fbpx
Uutiset

Uutta energiaa, ei vanhoja virheitä

Sikäli eduskunnan ydinvoimapäätös toi mieleen jalkapallon MM-kisat, että molemmissa tulos ratkaisee, eivät tyylipisteet. Pelin päätyttyä on myös tapana kätellä vastustajat.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki oli oikeilla jäljillä viitatessaan elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) tulisieluisen puheen jälkeen kesäteatteritunnelmiin, mutta ei ehkä huomannut, että samaa olisi voinut sanoa hänen omastakin esiintymisestään. Ja monen muun edustajan.

Päätös – tai päätökset – on joka tapauksessa nyt tehty, ja niiden kanssa pitää elää. Se koskee sekä äänestyksen voittajia että häviäjiä. Päätöksen käytännön toteuttajille se langettaa vastuun siitä, että rakennettavat uudet ydinvoimalat todellakin ovat luotettavuudeltaan ja turvallisuudeltaan maailman huippua, samoin luonnollisesti ydinjätteen loppusijoitus.

Helsingin Sanomissa kansanedustaja Jouko Skinnari (sd.), eduskunnan talousvaliokunnan pitkäaikainen puheenjohtaja, pahoitteli äänestyspäivänä sitä, että Olkiluoto 3:n urakkatarjousmenettely ei sujunut yrittäjien ja palkansaajien näkökulmasta parhaalla mahdollisella tavalla.

Skinnari myöntää, että Olkiluoto 3:sta pitää ottaa opiksi. Hän on oikeassa. Siinä hankkeessa on paljon muutakin opiksi otettavaa, alkaen kustannusarviosta ja valmistumisaikataulusta.

Juuri Olkiluoto 3:n ansiosta Suomi oli pitkään maailmalla eräänlainen ydinenergiajulkkis, sillä täällä tehtiin ratkaisu lisäydinvoimasta jo ennen kuin muissa maissa oli toivuttu Tshernobylin turman aiheuttamasta ydintraumasta. Nyt Suomi on päättänyt jatkaa energiapolitiikassaan tuolloin aloittamallaan linjalla.

Eduskunta asettui lisäydinvoiman kannalle odotetusti selkein äänestysnumeroin. Vihreät taistelivat ydinvoimaa vastaan sekä hallituksessa että eduskunnassa, mutta kun se ei auttanut, puolueen puheenjohtaja Anni Sinnemäki ilmoitti saman tien, että hallituksessa jatketaan edelleen.

Vihreiden käytöksestä on riittänyt naljailua ja riittää varmasti edelleen, mutta sen voi nähdä niinkin, että minkä tahansa aikuisen puolueen tapaan vihreissäkin demokratia hyväksytään sellaisena kuin se toimii ja jatketaan tappionkin jälkeen eteenpäin. Jos se sopii muille hallituspuolueille, se tarkoittaa, että hallitus on lujalla pohjalla ja yhteistyökykyinen.

Eduskunnan lehtereillä yleisö ei ehkä tiennyt, itkeäkö vai nauraa, kun väittelyn tiimellyksessä kokoomuksen ja keskustan edustajat syyttivät vasemmistoliittoa työläisten unohtamisesta. Uudet voimalathan luovat uusia työpaikkoja. Tässäkin suhteessa tosin edellisistä virheistä on opittavaa, Olkiluoto 3 kun on työllistänyt luvattua selvästi vähemmän suomalaisia. Havainto on peräisin eduskunnan työelämävaliokunnan tiedoista.

Maan talouden ja työllisyyden hoidon kannalta tärkeintä joka tapauksessa on, että Suomi on energiapoliittisen linjansa valinnut ja epävarmuuden aika on päättynyt.

Menot