Julkaistu: 09.08.2018 14:34

Lepakot voivat elokuussa liidellä ikkunasta sisään

 • Lepakot ovat tähän aikaan vuodesta liikekannalla. Kuva: Timo Jakonen
  Lepakot ovat tähän aikaan vuodesta liikekannalla. Kuva: Timo Jakonen

Lepakot etsiytyvät kasvattamaan poikasiaan kesäksi lämpimiin paikkoihin. Kulunut kesä on ollut kuitenkin liian kuuma jo lepakoillekin, ainakin Saksassa, missä lämpötila on noussut paikoin liki neljäänkymmeneen asteeseen.

Joillakin ullakoilla on ollut yhtä kuuma kuin saunassa, minkä vuoksi lepakoiden on täytynyt lähteä etsimään vilpoisampia päiväleposijoja. Lepakoita on lennellyt viilennyksen toivossa avoimista ikkunoista asuntoihin sisään, kertoo Berliinissä ilmestyvä Tagesspiegel-lehti.

Suomessa kuuma sää ei ole tiettävästi ajanut lepakoita pakolaisiksi ihmisten asuntoihin.

– Lepakot ovat kyllä liikkeellä tähän aikaan vuodesta, koska poikaset lähtevät lentoon, kertoo intendentti Thomas Lilley Luonnontieteellisestä keskusmuseosta.

Lilleyn mukaan ei olekaan tavatonta, että elokuussa ikkunasta sisään lentäisi lepakonpoikanen, joka vasta harjoittelee lentämistä.

– Tällaista sattuu vuosittain, ja se on ihan normaalia.

Berliiniläisen eläinsuojelujärjestön mukaan sisään eksyneen lepakon voi varovaisesti kantaa ulos hanskat kädessä. Tosin ensin kannattaa kärsivällisesti odottaa, jos eläin löytää itse ulos avoimesta ikkunasta tajuttuaan, että ihmisen makuuhuone ei sovi lepakon asuinsijaksi.

– Nämä kuulostavat ihan hyviltä ohjeilta, Lilley sanoo.

 

Thomas Lilleyn mukaan lepakot pitävät lämpimästä, minkä vuoksi ne hakeutuvat ullakoille ja kattojen alle silloin, kun lepakkonaaras on tiineenä ja poikaset pieniä.

– Silloin poikaset kasvavat nopeasti, kun lepakoiden ei tarvitse käyttää energiaa ruumiinlämmön ylläpitämiseen.

Lepakko ei hevillä jätä kotiaan, sillä se vaihtaa ensin paikkaa ullakolla lämpötilan mukaan: katon rajassa voi olla useita asteita lämpimämpää kuin lähellä lattiaa.

Tähän aikaan vuodesta suomalaiset lepakot alkavat siirtyä Lilleyn mukaan pois ihmisasumuksista. Ne siirtyvät parveilemaan talvehtimispaikkojen edustoille. Syysparveilun aikana lepakot katsastavat talvehtimispaikkojensa kunnon ja parittelevat. Parittelun jäkeen ne asustelevat esimerkiksi metsien ja pihojen linnunpöntöissä.

Marraskuun lopulla lepakot muuttavat taas: ne menevät talvehtimaan luoliin ja perunakellareihin.

Saksassa osa lepakoista myös talvehtii ullakoilla.

– Saksassa on huomattavasti enemmän lajeja kuin meillä, ja niillä on erilaiset käyttäytymistavat.

Vaivaislepakko ja kääpiölepakko ovat Keski-Euroopassa eläviä lajeja, joita esiintyy välillä Suomessakin.

 


        
         Keskusrikospoliisin päällikön Robin Lardotin virkavelvollisuuden rikkomissyytettä aletaan käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa 3. syyskuuta.
        
        Kuva:

Keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotia syytetään virkavelvollisuuden rikkomisesta ja hänelle vaaditaan rangaistukseksi enintään neljän kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta tai ankaraa sakkorangaistusta.


        
         Vihreä kuorma-auto on pysäköity aivan Morandi-sillan sortuman partaalle. Tiistaina sattuneessa siltaturmassa on kuollut ainakin 37 ihmistä.
        
        Kuva: LUCA ZENNARO

Pelastustyöntekijät etsivät edelleen eloonjääneitä tiistaina romahtaneen sillan raunioista Italian Genovassa. Turmassa on tähän mennessä löydetty 38 kuollutta, vahvistaa Italian sisäministeriö uutistoimisto AFP:lle.

Suomessa on tänä vuonna syttynyt poikkeuksellisen paljon metsäpaloja. Metsäpaloja on tänä vuonna tilastoitu jo noin 3 300, kun tavallisena vuonna koko vuoden palotilastossa on reilut pari tuhatta metsäpaloa, kertoo pelastusylitarkastaja Rami Ruuska sisäministeriöstä.

Italian hallitus irtisanoo sopimuksen maan moottoriteitä hallinnoivan yhtiön kanssa. Lisäksi yhtiötä aiotaan rangaista 150 miljoonan euron sakolla sopimusrikkomuksen takia. Italian liikenneministeri Danilo Toninellin mielestä moottoriteistä vastaavan yhtiön johdon tulisi erota.

Robin Lardot. Kuva: Jori Liimatainen / arkisto

Syyttäjä vaatii keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardotille vähintään ankaraa sakkorangaistusta ja enintään neljän kuukauden ehdollista vankeutta poliisijohdon virkarikosjutussa.


        
         Kannattajiakin presidentillä on. Tuhannet Nicolas Madurolle uskolliset

Venezuelalaiset ovat tottuneet lähes ilmaiseen bensiiniin. Dollari riittää maassa noin 700 henkilöauton tankkaamisen. Nyt asiaan on tulossa muutos niiden kansalaisten osalta, joilla ei ole hallinnolle uskollisuudesta kertovaa carnet de la patriaa eli isänmaakorttia.