Uutiset

Uutissanomalehden uusi ilme

Hämeen Sanomat on tänään uudistanut ilmettään. Syy tähän on yksinkertainen: me lehden uutistoimituksessa haluamme tehdä sinulle, hyvä lukija, entistä parempaa ja luettavampaa lehteä.

Hämeen Sanomat täyttää tänään 126 vuotta. Maan vanhin samalla nimellä ilmestyvä suomenkielinen sanomalehti on vuosikymmenien aikana uusinut ulkoasuaan useasti, eikä tämäkään kerta jää viimeiseksi.

Päätoimittaja Olli-Pekka Behm.

Tuoreessa uudistuksessa keskeistä on lehden otsikoiden ja tekstin kirjasintyyppien vaihtaminen. Uudet kirjasimet ovat lähempänä perinteistä sanomalehtityyliä. Perustekstiä eli leipätekstiä ei ole pienennetty.

Lehden osastojen järjestys on ennallaan. Vain muutama vakiopalsta on siirretty uuteen paikkaan. Esimerkiksi viidestä poikki -kysymykset siirtyivät Ajastin-sivulta sarjakuvasivulle.

Värin käyttöä on lisätty. Uutissivujen lisävärinä käytetään punaista, joka on Hämeen maakuntaväri. Urheilussa lisäväri on sininen.

Uutisten hahmottamista on pyritty helpottamaan muun muassa etusivun vinkkitekstien alkuun lisätyillä aihesanoilla sekä urheilujuttujen alussa lajinimillä ja otteluselostuksissa lopputuloksilla.

Uutissivuilla halutaan tuoda esiin ihmisen ääntä lisäämällä sitaattinostoja. Toimittajien oma ääni taas pääsee esille esimerkiksi tällä Alanurkka-palstalla.

Lehden ilmeen uudistamisessa on ollut mukana koko toimitus, mutta erityisesti tuottaja Tapio Lahtinen, uutisgraafikko Soile Toivonen ja taittaja Oili Vendelin.

Hämeen Sanomat tavoittaa päivittäin lähes 80 000 aikaansa seuraavaa kantahämäläistä lukijaa. Olemme tästä ylpeitä, mutta samalla nöyriä. Pyrimme jatkuvasti tekemään täyden palvelun sanomalehteä, joka on sekä lukijoiden että ilmoittajien mielestä tarpeellinen ja kiinnostava.

Tehtävänämme on paitsi tuottaa ja välittää tietoa myös edistää seudun asukkaiden ja elinkeinoelämän menestystä. Lehti on sisällöltään moniarvoinen, ja sen mielipidesivut ovat avoimen vuorovaikutteisen keskustelun paikka.

Hämeen Sanomien verkkolehti sekä vielä talven aikana aloitettavat mobiilipalvelut mahdollistavat tämän vuorovaikutuksen lisäämisen.

Hämeen Sanomien perustajat määrittelivät jo vuonna 1879, että lehden pitää seurata asioita maakunnassa, maassa ja maailmalla. Tämä tehtävä on pysynyt samana.

Aasian hyökyaaltokatasrofi osoitti viimeksi, että toisella puolella maailmaa sattuvilla tapahtumilla on vaikutusta myös meidän hämäläisten elämään ja arkeen.

Jatkamme uutissanomalehden tekemistä nyt uudistuneella ilmeellä. Koska ulkoasun uudistamisella on tähdätty lukijoiden palvelun parantamiseen, otamme mielellään vastaan palautetta.

Toivotan sinulle, hyvä lukija, antoisia hetkiä Hämeen Sanomien parissa.

Olli-Pekka Behm
Hämeen Sanomien päätoimittaja

Päivän lehti

7.8.2020