Kolumnit Uutiset

Vaakatuoliin siitä karkkia mussuttamasta

Puhelimen muistutus herkesi huutamaan pari päivää sitten. ”Varaa aika hammastarkastukseen”, se möykkäsi. Siirsin sitä parilla viikolla eteenpäin.

Kuten tein myös viime kuussa. Kohta se taas huutaa. Mutta kun ei vihlo…

Kun yksi viisaudenhammas pari vuotta sitten keksi puhjeta vinoon, tuli mennyksi hammaslääkäriin – aika lailla ensi kertaa sen jälkeen, kun yliopisto-opinnot päättyivät. Syy: eipä ollut muistunut mieleen. Eipä ollut kukaan muistuttanut.

Niin kauan kuin ei särje, ei tule hammaslääkäriä ikävä.

Kannattaisi kyllä tulla, sillä säännöllisistä tarkastuksista pitkään luistaneet päätyvät usein saman tien isoihin remontteihin. Tämä koskee etenkin nuoria miehiä.

Aiheesta kirjoitti alkuviikosta Helsingin Sanomat. Lehti kertoi, että vain runsas puolet suomalaisista käy vuosittain hammashoidossa.

Kaksi ja puoli miljoonaa suomalaista jättää vuosittain väliin porien tyyssijassa vierailemisen.

Samassa jutussa siteerattiin Pellervon taloustutkimuksen ja Kelan lähiaikoina julkaistavaa selvitystä, jonka mukaan Kela-korvausten muuttaminen nykyisestä voisi saada lisää väkeä vaakatuoliin tutkittaviksi.

Kela haluaa herätellä keskustelua hammashoidosta ja pohtia, mihin muuhun rahat voisivat riittää kuin nykyiseen tapaan hoitaa ihmisten purukalustoa. Nykyinen ”taksamalli” korvaa hammaslääkärikustannuksista vain osan.

Jyväskylässä kokeillaan jo mallia, jossa ehkäisevästä hoidosta saa paremman korvauksen kuin kertautuneiden katastrofien korjaamisesta.

Tutkijoiden mukaan kaksi mallia voitaisiin toteuttaa ilman kustannusten kohoamista nykyisestä. Ruotsista lainatussa ”porrasmallissa” korvausprosentti kasvaisi, kun menot kasvaisivat.

Tutkijat itse ovat kehittäneet ”tilimallin”, jossa jokainen suomalainen saisi vuosittain 180 euroa hammashuoltoon. Summan ylittävät menot jokainen maksaisi itse.

Äkkiseltään summa kuulostaa utopistiselta. Mitä, ilmaista rahaa! Tutkijat ovatkin laskeneet, että juuri tilimalli voisi saada väen purukalustoaan tutkituttamaan. Käyttämättömät rahat nimittäin katoaisivat vuoden lopussa.

Tähän rahaan mahtuisivat monen vuosittaiset hammaslääkärikulut. Vuonna 2009 keskimääräinen hammaslääkäripalveluihin käytetty summa oli 218 euroa.

Kiintoisaa. Suurin kysymys kuitenkin kuuluu, muistaisivatko arjen rutiineissaan kiitävät ihmiset hammashoitoa tilinkään avulla, jos kipuja ei ole.

Hammashuollossa voisi toimia myös ”holhousmalli”. Käytännössä tämä tarkoittaisi tiukkaa kutsua. Kuin puhelinmuistutus, mutta käskevämpi.

Kissanikin saa eläinlääkäristä kutsuja tarkastuksiin. Olen aina aktivoitunut. Toimii.