Uutta matematiikkaa

 

Katainen lähti mennä viikolla EU-budjettineuvotteluihin kolmen puhtaan paidan kanssa. Liekö ostanut kolme kahden hinnalla? Ainakin neuvotteluiden jälkeiset laskutavat kertoisivat sellaisesta kaupasta. Meille uutta matematiikkaa tuntemattomille on kerrottu nettomaksun suuruudesta kaksi erilaista lukua. Toisen kertoi saajapuoli EU-komissio ja toisen meidän oma valtion varojen jakelija.
 
Kotimaiset saivat parisataa miljoonaa pienemmät luvut. Kumpi luku on oikea vai onko kumpikaan? Yleensä myyjä siis saaja määrää hinnan ja me maksamme. Samoilla tiedoilla saadaan siis kaksi erilaista lukua, joten uutta matematiikka sen täytyy olla. 
 
Olen myös pöljänä ihmetellyt tulevan poliisiorganisaation säästöjä. Niitä pitäisi tulla uudistuksella kymmeniä miljoonia. Mistähän ne säästöt tulevat? Ainakaan palkoissa ei tule mitään säästöä, kun ketään ei irtisanota. Muutama päällikkö menettää tittelin, mutta palkanmaksu jatkuu entisellään.
 
Säästön täytyy siis tulla jostain muualta. Yksi poliisikonttori suljetaan Uudellamaalla, joten sen täytyy olla kallisvuokrainen toimisto, kun muita poliisiasemia ei suljeta. Tätä säästelyä täytynee seurata tulevaisuudessa. Ettei vaan olisi uutta matematiikkaa nämäkin säästölaskelmat?
 
Tätä uutta matematiikkaa pitää kehitellä myös kotitalouksiin. Ostan kaupasta auton, josta pyydetään parikymmentä tuhatta. Maksan mitä pyydetään. Kerron kuitenkin kotona, että maksoi vain viisitoista tuhatta. Uudella matematiikalla sen täytyy olla sen hintainen. Tällä matematiikalla saadaan myös ostovoima kohdalleen. Ei uskota kaupan hintoihin, vaan tehdään Kataisen mallin mukaiset laskelmat ja todetaan hinnat halvoiksi. Ostovoima on kasvanut, eikä siihen tarvita palkankorotuksia, vaan pelkkä matemaattinen yhtälö riittää. Työttömän rahat saadaan riittämään samalla laskentakaavalla.
 
Urheilumenestyksemme nousee myös tällä uudella matematiikalla. Ei tarvita edes nappisuoritusta. Kohta on MM-hiihdot, joissa järjestäjä ilmoittaa hiihtomatkat. Suomen urheilujohto ottaa käyttöön uuden matematiikan menestyksen takeeksi.  Viidenkympin hiihdossa suomalainen hiihtää vain neljäkymppiä ja huomaa voittaneensa ylivoimaisesti. Mäkihypyssä suomalaiset hyppäävät isosta mäestä ja muut pienestä mäestä. Taas todetaan, että suomalaiset hyppäsivät kilpailun pisimmät hypyt ja vielä selvin päin. Mitalisade on taattu.
 
Matematiikka on ihmeellistä. Miettikää seuraavaa prosenttiongelmaa. Huoneessa on yksi ihminen ja sinne tulee toinen. Väkimäärä lisääntyy sata prosenttia. Tämä toinen lähtee huoneesta pois, jolloin väkimäärä vähenee 50 prosenttia. Mihin se toinen 50 prosenttia hävisi? Toivottavasti ministeriö selvittää tämän matemaattisen ongelman. Emme me tyhmät tätä uutta matikkaa osaa, joten turha haaveilla mistään kansanäänestyksistä. Luotetaan laskelmiin ja maksetaan isoina miehinä kolmesta paidasta ja saadaan kaksi.
 

Päivän lehti

30.3.2020