fbpx
Uutiset

Uutuuskirja valottaa idänkaupan korruptiota 1980-luvulla

Idänkauppaa tehneiden suuryritysten johdolle järjestettiin "kurinpalautuskokous" vuoden 1985 tammikuussa Helsingissä. Kokouksen taustalla oli valtiojohdon huolestuminen idänkaupan lieveilmiöistä.
Supon entinen päällikkö Seppo Tiitinen kertoo uutuuskirjassa, miten idänkauppaa siistittiin. Arkistokuva.

Idänkauppaa tehneiden suomalaisten suuryritysten korkeimmalle johdolle järjestettiin tammikuussa 1985 Helsingissä tilaisuus, jossa listattiin kiellettyjä tapoja kauppojen vauhdittamiseen. Suojelupoliisin (Supon) silloisen päällikön Seppo Tiitisen tilaisuutta varten laatimassa muistiossa kiellettiin muun muassa rahalahjojen, timanttien, turkiksien ja kultaesineiden jakaminen liikelahjoina.

Tilaisuudesta ja muistiosta kerrotaan toimittaja Pekka Ervastin ja eduskunnan pääsihteerin tehtävästä eläkkeelle jääneen Seppo Tiitisen “Tiitinen –Vakoilijoita ja veijareita” -uutuuskirjassa, joka julkistetaan keskiviikkona.

“Ojennettiin lista tavaroista”

Kirjan mukaan idänkauppaan liittyi korruptiota esimerkiksi prosenttisopimuksissa. Niissä suomalainen yritys laskutti neuvostoliittolaiselta tilaajalta ylihintaa, joka maksettiin kaupoissa auttaneelle venäläiskonsultille tai välimiehelle.

Tiitinen kertoo kirjassa, että suomalaiset jakoivat myös vuolaasti erilaisia kohteliaisuus- ja voitelulahjoja neuvostoliittolaisille. Ne täyttivät määrän ja arvon perusteella lahjuksen tuntomerkit.

“Maan tavaksi oli muotoutunut, että kun neuvostoliittolainen delegaatio saapui junalla Helsinkiin vuosittaisiin tavaranvaihtoneuvotteluihin, jo asemalla suomalaiselle osapuolelle ojennettiin lista tavaroista, jotka olisi hyvä löytyä viikon päästä junasta, kun kotiinpaluun aika koittaisi”, Tiitinen kertoo kirjassa.

Meno rauhoittui

Suunnitelman “kurinpalautus- ja informaatiotilaisuudesta” hyväksyi presidentti Mauno Koivisto. Kirjassa kerrotaan, että hän oli keskustellut idänkaupan tilanteesta Tiitisen kanssa.

Yrityksistä informaatiotilaisuudessa olivat paikalla esimerkiksi Kemira, Kone, Tampella, Neste, Wärtsilä, Valmet, Nokia, Rauma-Repola ja Enso-Gutzeit.

“Koiviston tahdon mukaisesti ilmoitin, että kaikki paikalla olevat herrat merkittäisiin pöytäkirjaan ja se toimitettaisiin presidentille. Presidentti tulisi jatkossa vertaamaan allekirjoittaneiden ja heidän firmojensa käytöstä tilaisuudessa ilmoitettuihin, toivottaviin menettelytapoihin”, Tiitinen kuvaa kirjassa tilaisuuden kulkua.

Kirjan mukaan meno idänkaupassa rauhoittui ajan myötä ja korruptio saatiin kuriin informaatiota jakamalla.

Menot