa ei enää yhtään kuunneltavaa kanavaa. Jos YLEn pöllöt joskus tajuavat palata entiseen, niin jatkan kuuntelua, jos eivät, en avaa YLEn kanavia... Ylen infoa odotellessa

Kaksi kolmasosaa yhdysvaltalaisista haluaisi, että erikoissyyttäjä Robert Mueller pyrkisi saamaan Venäjä-tutkinnan päätökseen ennen välivaaleja. Asia käy ilmi uutiskanava CNN:n teettämästä kyselystä.

Noin 50 metrin korkeudessa oleva Morandin silta romahti tiistaina puolilta päivin. Kuva: EPA

 Italian Genovassa on julistettu kahden päivän suruaika siltaromahduksen takia, uutisoi muun muassa CNN. Liput liehuvat Genovan kaupungissa puolitangossa tänään ja huomenna. Italialaisen uutistoimisto Ansan mukaan tiistaina tapahtuneessa siltaromahduksessa on kuollut 35 ihmistä.