fbpx
Uutiset

Yle vastaa päätoimittaja Hakalalle: TV-uutisten siirto palvelee katsojia

Ylen uutisstudion ohjaamossa valvotaan, että kaikki toimii ajallaan uutislähetyksissä.

Päätoimittaja Petri Hakala kirjoittaa Ylen iltauutisten muutoksista Hämeen Sanomien kolumnissa ja ehdottaa Ylen tehtävien rajaamista Tanskan mallin mukaisesti (HäSa 2.12.).

TV-uutisten siirto TV1:lle on tehty suomalaisten takia, ei mistään muusta syystä. TV1:llä uutiset pystytään tarjoamaan tiettyyn ajankohtaan, mikä on katsojan etu. Muutos helpottaa myös TV2:n ohjelmiston suunnittelua, koska kanavalla nähdään paljon urheilulähetyksiä ja suoria tapahtumia. Niiden vuoksi illan uutiset on jouduttu monesti jättämään kokonaan pois ohjelmistosta.

Ylen tehtävää ja rahoitusta on tarkasteltu viime vuosina perusteellisesti. Suomalainen yhteiskunta kävi vuosikymmenen vaihteessa keskustelun Ylen julkisesta tehtävästä ja rahoituksesta. Tuolloin eduskunta päätti yksimielisesti haluavansa vahvan Ylen toteuttamaan julkisen palvelun tehtävää.

Kaksi vuotta sitten Satosen parlamentaarinen työryhmä saavutti yhteisymmärryksen Ylen tulevaisuutta koskevista linjauksista.

Suomalaiset ovat tyytyväisiä Ylen toimintaan. Suomalaisista 92 prosenttia on sitä mieltä, että Yle on onnistunut julkisen palvelun tehtävässään. Ylen talous on pysynyt tasapainossa ja toimintaa on voimakkaasti uudistettu.

Yle on laskennallisesti sopeuttanut toimintaansa noin 50 miljoonalla eurolla viiden vuoden aikana. Tv-kanavia on yhdistetty, tuotantoa ulkoistettu ja henkilökunta on vähentynyt useilla sadoilla. Kaikki uudet verkkopalvelut on luotu samoilla resursseilla. Ylen tehtävänä on tarjota palveluja ja sisältöjä kaikille suomalaisille, mikä edellyttää eri alustojen monipuolista käyttöä.

Tanskan kehitys on huolestuttava. Tarve poliittisesti ja taloudellisesti riippumattomalle medialle on tänä päivänä suurempi kuin koskaan.

Rahoituksen leikkaus Tanskassa on merkittävä heikennys julkisen palvelun yleisradiotoimintaan ja sitä kautta myös sananvapauteen ja demokratiaan.

Suomalaiset tarvitsevat monipuolisen, riippumattoman ja luotettavan median. Siihen kuuluu toimiva julkinen ja kaupallinen media sekä niiden välinen yhteistyö.

Jere Nurminen

viestinnän päällikkö

Yle

Menot